ABD’li broker Lockton, Omni pazarlığına dahil oldu (mu?)

MDN İstanbul

TradeWinds kaynaklı güncel habere göre ABD merkezli broker grubu Lockton, deniz sigortacılığı sektöründeki büyüme hedefine paralel olarak, İstanbul merkezli Omni’yi satın almak için müzakereye dahil oldu. Ancak Türk denizcilik sigorta şirketi, hızla büyüyen Lockton’ın kendi peşinde olduğuna dair çıkan bu söylentileri henüz doğrulamadı.

Omni Yönetim Kurulu Başkanı Aret Taşcıyan*, TradeWinds muhabirinin konu hakkında kendisine yönelttiği soruya “Lockton’la halihazırda devam eden hiçbir görüşmenin olmadığı”nın dışında bir yorumda bulunmazken; küresel sigorta brokerliği alanında ilk 10 şirketin arasında yer alan Lockton International Holdings’den de pazarlık hakkında sert bir “Yorum yok,” açıklamasının gelmesi gecikmedi.

Gemi gövdesi ve makineleri, koruma ve teminat ile gemi kiralama yükümlülük sigortası da dahil olmak üzere deniz sigortacılığının her alanında faaliyet gösteren ve Londra’yla New Jersey’de de şubeleri bulunan Omni, Türkiye’nin en büyük deniz brokeri olma unvanına sahip.

Bu satın alma, gerçekleştiği taktirde, Lockton’ın denizcilik sigortası alanında 2015 yılında başlatmış olduğu büyüme hedefiyle paralel bir devralma olacak. Zira Lockton, bu yöndeki ilk büyük adım olarak, İtalyan broker PL Ferrari&Co’yu da 2016 yılında satın almıştı. Bu aynı zamanda, deniz sigortası ve reasürans iş kolundaki deneyimli uzmanları bünyesine katması açısından güçlü bir devralmaydı.

Willis yöneticisi Alistair Rivers, denizcilik sigortası bölümünün başına geçmesi amacıyla, Lockton’a geçen sene transfer olmuştu. Rivers’ı, Lockton’ın reasürans departmanını yönetmek üzere yine Willis Re’den gelen Jerry Ridge ile Jennifer Jones takip etmişlerdi.

Bununla birlikte, Lockton’ın Omni’yi satın alması, bazı otoritelerce olasılık dışı olarak nitelendiriliyor. Çünkü hem Omni hem de PL Ferrari Güneydoğu Avrupa pazarında güçlü oyuncular oldukları ve bu satın alma gerçekleşirse Lockton Grubu’nun içerisinde birbirleriyle yarışmak zorunda kalacakları için, içsel birtakım sorunların baş göstereceği savunuluyor.

Öte yandan Lockton’ın deniz sigortası brokerlik hizmetleri alanındaki pazar payını artırma niyetini gizlemediği de bir gerçek. Jerry Ridge ile görüşecekleri açıklandığında, Lockton International Holdings CEO’su Neil Nimmo konuyla ilgili olarak, “Lockton, denizcilik ve enerji reasürans pazarına taptaze bir yaklaşım getiriyor. An itibarıyla daha fazla yerleşik oyuncuyu; müşterilerimizi ve ihtiyaçlarını öne ve merkeze konuşlandıran ‘brokerlik işte böyle yapılır’ kültürümüzle; daha zorlu görevlere getirmek açısından mükemmel bir konumdayız,” diye konuşmuştu.

 *Türk P ve I A.Ş. (Türk P&I) Yönetim Kurulu Başkanı ve Omni New Jersey Başkanı

Bunu Paylaşın