Savunma Sanayinde deniz kural ve teknolojilerin gelişimi

MDN İstanbul

Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu: Savunma Sanayimize Türk Loydu tarafından verilen hizmetler içinde belki de en önemlisi askeri gemilerde yeni dizayn ve inşa kuralların oluşturulmasıdır

Cumhuriyet döneminde milli savaş gemisi inşası konusunda çok ciddi atılımlar yapıldıysada netice alıcı en önemli ilerleme Savunma Sanayi Müsteşarlığı tesisi ve Milli Gemi “Milgem” projesinin hayata geçirilmesidir. Bu atılımın en önemli ayaklarından birisi de özel sektör sanayicilerinin askeri gemi inşa kabiliyetlerinin geliştirilmesiydi. Türk Loydu olarak özel sektörde inşa edilen ilk askeri gemi olan TCG Yarbay Kudret Güngör gemisinin Sedef Tersanesi’nde 1996 yılında klaslanması ile başlayan bu sürecin her aşamasında başarıyla ve gururla yer aldık.

Bugün muharip gemiler, helikopter taşıma gemileri, karakol botları, çıkarma gemileri, özel maksatlı gemiler (denizaltı kurtarma gemisi, kurtarma yedekleme gemileri), denizde ikmal gemileri, askeri tankerler, eğitim botları gibi çok geniş bir yelpazede gemiler; özel tersanelerde milli dizaynla, ciddi yerli katkı payı ile Türk Loydu gözetimi altında üretilebiliyorsa bu son 20 yılda uygulanan başarılı milli savunma politikalarının güzel bir sonucudur.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin filosu özel sektör tersanelerinde yenilenmesi konusunda; kontrol ve gözetleme alanlarında güvenilecek kurum olarak milli klaslama kuruluşu olan Türk Loydu’nun seçilmesi çok stratejik ve doğru bir karardı. Türk Loydu 1962 yılında kurulduğundan beri artan bir ivme ile hem kurallarını oluşturuyor, hem tecrübe birikimi sağlıyor, hem de performansını artırıyor. 1962 yılında çok sınırlı kadro ve bütçe ile kurulan Türk Loydu bugün 150’yi aşkın uzman teknik personeli, özgün kuralları, oluşturmaya başladığı yurtdışı hizmet ofisleri ile güvenilir, bağımsız, uzman bir kuruluş olarak Türk Savunma Sanayinin ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin hizmetindedir.

Bugüne kadar 100’ün üzerinde askeri gemi klaslayan Türk Loydu,  hem Naval Ship Classification Association (NSCA) hem International Naval Safety Association (INSA) kuruluşlarının önemli birer üyesidir.

Savunma Sanayimize Türk Loydu tarafından verilen hizmetler içinde belki de en önemlisi askeri gemilerde yeni dizayn ve inşa kuralların oluşturulması olmuştur.

Genel olarak bakarsak, Türk Loydu, “Kural Geliştirme” faaliyetlerini Deniz Sektörü altında ayrı bir bölüm olarak özenle sürdürmektedir. Üniversitelerle, akademik uzmanlarla uluslararası literatürleri inceleyerek çalışmalar yapmakta, sektörel uzmanlar, akademisyenler ve son kullanıcılardan aldığı desteklerle kurduğu Teknik komitelerle çalışmaları değerlendirmekte ve sonuç olarak denizciliğimizin gelişmesini sağlayan bir çok yeni kural yayınlamakta veya mevcutları güncellemektedir. Örnek vermek gerekirse Türk Loydu’nun yakın geçmişte  yayınladığı “Gaz ya da Diğer Düşük Parlama Noktalı Yakıt Kullanan Gemilerin Klaslanması için Kurallar” , “Balast Suyu Yönetim Sistemlerinin Gemiye Teçhizi ile İlgili Kurallar” ve “Açık Deniz Destek Gemileri Kuralları” sayılabilir. Ayrıca uluslararası yayınlar izlenerek elde edilen yeni teknolojiler ve bakış açılarının ülkemizde kullanımını sağlamak için birçok klaslama ve sörvey kuralları yayınlanmıştır. Mevcut kurallar gelişen teknolojik ilerlemelerle uyumlu olarak sürekli güncellenmektedir.  Kendinizi çağa uydurmazsanız rekabet edemezsiniz, geri kalırsınız. Uluslararası kurallardaki değişimler, standartlardaki değişimler ve sektörden gelen geri beslemeler doğrultusunda yılda iki kez ana kurallarını Türkçe ve İngilizce olarak güncelleyen Türk Loydu, geçtiğimiz yıl bazıları doğrudan bazıları da dolaylı olarak savunma sanayimizle ilgili olan aşağıda listelenmiş kuralların güncellenmesini gerçekleştirmiştir.

– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Klaslama ve Sörveyler
– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Tekne Yapısı ve Donanımı
– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Sevk Tesisleri
– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Elektrik
– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Otomasyon
– Askeri Gemilere Ait Kurallar, Gemi İşletim Tesisleri ve Yardımcı Sistemler
– Sualtı Tekneleri
– Tekne Yapım Kuralları
– Malzeme Kuralları
– Tekne Yapımında Kaynak Kuralları
– Makina Kuralları
– Elektrik Kuralları
– Yüksek Hızlı Tekneler
– Kimyasal Madde Tankerleri
– Yatların Yapımı ve Klaslanmasına İlişkin Kurallar
– Sıvılaştırılmış Gaz Tankerleri
– Havalandırma  Kuralları
– Kutup Klaslı Gemilerin Yapımı ile İlgili Kurallar
– 500 GRT Altı Gemiler için Ön Kurallar
– Kaldırma Donanımları İçin Yapım ve Sörvey Kuralları
– Çok Noktalı Bağlama Sistemleri ile İlgili Kurallar
– Çevre Koruma Sistemleri ile İlgili Esaslar

Kural geliştirme işlemleri doğal olarak çok yoğun ar-ge çalışması ve derin mühendislik tecrübesi gerektirmektedir. Türk Loydu, teknik gelişmeleri endüstriye uyarlamak amaçlı bir yan şirketi olan “TL Teknik Ar-ge ve Tasarım Şirketi” üzerinden gerekli teknik desteği ve araştırma çalışmaları sağlayarak uluslararası kurallardaki değişimleri, yeni teknolojileri ve elbette dolayısıyla Türk Loydu kurallarındaki güncelleme ve değişimleri ilgili sektörlere çeşitli bültenlerle duyurmaktadır.

Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerine hızla devam eden Türk Loydu, kuralların alt yapı ile ilgili çalışmalarına devam etmekle birlikte, Avrupa Birliği Erasmus+ kapsamında NEOCOL (Navigational Equipment Oriented Colregs Training) projesini,  proje yöneticisi olarak uluslararası kurumlarla başarıyla sürdürmektedir.

Türk Loydu, savunma sanayinde çok önemli bir diğer kuruluş olan Aselsan ile birlikte  ECDIS projesinde,  Dinamik Konumlandırma gibi  ekipmanlarının Aselsan tarafından geliştirilmesi ve geliştirilen ekipmanların Türk Loydu tarafından kontrolü kapsamında çalışmalar yapmaktadır. Uluslararası pazarlarda etkinliğimizi arttıracağını düşündüğümüz ECDIS projesi başarıyla devam etmektedir.

Teknolojik birçok önemli buluş, gelişme, inovasyonlar bilindiği üzere, genelde savunma sanayi ihtiyaçlarından doğmuştur.  Ülkemizin savunma sanayinde yakaladığı bu güzel gelişim temposunun hızlanarak devamı, çok önemli yeni buluş ve icatların açık bir habercisidir. Artık Türkiye olarak kendi teknolojimizi, kendi standartlarımızı ve kurallarımızı geliştirmeye başladık. Savunma sanayinde ilerlemiş, güçlü, kendi teknolojik gelişmelerini sağlamış bir Türkiye, dünyanın ihtiyaç duyduğu denge merkezini oluşturacak 21. Yüzyıla yön veren ülke olacaktır.

Bunu Paylaşın