‘BWM için tüm gemilerde başlangıç Sörveyi uygulanacak’

MDN İstanbul

Balast Suyu Yönetimi (BWM) Konvansiyonu yürürlülük tarihi yaklaştıkça, denizcilik sektörü de bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için yapılan çalışma ve toplantıların sayısı artıyor. Bu doğrultuda Deniz Ticaret Odası da 7 Şubat 2017 tarihinde, ‘Yeni Mevzuata Uyum Kapsamında Balast Suyu Yönetimi’ başlıklı bir seminer düzenledi. Toplantıya, Deniz Ticaret Odası üyeleri yoğun katılım gösterirken, ClasssNK Yeni İnşa ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Serdar F. Atukeren gemilerde balast suyu yönetiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bir sunum yaptı.

Balast suyu yönetimi ile ilgili konunun denizcilik sektöründe uzun yıllardır konuşulduğunu ifade eden Serdar Atukeren, Hindistan ve Liberya gibi ülkelerin erteleme talebine rağmen Konvansiyon’un 8 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe gireceğini kaydetti.

“Finlandiya’nın kabul etmesinin ardından bir yıllık geri sayım başladı. Kabotajda çalışan gemiler ile savaş gemileri hariç 400 gt üstü tüm gemiler bu konvansiyonun kapsamına giriyor. IMO, armatörlere IOPP sertifikasının ilk yenileme tarihinden itibaren bu sistemlerin takılmasını zorunlu kılıyor. IOPP sertifikası da 5 yılda bir yenilendiğinden 8 Eylül 2017’den önce bu sertifikayı yenileyenler için iki farklı metot öngörülüyor. Buna göre D1 yönetmeliği; herhangi bir cihaza bağlı kalmaksızın belli yöntemlerle gemideki ballast suyunu geminin üzerinden çevirerek tahliye etmek ve tekrar bulunulan noktadaki balast suyunu almak şeklinde açıklanabilir. D2 yönetmeliği ise onaylı bir BWT sisteminin monte edildiği gemileri kapsıyor. Her iki metotta da yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından onaylanmış Balast Suyu Yönetimi Planının (BWMP) gemide bulundurulması zorunlu. Bu sertifikayı alabilmek için de, onaylı bir balast suyu sistemi olsa dahi, gemilerde, Başlangıç Sörveyi’nin uygulanması gerekiyor.”

“2021 yılında

havuzlamalarda

ve sörveylerde yoğunluk

yaşanacak”

ClassNK portföyünde bulunan gemilerin yüzde 15’inde BWM sistemlerinin bulunduğunu kaydeden Atukeren, IMO’nun çalışma gruplarından Deniz Çevresi Koruma Komitesi (MEPC)’nin 71. oturumunda bazı ülkelerin kuralın uygulanması teklifinin tekrar değerlendirileceğine değindi.

“IMO’nun ana çalışma gruplarından biri olan MEPC’nin 24-28 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen 70. oturumunda Liberya’nın başını çektiği bazı bayraklar, konvansiyonun uygulamaya başlama tarihini ertelemek isteyerek çalışma grubuna inceleme teklifi götürdüler. Bu teklif 71. oturuma ertelendi. Ancak son dönemde sektörde tartışma yaratan iddialardan biri, bazı balast suyu arıtma metotlarının laboratuvardaki sonuçları vermediği konusunda yoğunlaşıyordu. MEPC 70. oturumda bunun IMO için bir sorun teşkil etmediği ifade edilerek kurallarda birtakım revizeler yapıldı. Ardından Amerikan Sahil Güvenliği (USCG) de bazı firmalara tip onay sertifikası vermesi üzerine BWM sistemlerindeki tartışmaların yerini yavaş yavaş kurala ilişkin hazırlıklara bıraktığını söylemek mümkün. Uygulama esnasında oluşabilecek sorunlara karşın IMO’nun kuralları uygularken ilk  2-3 yıl bir deneme süreci gibi davranacağı belirtiliyor. Denetimlerin daha çok sistemin gemide olup olmadığı ve personel farkındalığı konusunda yapılacağı belirtilirken, bu konuda 71. Oturumda bir kılavuz dağıtılacağı belirtiliyor.

ClassNK olarak biz bu konudaki tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Müşterilerimize bu konuda dikkat etmeleri gereken hususları belirtiyoruz. Şu an bizim müşterilerimizin filosunun yüzde 15’inden fazlası bu sistemlere sahip. Dünyadaki gemilere baktığımız zaman, özel sörveylerini ileriye atabilmek için pek çok firma gemilerini erken kuru havuza aldı. Bu sebeple, 2021 yılında ciddi bir yığılma olduğunu görüyoruz. Dünyada pek çok firma IMO ve USCG arasındaki farklılıklardan ve bilgi kirliliğinden dolayı erteleme almak için bu sistemlerden kaçtı. Alınan uzatmalar bittiğinde bu sistemler konusunda daha net bir fikir ortaya çıkacaktır. Panama, Liberya gibi bazı bayrak devletleri, klas onayı olduğu takdirde, IOPP sertifikasını harmonizeden çıkarıp 8 Eylül 2017 öncesinde yenileme imkânı sunacaklarını açıkladılar. Bu sistemlerde en önemli konuların başında geminin yaşı, yapısı ve kullanım amacı geliyor. Bunları doğru değerlendirip en iyi kararı vermek mümkün olacaktır. Bu konudaki bilgi birikimimiz ve deneyimimizle tüm sektöre yardımcı olmaya hazırız.”

Bunu Paylaşın