Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası ‘İTÜ Denizcilik Lisesi’ oluyor

MDN İstanbul

Beşiktaş, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin içerisinde yer alan Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İTÜ tarafından denizcilik sektörüne hizmet verecek bir liseye dönüştürülecek. Konu ile ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı’na misafir olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca, son zamanlarda gündeme gelen Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasviye edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekerek, “Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasviyesi diye bir şey yok. O mektep yine o alan içerisinde olacak. O alanda büyük bir yer tutan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tasviyesi var. Ben, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün oradan çıkmasını istedim,” şeklinde konuştu.

Karaca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki ve teknik liselerle ilgili bir çalışma içerisinde olduğunu ve Ekim 2018’de Milli Eğitim Bakanı ve Bakan Yardımcısı’nın kendisini ziyaret ettiğini ifade ederek, “Sayın Bakan ve Bakan Yardımcısı, ‘Üniversite’nin içinde bir teknik lise açabilir miyiz?’ dediler. Biz de, üniversite içinin buna uygun olmadığını söyledik ve ‘Bu teknik lise projenizin merkezinde denizcilik olamaz mı?’ dedim, onlar da bu öneriyi kabul ettiler. Bu teklifim üzerine, ‘Ortaköy’deki mektebin bir kısmını İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne çevirelim’, dediler. Biz de, ‘Bunun merkezinde, denizcilik olmak şartıyla kabul ederiz’ dedik. Sonrasında da protokol imzaladık,’’ dedi.

İTÜ’den öğretim üyeleri de ders verecek
Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yer alması planlanan İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim açısından katma değeri yükselteceğini anlatan Karaca, “Denizcilik eğitimi alanında sadece güverte olmayacak. Makine ve işletme için de üç bölüm olacak. Denizcilik üç bölümden teşekkül edecek ve bunu destekleyen elektronik ve bilişim bölümleri de yan uygulamalı olarak yer alacak. Bilişim de yazılımla desteklenecek,” dedi. Diğer taraftan eğitim verilmesi planlanan liseye İTÜ olarak destek vereceklerini de kaydeden Karaca, “Denizcilik, bilişim, elektrik ve elektronik bölümlerinden birer hoca İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde ders verecek. Yani, üniversite hocaları orada denizcilik ile ilgili direkt dersler verecekler,” şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan müfredatın yetersiz olduğunu düşündüklerini belirten Karaca, mevcut müfredata üç ders ekleme önerisini getirdiklerini de belirtti.

İTÜ tavsiye edecek, atamayı Milli Eğitim Bakanlığı yapacak
Faaliyete geçecek okulda her bölüm için kontenjanın 20’şer öğrenci ile sınırlı olacağını belirten Karaca, “Burayı elit bir kurum haline getirmemiz lazım. Yani İTÜ ismini koyuyorsanız, bunun sıradan bir lise olması mümkün değildir. Bu okulda her bölüme, 20’şer öğrenci alacağız. Ayrıca arıtılmış gerçeklik yöntemi ile İngilizce eğitim vermeyi planlıyoruz. Eğitimcilerin eğitimine de müdahil olacağız. Ayrıca öğrenciler 1 yıl da İngilizce hazırlık okuyacaklar,’’ dedi. Diğer taraftan, okul yönetimi konusunda ise alacakları kararların öneri niteliğinde olduğunu ifade eden Karaca, “Biz sadece İTÜ okulu için müdürü öneririz, atama işlemlerini Milli Eğitim Bakanlığı yapar” dedi. Üniversite’nin imkânlarını liseye açarak staj ve benzeri konularda destek sağlayacaklarını da kaydeden Karaca, “10 yıllık bir protokol imzalandı. Okul, elit ve butik bir lise olarak kalacak. Çok detaylı bir protokol imzalandı. Bu liseden mezun olup, İTÜ Denizcilik Fakültesi’ni kazananlara burs vereceğiz. Bunu taahhüt ediyoruz. 10 yıl sonunda tekrar masaya oturup Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi olarak konuşuruz,” dedi.

Bunu Paylaşın