ABD Donanması’nın W76-0 nükleer savaş başlığı modernize edildi

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA), ABD Donanması için güncellenmiş bir nükleer savaş başlığı üzerindeki çalışmalarını tamamladığını duyurdu.
Bu, Amerikanın elindeki nükleer cephaneliğin ömrünü uzatmaya yönelik olarak gerçekleştirdiği bir dizi programın ilk ayağını oluşturuyor.

NNSA’nın ocak ayında yaptığı açıklamaya göre Aralık 2018 itibarıyla Donanma’ya ait 1970’lerde geliştirilmiş olan W76-0 füze başlıkları, W76-1 tasarımına uygun olarak yenlinedi. W76-1 savaş başlığı denizaltılarda kullanılan Trident II D5 balistik füzesine yerleştirildi.

W76-1 üretimi 2008 yılının Eylül ayında başlamış olup modernizasyon çalışmaları başlıkların ömrüne yirmi yıl eklemenin hanı sıra cephaneliğin güvenliğini de sağlıyor. NNSA Başkanı Lisa Gordon-Hagerty başlıklara “önemli modifikasyonlar” yapıldığını söyledi. Konuyla ilgili açıklamasında NNSA Başkanı, “Bugün, NNSA’nın ulusumuzun nükleer güvenliğini sağlamamlaştırmada oynadığı önemli rolün parlak bir örneği” diye konuştu.
W76-1 programının tamamlanması hem kapasite artırımı hem de cephaneliğin ömrünü uzatmaya yönelik olarak yürütülen programların ilki olduğu için de büyük bir aşamanın tamamlanması anlamına geliyor.

Gordon-Hagerty, programın tamamlanmasının kurumun ileride benzer cephanelik ömrü uzatıcı programlar ve ve modifikasyonları “geliştirebileceğini, yürütebileceğini ve tamamlayabileceğini” gösterdiğinin altını çizdi.
Ancak ileride W76’ya yapılacak ek geliştirmeler de olabilir. ABD yönetiminin aynı silahın W76-2 adı verilen farklı bir versiyonunu geliştirme kararı çerçevesinde, yeni bir tasarım için çalışmaları önümüzdeki sene başlayabilir. Ancak bu füze başlığının geleceği de meçhul, çünkü ABD Demokratik Partisi bu başlığın geliştirilmesine karşı çıkıyor ve fonların başka yerde kullanılmasını istiyor.

NNSA’nın büyük bir kilometre taşını geride bırakan sıradaki programı ise yeni nükleer bombası B61-12’nin tamamlanması olacak. Bu silah B61-3, -4, -7 ve -10 türevlerinin yerini alacak. Programın 2024’e kadar tamamlanması ve 7,3 ila 9,5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Bunu Paylaşın