Denizcilik çalışanlarının güven ve inanç oranı arttı

MDN İstanbul

9’uncu Denizcilik Sektörü Çalışan Anketi’ne göre denizcilik sektöründe kariyer yapmak isteyenlerin sayısı arttı. Uluslararası işe alım firması Halcyon Recruitment ve online eğitim şirketi Coracle tarafından yapılan araştırmaya göre; kıyıda konuşlanmış denizcilik endüstrisinin tüm dünyadaki çalışanları, kariyer beklentileriyle ilgili daha umutlu olmakla birlikte, çalışanların yakın gelecek için yeni bir iş ve pozisyon arayış oranlarının azalmış olduğunu açıkladı.

Ankete katılanların yüzde 56’sı (2.863 kişi) işlerine karşı duydukları güven konusundaki endişelerini dile getirirken, sadece yüzde 28’i önümüzdeki 12 ay içerisinde iş değişikliği yapmayı düşündüğünü belirtti. Bu sonuç bir önceki, yani 2016 yılının sonlarına doğru yayınlanmış olan ve araştırmaya katılanların yüzde 63’ünün işiyle ilgili endişe duyduğunu ve yüzde 37’sinin işini değiştirmeyi istediğini ortaya çıkaran 8’inci Denizcilik Sektörü Çalışan Anketi’nde elde edilenlere göre, daha olumlu sonuçlar olarak kamuoyuna yansıdı.

Halcyon Recruitment CEO’su Heidi Heseltine anketle ilgili olarak, “Bu seneki sonuçlar, tüm denizcilik sektörü içerisinde daha fazla güven ve inanç ortamı oluştuğunu gösterdi. Piyasadaki toplam iş ve pozisyon sayısında çarpıcı bir artış yaşanmadığı gerçeğine rağmen, tersane sipariş defterleri aylardır olmadıkları kadar sağlıklı, ikinci el gemi satış ve satınalma hareketliliği arttı ve yük taşımacılığı piyasasındaki pozitif duygular geçmişe oranla daha baskın. Bu, önümüzdeki 12-24 aylık süreç içerisinde yeni iş olanaklarının oluşturulması açısından güzel bir etki yaratacaktır. Enteresan olarak, elde edilen sonuçlar; çoğu şirketin basit ve düz organizasyon yapısının, memnuniyetsizliğin ana sebebi olarak öne çıktığı şeklinde, bu da halihazırdaki pozisyonlarda yükselme ve ilerleme fırsatlarındaki eksikliği önemle vurgulamış oldu. Bu seneki anketimiz, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma sürecinin potansiyel etkileri üzerine yoğunlaştı. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, çalışanların yüzde 43’ü, birlikten ayrılmasının İngiltere’yi çalışmak için cazip bir ülke olmaktan çıkaracağını ve yüzde 40’ının da İngiltere’nin küresel bir denizcilik merkezi olmasının üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını düşündüklerini gösterdi. İngiltere’nin birlikten ayrılmasının nedenleri belirsizliğini koruyor, ancak çoğu organizasyon an itibariyle İngiltere dışına açılabilmeye yönelik olarak yeni planları uyguluyor yahut yeni fırsatları değerlendiriyor,” diye konuştu.

2017’nin Temmuz ve Kasım ayları arasında gerçekleştirilen araştırmada elde edilen diğer sonuçların arasında yer alanlar şöyle:

n Katılanların yüzde 37’si son 12 ay içerisinde maaşlarına zam ve yüzde 47’si de bonus aldılar (2016’da yapılan ve zam alanları yüzde 38, bonus alanları da yüzde 49 olarak belirleyen bir önceki araştırmaya göre her iki oranda da küçük bir azalma yaşandı)

n Kuru yük sektörü çalışanlarının yüzde 44’ü maaşlarına zam ve yüzde 52’si de bonus alarak, denizcilik sektöründeki en iyi kazanca sahip çalışanlar olarak kayda geçtiler.

n Tanker sektörü çalışanlarının yüzde 52’si de bonus alarak iyi bir kazanç elde ettiler. Ancak maaşlarına zam alanların oranı sadece yüzde 35’te kaldı

n Ankete katılanların yüzde 70’i bu sene aldıkları bonustan memnunlar (Bu oran, 2016 sonuçlarında yüzde 69’du)

n Gemi operasyonu ve teknik/HSEQ pazarlarında çalışanların sadece üçte biri maaşlarında artış alarak, denizcilikteki en az kazanca sahip olanlar olarak belirlendi.

n Çalışanların yöneticileriyle ilişkileri konusunda, yüzde 53’lük bir oran oldukça şikayetçi.

n Çalışanların sadece yüzde 48’i kendilerine oryantasyon veya kişisel eğitim sağlayan iş verenler için çalışıyor.

n Çalışanların yüzde 45’i halihazırdaki pozisyonlarında yaşadıkları en büyük memnuniyetsizlik nedenini, terfi ve yükselme olanaklarının bulunmaması olarak ifade etti.

Bunu Paylaşın