2017’nin En Büyük 6 Mega Yatı

MDN İstanbul

Yeni bir yılın başlangıcı, iyisiyle kötüsüyle geçip gitmiş bir önceki yıldan günümüze yansıyanların değerlendirilmesi için de fırsat oluyor. Biz de 2018’deki bu ilk sayımızda, teslimatları 2017 yılında gerçekleştirilen, dünyanın en büyük altı mega yatını sizler için derledik. İflah olmaz bir yatçılık ve mega yat hayranıysanız, bunlardan bazılarının isimlerini ve özelliklerini zaten biliyorsunuzdur. Yine de mega yatların aralarındaki boy farkı sizi oldukça şaşırtacak. Zira birinciyle altıncı sıradakinin arasındaki fark inanılmaz: Tam 44 metre!
1. Sailing Yacht A: Eğer bir kayanın altında yaşamıyor iseniz, Sailing Yacht A (aşağıda) ismini çoktan duymuşsunuzdur. Devasa, muazzam, (çok affedersiniz ama) faraş gibi: Sailing Yacht A’yı tanımlamak için kullanılabilecek en uygun sıfatlar. 142,81 metrelik boyuyla sadece 2017’nin değil, tüm zamanların en ‘mega’ mega yatlarından biri. Aslına bakarsanız, bugüne kadar inşa edilmiş en büyük 10 tekne listesinde de adı zaten yazılı. Sailing Yacht A en az kendisi kadar sıradışı ve çekici görünümlü kız kardeşi Motor Yacht A’yla birlikte denize indirildiği 2017’nin yaz aylarında, yat meraklılarının gözlerini faltaşı gibi açmayı başarmıştı. Tahmin edebileceğiniz gibi, her ikisinin de sahibi aynı kişi: Enerji sektöründe birçok yatırımı bulunan, 45 yaşındaki Rus iş adamı Andrey Melnichenko.
2. Al Lusail: Listemizdeki Lürssen yapımı iki mega yattan biri olan Al Lusail, 123 metre uzunluğunda. Diğer süper yatlara da inşa süreçlerinde birer kod adı verildiği gibi, yapımı sırasında ‘Project Jupiter’ mahlasıyla anılan bu mega yatın gerçek sahibinin henüz açıklanmayan ismi gizemini korumaya devam ederken; yatçılık dünyasındaki çoğu haber kaynağı ve yatçılık meraklısı, yatın sahibinin Katar Kraliyet Ailesi olduğuna çoktan inanmış bile. Bunun nedeni de mega yatın üzerinde dalgalanmakta olan Katar bayrağı elbette. Her ne kadar gizemli sahibi henüz içinin fotoğraflarının çekilmesine izin vermemiş olsa da; Youtube’da yatın dış hatlarını cömertçe sergileyen bir video bulmanız mümkün.
3. Jubilee: 110,1 metrelik boyuyla Jubilee, maliyeti kamuoyuna açıklanmayan ancak 300 milyon dolardan fazla olduğu tahmin edilen mega yatlardan biri. Lobanov Design’ın tasarladığı bu mega yat kıvrımlı ve metalik mavi süper yapısıyla gözleri kamaştırıyor. İç kısmında, 20’si ana güvertesindeki 10 adet özel lüks kamarada olmak üzere, 30 misafiri ağırlayabilme kapasitesine sahip. Daha dikkat çekici bir başka özelliği de sahil kulübünün içerisinde barındırdığı ve bir üst kattaki yüzme havuzuyla iç içe geçmiş olarak tasarlanmış akvaryumu. Jubilee, Oceanco firmasının 2017’deki en büyük teslimatı olma unvanına sahip.
4. Black Pearl: Aslına bakarsanız, Black Pearl’ün teslimatı gazetemizi baskıya hazırlığımız günlerde henüz gerçekleştirilmemişti. Ancak teslimatı 2017 yılı bitiminin öncesine planlandığı için, biz yine de ver verdik. Listemizdeki ikinci Oceanco ürünü olan mega yat 106,7 metre uzunluğunda ve resmî olarak dünyanın en büyük yelkenlisi unvanına sahip. Sailing Yacht A esintisinin ve benzerliğinin haricinde, teknik olarak dizel motorlara sahip, yelkenli bir tekne. Güneş panelleri Black Pearl’in gövdesinde büyük bir rol oynuyor. Genel tasarımı Dykstra Naval Architects, Ken Freivokh Design, Nuvolari-Lenard ve yatın kendi sahibinden oluşan güçlü bir iş birliğinin eseri.
5. Amadea: İnşası sırasında verilen ‘Project Mistral’ kod adıyla bilinen Amadea, 2017’nin Lürssen açısından çok meşakkatli geçmesine neden oldu. Bazı kaynaklara göre 106, bazılarına göreyse 104 metre uzunluğundaki bu mega yat hakkında; tasarımının Espen Øino tarafından yapılmış olmasının ve gizemli sahibinin bir yat filosuna sahip olduğu bilgisinin haricinde; Alman üreticisi Lürssen’in bundan daha fazla bir açıklama yapması yasak.
6. Aviva: 98,4 metre uzunluğundaki bir yatın, listemizdeki en ‘küçük’ yat olması çılgınca geliyor olabilir. Ancak bu, onu diğerlerinin arasında hiç de cazibe fakiri yapmıyor. Reymond Langton Design imzalı, gök mavisi tasarımı dikkatleri hemen üzerine çekmesine yetiyor. Bu da tabii ki İngiliz sahibi, iş adamı Joe Lewis’in hoşuna gidiyor. Enteresan olansa Aviva’nın, Lewis’in Abeking & Rasmussen’den 10 yıl içerisinde satın aldığı ikinci süper yat olması. Aviva sahibinin, sadece elektrik gücüyle 11 knot hıza ulaşabildiği, hibrit tahrikli ilk projesi. Lewis ana güvertedeki bir kürek tenisi kortunun keyfini de çıkarabiliyor.
Mansiyon Ödülü: Faith. Feadship tarafından ‘Vertigo Projesi’ adıyla Kasım 2016’da lansmanı yapılan Faith, 2017 yılının başında teslim edildi. Biz de listemizde onun adını anmayı istedik çünkü 96,55 metrelik boyuyla Faith, 2017’nin en büyük teslimatlarından biri oldu. Faith, yan duvarları ve tabanı camdan yapılmış havuzuyla göz dolduruyor. Ayrıca hem salonunun hem de yemek alanının kendisinden aynı anda yararlanabildiği, iki taraflı bir şömineye sahip.
Bunu Paylaşın