Denizci inekler için yüzer süt çiftliği inşa ediliyor

MDN İstanbul

Haberi derlerken biz çok eğlendik, amacımız sizlerin de yüzünü bir nebze gülümsetebilmek. Hollanda’nın yüzer çiftlik projesinin denizci ve üretici bir ülke olan Türkiye’deki girişimcilere ilham vermesini diliyoruz

Hollandalı gayrimenkul ve yüzer proje müteahhit şirketi Beladon tarafından, limana yerleşik ve bin m2 bir yüzer platform olarak tasarlanarak geliştirilen dünyanın bu ilk yüzer çiftliği; taze sütün yanı sıra yoğurt ve gravyer peyniri üretmeyi amaçlıyor. Projenin çiftlik ürünleri üretimi kısmındaki gönüllüleri ise, yerli süt ve süt ürünleri üreticileri Albert Boersen ile Myrthe Brabander; ve onların denizci inekleri elbette. 2,5 milyon euro değerindeki proje, günlük olarak yaklaşık bin litre süt üretimi için, 40 ineği yüzer bir platformun üzerinde bir araya getiriyor. Dünyanın ilk yüzer çiftliğinin amacı, Rotterdam halkına taze süt ürünlerini sunmak olacak. Galvaniz çelikten sütunlara sahip olacak platformun nispeten hafif ve su üzerinde yüzecek betondan yapılması planlanıyor.

Rotterdam’daki Merwe4Haven’a konuşlandırılacak ve 40 ineğe ev sahipliği yapacak olan proje, bağımsız ve kendi kendine yeten bir yüzer süt çiftliği niteliğinde olacak. Rotterdam şehrine günlük olarak taze süt ve süt ürünleri sağlayacak olan çiftliğin inşası, an itibarıyla platformun temelini oluşturacak üç adet beton şamandıranın yapımıyla devam ediyor.

Beladon’un takım liderleri Peter van Wingerden, Carel de Vries ve Johan Bosman tarafından yönetilen ekibi, bu projeyi, kısıtlı alanlarından dolayı günümüz modern şehirlerinin dışına taşınmış olan gıda üretimini asıl tüketicilerin ayağına kadar getirmek olarak gördüklerini belirtiyorlar. Projenin tasarımcılarının amacı da insanları tarım, hayvancılık, bahçecilik ve sağlıklı beslenmenin günümüzde ne yazık ki unutmaya başladığımız o doğal ve paha biçilemez kıymetiyle tekrar buluşturmak. Bu bağlamda, yüzer çiftlik, sağlıklı yiyeceklerle ilgili olarak eğitim ve öğretimi destekleyecek şekilde şeffaf ve dışarıdan gözlemlenebilir bir yapıya sahip olacak. Proje sorumlularından Peter van Wingerden, “Kentleşmenin her gün arttığı ve iklimin giderek değiştiği bir ülkede, deniz üzerine böyle bir çiftlik kurmanın öncü bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Yüzer çiftlik, su üzerinde geniş alana sahip Rotterdam gibi şehirler için en ölçeklenebilir ve mükemmel çözüm. Bunun yanında, geliştirdiğimiz bu prototip için tüm dünyada büyük bir potansiyel görüyoruz. Bu yılın sonlarına doğru ilk hayvanlarımızı ağırlamaya başlamak için, önümüzdeki aylarda mümkün olan en hızlı şekilde inşaata devam edeceğiz,” diye konuştu.

Bunu Paylaşın