Çin savaş gemileri İstanbul’a demirledi

MDN İstanbul

Çin Deniz Kuvvetleri’nin (PLAN) kuruluşunun 68’inci yılında başlattığı 20 ülkelik dünya turu kapsamında üç gemiden oluşan filosu Temmuz ayında İstanbul’a geldi. 180 gün boyunca dünyanın farklı ülkelerini ziyaret edecek olan Çin Donanmasına ait Changchun, Jingzhou, Chaohu adındaki üç savaş gemisi Sarayburnu’na demirledi.

PLAN’ın üç gemiden oluşan deniz aşırı ziyaret filosunun amiral gemisi Changchun. Filoda ayrıca Çin’in en yeni denizaltı savaş gemilerinden Jingzhou adlı fırkateyn ile Chaohu isimli kapsamlı lojistik destek gemisi yer alıyor.

İran Deniz Kuvvetleri ile 18 Haziran’da Hürmüz Boğazı’nda ortak tatbikata katılan Çin deniz gücü, Türkiye’ye dostluk ziyareti gerçekleştirdi. Filoyu Sarayburnu’nda Çin’in İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, Çin Askeri Ataşesi Tümgeneral Zheng Qinli ve çok sayıda Çinli karşıladı.

Filoda 40’ı kadın toplam 600 asker bulunuyor. Büyük turun 20 ülkeyi kapsadığını ve 6 ay süreceğini söyledi. Filo; Asya, Afrika ve Avrupa ziyaretlerinde bulunacak.

Gemilerin dört gün İstanbul’da kalacağı öğrenilirken konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Amiral (E) Cem Gürdeniz, “Dünya turu kapsamında filonun İstanbul’a gelişi donanma diplomasisi açısından önemli bir olay. Changchun muhribi ile Jingzhou DSH Firkateyni ve Chaohu isimli lojistik destek gemisinden oluşan filo, tarihimizde Çin Donanması’nın Türk limanlarını dördüncü kez ziyareti olarak kayıtlara geçti. Filo, İstanbul’dan sonra Pire/Atina’ya intikal edecek. Çin’in Bir-Kuşak Bir Yol (OBOR) girişiminde önemli yeri olan Pire limanından önce görev grubunun, İstanbul Liman ziyaretini gerçekleştirmesi Türkiye’ye nazik bir mesaj olarak algılanmalı” dedi.

Bunu Paylaşın