“Dış ticaretin çoğu denizyoluyla yapılıyor”

MDN İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 87’sinden fazlasının denizyoluyla yapıldığını kaydederek, “Yüzlerce yıl Akdeniz, Karadeniz ve Ege’yi adeta birer açık deniz haline getiren bu milletin evlatları olarak, bu alanda son dönemde çok başarılı sınavlar verildi. Israrlı bir şekilde bu süreci devam ettirmeniz her türlü takdirin üzerindedir” dedi.
Türk Armatörler Birliği ve Armatörler Kooperatifi’nin Büyük Kulüp’teki iftar yemeğinde bir  konuşma yapan Başbakan Erdoğan “Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye” demenin kimseye bir şey kazandırmadığını ve Türkiye’nin bu denizlerden ne elde ettiğinin önemli olduğunu kaydetti. Erdoğan şunları söyledi: “Fakat şu anda elde etmeye başladık. Son dönemde artık denizlerimiz ticarette, gemi inşa sanayiinde, balıkçılıkta gerçekten bir sıçramanın içerisine girdik. Bildiğiniz gibi balıkçılıkta özellikle attığımız bir adım var ki bu sizlerin de bizlerden devamlı isteğiydi. Akaryakıtta ÖTV’nin kaldırılmasıyla bir sürecin başlatılması istendi. Bu konuda Deniz Ticaret Odası’nın sürekli bizlerle olan o zamanlardaki görüşmeleri ki Sayın Kaptanoğlu o zamanlar Deniz Ticaret Odası başkanıydı. Hamd olsun iktidar olduk. İktidar olduktan sonra yaptığımız ilk işlerden biri bu oldu. Ve tabii bunu başarmamız balıkçılıkta bir heyecan, bir sıçrama meydana getirdi. Bir de tabii kendi sularımızda bütün taşıyıcılarımız bundan istifade etti ve bizim bu sektörde olan kardeşlerimizin rekabet şansı artmış oldu.”

“Keskin bir değişim yaşandı”
Türkiye’nin denizcilik sektöründe geçen altı yıl içerisinde “keskin bir değişim yaşadığını” ifade eden Erdoğan, denizyolu ağırlıklı kombine taşımacılıkta 2003 yılından 2007 sonuna kadar gerçekleştirilen artışın yüzde 53 olduğunu söyledi. Erdoğan, gemi sayısında yüzde 60’ın, yolcu sayısında ise yüzde 135’in üzerinde artış yaşandığını belirterek sektörü dinamitlemeye kimsenin hakkı olmadığını vurguladı.

“Mortgage sıkıntısı yok”
Konuşmasında dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıyı da değerlendiren Erdoğan, Türkiye’nin “mortgage” sıkıntısı bulunmadığını belirtti.

Bunu Paylaşın