DTO, sözde tutuklama emrine karşı bildiri yayımladı

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisinde yasadışı sondaj yapıldığı gerekçesi ile Fatih Sondaj Gemisi’nde çalışanlar ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında çıkarılan tutuklama kararına ilişkin bir bildiri yayımladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yayımlanan kamuoyu duyurusunda şu ifadelere yer verildi, “Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye Petrolleri gemilerinde çalışan Türk, İngiliz, Hırvat vs. personellere yönelik sözde tutuklama emri ve bu kararı uluslararası tutuklama kararına çevirme çabası, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı ülküsüne beyhude bir darbe vurma çabasıdır ve zayıf bir çaba olmanın ötesine geçemeyecektir. Türkiye’nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesinde enerji kaynağı araması, uluslararası alanda en doğal hakkı olduğu gibi, gemilerimizde çalışan kişileri hedef alan hukuksuz yaklaşımlar da demokratik ve liberal iş sahalarından olan denizcilikte, emeğin serbest dolaşımına engel teşkil etmek demektir.

Bunun uluslararası çalışma örgütü kurallarınada, Uluslararası Denizcilik Örgütü nezdinde bir karşılık bulmayacağından eminiz. Türkiye’nin geç ama kararlı bir biçimde etrafındaki denizlerde ve uluslararası hukukla Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde enerji araması engellenemeyecektir. Deniz ve enerjiyi birleştiren ve Türk denizciliğinin vizyonunu da geliştiren bu projelerin arkasında ilgili meslek örgütlerinden biri olarak bizde duruyoruz.

Dışişleri Bakanlığımızın açıklamasını da destekliyor, bu hususta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin denizci fertleri olarak, uluslararası alanda da üstümüze düşen temaslarda bulunacağımızı önemle belirtiyoruz. Hem Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Deniz Deniz Ticaret Odamıza üye olması sebebiyle hem de Türk gemiadamlarının uluslararası menfaatleri söz konusu olduğunda bölgesel ve küresel tüm uluslararası denizcilik örgüt, oluşum ve sivil toplum kuruluşları nezdinde Deniz Ticaret Odası olarak elimizden gelen desteği ve takibi sağlayacağız.”

Bunu Paylaşın