Türk Loydu-Panama işbirliği

MDN İstanbul

Türk Loydu, Kasım ayında İstanbul’da yapılan anlaşmayla birlikte, dünyanın en büyük gemi siciline sahip olan Panama Denizcilik İdaresi tarafından, Panama bayraklı gemilere hizmet vermek üzere yetkilendirildi. 

Panama Denizcilik İdaresi tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak seçilmenin kendilerine duyulan güvenin bir sonucu olduğunu belirten Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Panama sicili ile imzalanan anlaşmayla birlikte, Türk Loydu’nun uluslararası alandaki hedeflerini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştığını dile getirdi.

Melikoğlu, Panama’dan alınan bayrak yetkisinin Türk Loydu’na sunduğu yararlar hakkında şunları söyledi: “10 yıllık bir çalışmanın sonunda Türk Loydu, Panama bayraklı bir gemiye dünyanın her yerinde hizmet verme yetkisine sahip oldu. Panama bayraklı uluslararası sularda sefer yapan 8 binin üzerinde gemi var. Bu rakam dünya denizcilik filosunun yüzde 18’lik kısmını oluşturuyor. Türk Loydu tüm bu gemilere bundan böyle hizmet verebilecek. Bu bizim için çok önemliydi.”

Öte yandan Panama bayrağının Türk armatörleri tarafından en çok tercih edilen yabancı bayrak olduğunu dile getiren Melikoğlu, “Kayıtlarımıza göre şu anda Panama bayrağı kullanan Türk gemilerinin yalnızca yüzde 7’si klasımızın altında ve bu gemiler bugüne kadar Türk Loydu’ndan sadece klas sertifikası almaktaydı. Öncelikli hedefimiz, alınan yetki çerçevesinde filomuzda bulunan Panama bayraklı gemilere daha geniş kapsamlı hizmet verip, bu gemilerin almakla zorunlu oldukları yasal sertifikalarını sağlamak. Türk armatörlerinin, millî bir kuruluş olan Türk Loydu ile çalıştıklarında kendilerini daha güvende hissettiklerini biliyoruz. Biz de bu güvene layık olmaya çalışıyoruz. Bir süre sonra Türk sahipli ama Panama bayraklı olan filo oranımızı yüzde 7’den yüzde 25 seviyelerine çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

IACS üyeliği çalışmaları devam ediyor
Türkiye’de 14 bayrak kuruluşunu temsil eden Türk Loydu, Türk bayrağının yanına Panama bayrağını da ekleyerek, elindeki beyaz bayrak sayısını ikiye çıkarmış oldu. Melikoğlu, “Bu da uluslararası alanda kabul edilir olduğumuzun bir belgesi oldu” sözleriyle beyaz bayrak yetkisinin önemini de vurguladı.

Türk Loydu, Panama’dan sonra Malta bayrağını da almak için çalışmalara başladı. Bunun yanında kuruluş, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne (IACS) de üye olmayı amaçlıyor. Melikoğlu, üyelik çalışmalarına yönelik olarak şu ifadeleri kullandı: “Dünya piyasasının yüzde 95’ini çatısı altında toplayan IACS’ın bir üyesi olmamıza az kaldı. Benim kişisel tahminim, üyelik sürecinin 2018 yılı içinde tamamlanacağı yönünde.”

IACS’a üye olma sürecinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Melikoğlu, “Panama bayraklı gemiler için çalışma yaparken IACS için de ayrı bir çalışma yürüttük. Panama bayrağı altında olan ancak IACS dışındaki klas kuruluşlarından klaslanmış gemiler için de bazı eylem planları belirledik. Türk Loydu olarak, gemilerin sigorta işlemlerini yapan kuruluşlar arasında önemli bir avantajımız olduğunu biliyoruz. Sigorta şirketleri artık Türk Loydu’nun kalitesini biliyorlar ve IACS’a aday üye olduğumuzun bilincindeler. IACS veya Türk Loydu ifadesini artık birçok şartnamede görmekteyiz. Türk Loydu’na duyulan bu yüksek güven ve IACS’a kafa tutabilen bir kuruluş olmak elbette hoşumuza gidiyor. Ancak unutulmamalıdır ki, Türk Loydu olarak 2011 yılından beri IACS’a giriş için önemli bir mücadele vermekteyiz ve önümüze çıkarılan sayısız engeli yılmadan tek tek aşmaktayız” diye konuştu.

