Denizcilik şirketleri merkezlerini Güney Kıbrıs’a taşıyor

MDN İstanbul

Güney Kıbrıs Denizcilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Natasa Pilides geçtiğimiz günlerde Associated Press haber ajansına yaptığı bir açıklamada, son altı yılda birçok şirketin merkez ofislerini Güney Kıbrıs’a açtığını ve ülkenin son yıllarda denizcilik için çekici bir merkeze dönüştüğünü söyledi.
Aktif çalışan denizcilik şirketi sayısında büyük artış olduğunun altını çizen Pilides, geçen yıl ülkenin vergi sistemine dâhil 168 faal denizcilik şirketi bulunurken bu sayının 2019 itibarıyla 203’e ulaştığını söyledi. Bundan daha çok sayıda da Güney Kıbrıs vergi sistemine dâhil olmayan şirket bulduğunu belirtti.
Pilides ayrıca Güney Kıbrıs’ın stabil iş ortamı, açık vergi ve yasal mevzuatı ile öne çıktığını; Güney Kıbrıs ekonomisine denizciliğin katkısının yüzde 7 oranında olduğunu açıkladı. Gelen şirketler arasında merkezini Hong Kong’dan Güney Kıbrıs’a taşımayı seçen bir şirket ile Brexit’in yakınlaşması sonrasında filosundaki çoğu gemiyi Güney Kıbrıs bayrağı altına sokan Britanyalı bir şirket de bulunuyor. Britanya merkezli iki deniz sigortacılığı şirketi de merkez ofislerini Güney Kıbrıs’a taşıyor.Denizcilik sektöründe aktif
şirket sayısında
yüzde 21’lik artış

Denizcilik Bakanlığının kurulmasından bu yana geçen bir yılda denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısının yüzde 21 oranında arttığını dile getiren Pilides; Bakanlığın özel sektör girdisi ve kamu sektörü deneyiminin katkısıyla uluslararası bir firma tarafından belirlenen strateji üzerine geliştirilmiş bir plan temelinde çalıştığını söyledi.
“Hem Kıbrıs’ın denizcilik merkezi olarak imajının desteklenmesi ve yükselmesi, hem de Kıbrıs’ta aktif şirketlerin sayısını artırmak konusunda belirlediğimiz amaçlara başarılı bir şekilde yaklaştığımızı düşünüyoruz” açıklamasını yapan Pilides, Güney Kıbrıs işgücünün yüzde 3’ünün yani 9 bin kişinin denizcilik sektörde istihdam etmekte olduğunu belirtti.
Bakan yardımcısı ayrıca Bakanlığının Güney Kıbrıs’ı bir denizcilik merkezine dönüştürmek için çabalarının sürdüğünü dile getirdi.

Bunu Paylaşın