Rolls-Royce LNG yakıtlı yeni konsept lüks yatını tanıttı

MDN İstanbul

Rolls-Royce, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve batarya gücüne dayanan gelişmiş dijital teknoloji ve hidrit tahrikli yeni lüks yat konseptini tanıttı. “Crystal Blue” olarak adlandırılan lüks yat konsepti, Hollanda’nın Amsterdam kentinde gerçekleştirilen Global Superyacht Forum’da (GSF), destek gemisi Blue Shadow ile birlikte sunuldu. 12’den fazla yolcu ve 12 mürettebat için uygun şekilde tasarlanan 62 metrelik konsept yat, Rolls-Royce’un kendi tasarımı olan, LNG/Pil SAVe-CUBE sistem konfigürasyonundan gücünü alan kompozit ve alüminyum bir gövde üzerine kurulu. Uzaktan kumanda paneli, gelişmiş sensörler, ekranlar ve durumsal farkında olma teknolojisi gibi özelliklere sahip yat, mürettebat için oldukça keyif verici. Dahili bir köprü, üstyapının ön kısmında bulunan köprünün geleneksel alanı ve panoramik cam, hem mürettebata hem de konuklara manzaranın tadını çıkarma fırsatı sunuyor. 

Tüm bunların dışında, Crystal Blue’da ikiz azimuthing pervaneleri otomatik olarak kontrol eden, akıllı dinamik konumlandırma sistemi kullanılıyor. Yatın pruva kısmında ise, genellikle askeri gemilerde kullanılmasına alışık olduğumuz, TT1100 ‘bow thruster’ bulunuyor. Yatın köprü konsolu, Rolls-Royce tarafından geliştirilen Birleşik Köprü tasarımına dayanıyor. Ayrıca, Rolls-Royce tarafından geliştirilen ilk uzaktan kumandalı ticari römorkörün parçası olarak Svitzer ile birlikte gösterilen çeşitli teknolojileri de bulunduruyor.

Crystal Blue, bir çift LNG yakıtlı 16V4000 MTU M65-N jeneratörden gücünü alırken,  limana yerleştirme sırasında 1 MWh güç sağlayabilen başka bir güç ünitesi tarafından destekleniyor. Yat, düşük ağırlıklı iki karbonlu Azipull ‘bow thruster’ aracıyla saatte 20k maksimum hıza ulaşabilecek.

Cyrstal Blue ile konvoy halinde çalışacak şekilde tasarlanan, 42 metreden biraz daha kısa olan Blue Shadow, yat sahiplerinin helikopter ve diğer önemli öğelerini taşımak için tasarlandı. Çelik gövdeli olarak üretilen destek gemisi, aynı zamanda uzaktan kumanda edilebiliyor.

Bunu Paylaşın