Kriz ortamında büyüdük

Türk Loydu’nun hâlihazırda İngiliz Loydu dışında Rus, Güney Kore, Japonya ve Polonya Loydlarıyla da iş birliği anlaşmaları olduğunu belirten Melikoğlu, iş birliği ağını genişletmek için okyanus ötesi akaryakıt servisi yapan kuruluşları denetleyen ABS ve Norveç klas kuruluşu DNV-GL ile görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmaların, Türk Loydu’na ulusal sınırları aşarak, dünya devler ligine adım atma ve hızlı büyüme imkânı sağlayacağını vurgulayan Melikoğlu, “Hedefimiz, Türk Loydu’nu en kısa sürede dünya çapında ofisleri bulunan ve hizmet alımı için tercih edilen bir şirket hâline getirmektir” dedi. Büyüme sürecinde sistematik ve planlı bir yol izleyeceklerini ifade eden Melikoğlu, “Önce müşteri portföyümüzün yoğun olduğu ülkelerde irtibat ofisleri açacağız. Bu da yetmeyecek, bu ülkelerde yerleşik şirketler oluşturacağız. Hedefimiz, dünyanın birçok yerinde bağlantısı ve ofisleri bulunan bir Türk Loydu yaratmak. Ayrıca, Türkî Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Afrika için de planlarımız var. Beklentilerimiz yüksek. Krizin olduğu bir dönemde yükseliyorsunuz, başarı gösteriyorsunuz ve bu da çok dikkat çekiyor” sözleriyle, yakın zamanda gerçekleştirmek istediklerini de dile getirdi. 

Hedefimiz dünyada zirveye oynayan bir Türk Loydu yaratmak

Dünya ekonomisinde devam eden durgunluğun 2018’de artacağı yönündeki beklentilerini paylaşan Melikoğlu, bu durumun Türkiye’yi de önemli derecede etkileyeceğine dikkat çekti. “Yaşanan durgunluğa rağmen, Türk Loydu için belirlediğimiz stratejiler ve planlı büyüme hamlesi devam edecek” diyen Melikoğlu, kriz döneminde doğru pozisyon almanın aynı zamanda büyüme açısından fırsatlar sunduğuna da işaret etti.

Cem Melikoğlu, “Amacımız krizi fırsata çevirip, 10 yıl sonra dünyada zirveye oynayan bir Türk Loydu yaratmak. Türk Loydu’nun portföyünde şu anda 600 civarında gemi ve 900 bin GT’a yakın bir yük hacmi var. Dünya denizlerindeki tüm krizlere ve zorluklara rağmen pazar payımız artış eğiliminde. Dünya denizlerindeki en yaygın ve kabul görmüş beyaz bayrağı olan Panama bayrağını elbette diğer bayraklar da izleyecek. IACS sürecimiz devam ediyor ve neredeyse sonuna geldik. IACS üyeliğimiz tamamlanınca aynı zamanda Avrupa Birliği tanınırlığımız da halledilmiş olacak. Bu, birçok AB üyesi ülkede hizmet sunabileceğimiz anlamına geliyor. Kısaca Türk Loydu’nun yükselişi artık önlenemez. 2023’te dünya pazarlarında hak ettiği yeri almış bir Türk Loydu göreceksiniz”dedi.

Nunez: Türkiye’deki denizcilere iş imkânı sağlayacağız

Türk Loydu’nun Panama Denizcilik idaresi tarafından, Panama bayraklı gemilere sörvey ve belgelendirme hizmeti verme yetkisini aldığı protokol 7 Kasım günü İstanbul’da imzalandı.

Solorzano: Yerel dilde hizmet vereceğiz
Yetkilendirme anlaşması imza töreninin sonrasında MarineDeal News’e değerlendirmelerde bulunan Panama Denizcilik İdaresi Deniz Ticareti Genel Müdürü Fernando Solorzano, Türk Loydu’nun imzalanan protokolle, Panama bayraklı gemilerde klas sertifikası ve uluslararası denizcilik sözleşmelerinin gerektirdiği zorunlu sertifikaları düzenleme yetkisi elde ettiğini söyledi.

Panama Hükümeti’nin Türk denizcilik sektörünün büyüme potansiyelini göz önünde bulundurarak Türk Loydu ile iş birliği yapma kararı aldığına dikkat çeken Solorzano, “Türk gemi sahipleri bundan böyle, Türkiye’de Panama sicilinin sunduğu kaliteli ve yüksek standartlardaki hizmetten faydalanacak. Klas sertifikası ve zorunlu sertifikalar dışında, Türk Loydu Panama siciline gemi kaydı da yapacak. Amacımız Türkiye’de Panama bayraklı gemi sayısını artırmak. Bunu yaparken de Panama sicili altında seyreden Türk gemilerine yerel dilde ve yerli uzmanlarla hizmet vereceğiz” dedi.

Panama İstanbul Başkonsolosu Andres Nunez, imzalanan protokolle Panama ve Türkiye arasında teknik bilgi değişiminin yanı sıra, uzmanlık ve tecrübe alışverişinin de yapılacağının altını çizerek, “Panama sicili bu anlaşmayla Türkiye’de teknik kapasitesi yüksek ve donanımlı bir ofise kavuştu. Türk Loydu ise Panama sicili adına Türkiye’de sertifikalandırma, teknik belgelendirme ve lisans verme yetkisini aldı. Türkiye ve bölge ülkelerden Panama siciline kayıt yapmak isteyen gemi sahipleri bu işlemlerini İstanbul’da gerçekleştirebilecek. Böylece Türk gemi sahipleri yerel bazda ve daha kısa zamanda Panama sicilinden yararlanama imkânına kavuşacaklar. Bu işlemleri yapmak için yerel uzman istihdam edeceğiz. Böylece Türkiye’de istihdama da katkı sağlayarak, Türkiye’deki denizcilere iş imkânı sunacağız” dedi.

 

 

Bunu Paylaşın