Denizaltı takibinde deniz canlıları dönemi

MDN İstanbul

DARPA, düşman denizaltılarını takip etmek için balıkları ve diğer deniz canlılarını kullanmak için çalışmalar yapıyor, çalışmaların olumlu sonuçlanması durumunda insan yapımı davetsiz misafirlerin izlerini araştırmak için deniz canlılarının hareketlerinden yararlanılacak. Amerikan Ordusu’nun en üst araştırma ve geliştirme kolu olan DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency); denizaltıların ve benzeri sualtı tehditlerinin tespit ve takip edilebilmesi için balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının ve diğer deniz canlılarının, normal yaşamlarına devam ederken bir yandan da birer sensör olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Bu fikir, daha geniş bir alanda ve dalga altındaki donanma hareketlerinin sürekli olarak gözlemlenmesinde düşük maliyetler sağlanması amacını gütmekle birlikte; deniz canlılarının yetenekli birer sualtı casusları olarak yeni görevlerini güvenle gerçekleştirmelerini sağlamak pratikte çok zor olabilir.

DARPA, ‘Denizde Yaşayan Canlı ve Sürekli Sensörler’ ismini verdiği bu projeyi, ilk olarak şubat ayının başında açıkladı. Bundan bir önceki ayda da ‘Varlıklar Denizi’ adlı, daha geniş kapsamlı bir konsepti açıklamıştı. Bu konsept, hem gemi hem de denizaltı hareketlerini izlemenin yanı sıra, değişen çevresel koşullar ve diğer bilimsel bilgileri toplamak amacıyla gerek deniz yatağına gerekse suyun içerisine konuşlandırılmış, çok sayıdaki küçük, ucuz ve çevre dostu sensör devrelerini kapsıyor.

PALS Program Müdürü Lori Adornato, yaptığı resmi açıklamada, “Sualtı araçlarını tespit ve takip etmeye yönelik olarak Amerikan Donanması’nın halihazırdaki yaklaşımı donanım ve yoğun kaynak odaklı. Eğer okyanusların her tarafında bulunan canlı organizmaların doğuştan gelen hissetme yeteneklerinden faydalanabilirsek, düşman hareketlerini takip etme kapasitemizi de artırabiliriz” dedi. DARPA, en basit anlamıyla, deniz canlılarının hareketlerini veya onların seslerini kaydederek, elde ettiği bilgileri sadece normal bir şekilde yüzdüklerinde veya bir düşman denizaltısından kaçtıklarında deşifre edecek bir sistem geliştirmek için çalışıyor ve bu sistem, herhangi bir canlının vücuduna bir cihaz yerleştirmeyi yahut balıkların veya kabuklu hayvanların genetiklerini değiştirmeyi gerektirmeyecek.

Lori Adornato sözlerine, “PALS için en mükemmel proje, deniz canlılarından; onları herhangi bir şekilde eğitmeden, doğal ortamlarına ve genetiklerine zarar vermeden, sadece doğal davranışlarını gözlemleyerek faydalanmaktır. Potansiyel avları veya tehditleri görebilmelerinin, dokunabilmelerinin ve duyabilmelerinin ötesinde; çevrelerine etki eden birçok elektro manyetik ve kimyasal değişikliği belirleme yeteneğine doğuştan sahipler,” diye devam etti.

DARPA’nın bu proje için geliştireceği sensörlerin amacı, yaklaşık 400 metre uzaklıktaki balıkları ve diğer deniz canlılarını gözlemleyerek, normal veya anormal hareketlerle seslerin ayırt edilebilmesini sağlamak olacak.

Bunu Paylaşın