ASELSAN yapay zeka çalışmalarının temelini attı

MDN İstanbul

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Hedef 2023 Büyük Türkiye Zirvesi’nde, kuantum fiziği temelli Ar-Ge çalışmaları yapmaya başlayacaklarını dile getirdi. Görgün, bu sayede ASELSAN’ın savunma sanayi alanında yapay zeka gibi platformların temelini attığını da ifade etti.
2000’li yılların başında Türkiye’nin gayrisafi milli hasılanın yüzde 4-4,5’lik kısmını savunma sanayi harcamalarına ayırdığını belirten Haluk Görgün şu an ise bu rakamın yüzde 2’ye düştüğünü dile getirdi. Harcamalardaki düşüş yaşanmasına rağmen projelerde artış kaydedildiğini belirten Görgün, ”14 sene önce savunma sanayinde 66 proje vardı; şu an 600 proje var. Yerlilik oranı yüzde 20’lerdeydi şu an yüzde 60-65’lere dayanmış durumda,” dedi. Haluk Görgün, savunma sanayinde imzalanmış ve sözleşmesi süren bütçenin 360 milyar TL’ye ulaştığını da sözlerine ekledi.
Savunma sanayinde yerlilik ve millilik kavramlarının önemine dikkat çeken Haluk Görgün ”Milli ve Özgün Üretim Modeli” isimli bir model uyguladıklarını dile getirdi. Görgün bu modelin avantajını, ‘’Savunma öyle bir sektör ki siz herhangi bir ürünü yerli yapma iradesini ortaya koyup buna dair vizyonu uygulamaya aldığınız an, o ürünün Ar-Ge ve tedarik maliyeti, yurt dışından aldığınız andaki maliyetinden çok aha düşük oluyor,” sözleriyle açıklarken; bu model sayesinde bütçe harcaması azaltılsa da milli ve özgün platformların arttığını ifade etti.
Bunu Paylaşın