Alfa Mimarlık, ‘emniyetli konfor’ mottosuyla ürün gamını genişletiyor

MDN İstanbul

Yaşam mahallerinin tasarımı ve üretimi konusunda başta denizcilik sektörü olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren Alfa Mimarlık, ‘emniyetli konfor’ mottosuyla ürün gamını genişletiyor. Alfa Mimarlık Genel Müdürü Sina Akosman, savunma sanayi projelerinde yaşam mahallerinin tasarımı ve yapımında önemli görevler üstlendiklerine dikkat çekerek, ‘‘Savunma sanayi ile birlikte, özellikle MİLGEM projelerinde; Heybeliada, Büyükada, Burgazada, Kınalıada, Pakistan’a yapılan PNFT tankeri, Moship, Kuryed 1 ,Kuryed 2, LDG-1, LDG-2 gemileri gibi çeşitli suüstü platformlarında yaşam mahali iç mimari ve mobilya tasarımları yaparak üretimini gerçekleştirdik. Bizim ürünlerimizin en önemli özelliklerinden biri, her türlü kalite kontrol testlerinin titizlikle yapılmış olmasıdır. Geliştirdiğimiz ürünlerin her birinin gerekli testleri yapıldıktan sonra teslimatlarını gerçekleştirmekteyiz. Alfa Mimarlık olarak 30 yıllık tecrübemizle yaşam mahallerinde alüminyum panellerin kullanım konusu gündemde yokken, kullanılan malzemelerin alüminyum olması konusunu gündeme getirdik ve buna göre tasarımlar geliştirdik. Getirdiğimiz bu öneriler daha sonra Deniz Kuvvetleri’nin yönetmelik ve şartnamelerinde yer almaya başladı. Personelin emniyeti bizler için çok önemli. Alüminyum sandviç paneller, olası bir saldırı anında dışarıdan alınacak darbelerde veya bir patlama sırasında şarapnel etkisi yaratmıyor ve yaralanmaları minimum düzeye indiriyor. Deniz Kuvvetleri de yapılan projelerde alüminyum sandviç panellerin kullanılmasına gerek geminin performansı, gerekse bahsettiğim gibi personelin emniyeti açısından olumlu yönde baktı, o yüzden Heybeliada’dan itibaren yaşam mahallerinin dizaynında alüminyum sandviç panel kullanılıyor,” dedi.
Yaşanabilecek olası yaralanmaları minimum düzeye indirmek adına yeni ürünler geliştirdiklerine de dikkat çeken Akosman, “Mevcut tasarım kapaklarımızı daha geniş radiuslu hale getirdik. Prototip olarak imal ettiğimiz ilk ürünlerin çok beğeni toplaması bizi oldukça mutlu etti. Bu tasarımın patentini de aldık ve ilk olarak ARES Tersanesi H85 projesi botlarında uygulanmaya başlandı,’’ diye belirtti.

‘Milay’ ile gemi yaşam
mahallinde yer
tasarrufu elde edildi

Yapılan geri bildirimler ile desteklenmiş şekilde sürekli ürün geliştirme çabası ile Ar-Ge çalışmalarıyla aydınlatma konusunda da ürünler geliştirdiklerini ifade eden Akosman, “Milay, bu çalışmalar neticesinde geliştirdiğimiz önemli ürünler arasında yer alıyor. Yatak başlarında kullanılan ürünler, genelde çıkıntılı oluyor. Bu nedenle zaten küçük ve dar olan personel yatak alanı daha da küçülüyordu. Milay ile yatak başı, çalışma masası gibi doğrudan aydınlatma istenen her alanda çıkıntı yaratmadan mobilyanın içerisine gömülerek emniyetli bir aydınlatma olanağı sunuyoruz. Personelin dinlenme alanında aydınlatmanın gömülü bir şekilde kullanılmasıyla kullanım alanında rahatlama olurken, personelin baş çarpması sonucu yaralanması ihtimali azaltılarak yaşam daha emniyetli hale geldi. Montaj ve tamirde kolaylık sağlayan Milay; deniz şartlarına uyumlu, sallantıda ses yapmayan, istenildiğinde 24 veya 240 V olarak kullanılabilir olma seçeneği, uzun kullanım ömrü sağlayan LED teknolojisi ve USP bağlanma imkanı sağlaması ile aynı segmentteki ürünlerin önüne günümüzün gereklerine uygun çözüm yaratarak geçiyor,” şeklinde konuştu. Geliştirdikleri aydınlatma ürünleri ile ilgili gemi personellerinden olumlu dönüşler aldıklarını kaydeden Akosman, “Biz Milay’ı gelen talepler üzerine ışık kaynağını iki renk olarak tasarladık. Bunlardan bir tanesi gün ışığı, diğeri de kırmızı ışık. Bu aydınlatmayı sadece yatak başlarında değil, dolap içlerinde, çalışma masalarında veya istenilen herhangi bir yerde kullanabiliyoruz,’’ bilgisini verdi.

Umman’a yapılan 14 botun
yaşam mahallini yapacak

İhracat alanında Ares Tersanesi’nin Umman’a yapacağı 14 botun yaşam mahallerini tasarlayacaklarını anlatan Akosman, “Bizim için bu tarz ihracat projeleri içerisinde yer almak oldukça önemli. Kendimiz de ihracat için yurtdışında çözüm ortaklıkları kurduk. Bu çözüm ortaklıkları sayesinde yurtdışı projelerine de adım atıyoruz. Rusya’da faaliyet gösteren NP&NT firması ile ihracatta daha etkin olabilmek adına çözüm ortaklığı anlaşması imzaladık. Bu anlaşma, Rusların Türkiye’de yaptıracağı projeler ile anlaşma yaptığımız firmanın orada yaptıracağı projeleri kapsıyor,” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yılı ciro bazında yaklaşık yüzde 20’lik bir büyüme ile kapattıklarının altını çizen Akosman, “2018 özellikle savunma sanayi tarafında mevcut işlerimizi tamamlamakla geçti. Ciro bazında hedeflediğimiz artışı yakaladık. Bu yıl ise gerek yurt içinde, gerek yurtdışında beklediğimiz önemli projeler var, bu işleri hayata geçireceğiz,” dedi.

‘‘Savunma sanayindeki
gelişmeler özel sektörü de
şekillendiriyor’’

Savunma sanayindeki gelişmelerin özel maksatlı gemilere de yansıdığını belirten Sina Akosman, ‘‘Ülkemizde yaşanan savunma sanayine ilişkin gelişmeler, aslında yeni inşa alanında da etkili olmakta. Yalova’daki tersanelerin bir kısmı özel maksatlı yolcu gemisi inşaatına başladılar. Bu gelişme ülkemiz adına çok sevindirici bir durum. Yaşanan bu gelişmelerin uzmanlık alanımız olan yaşam mahallerine de yansıdığını görüyoruz. Askeri projelerde kullanmakta olduğumuz alüminyum sandviç panelleri, özel maksatlı gemilerde de kullanmaya başladık. Yaşam mahalleri geminin katma değerini artıran önemli etkenlerden. Baktığınız zaman oransal olarak geminin maliyetinin içinde düşük bir yüzdeye sahip olmasına rağmen gemilere kazandırdığı katma değeri çok fazla,” değerlendirmesinde bulundu.

Bunu Paylaşın