Dünyanın tamamen elektrikli ilk yatı Dasher

MDN İstanbul

1928’den bu yana tekne tasarımı yapan ABD kökenli Hinckley Yachts firması, dünyanın ilk tam elektrikli lüks yatı olduğunu ifade ettikleri Dasher modelini tanıttı. Hinckley’nin 8.7 metrelik yatı Dasher, firmanın geliştirdiği en hafif yat olma özelliğini de taşıyor. Lüks tutkunlarına hitap eden yatın ağırlığı yaklaşık 2.900 kilogram. Yatın bu kadar hafif olmasını sağlayan malzeme tercihi oldu. Carbon fiber malzemenin tercih edildiği tekne sade tasarımıyla da dikkat çekiyor.

Sessiz olma özelliğiyle dikkat çeken yat, 3 boyutlu baskı tekniklerini ve BMW i3’in de kullandığı lityum-iyon batarya teknolojisini bir araya getiriyor. Böylece gelecekte çok örnek alınacak, temiz enerji kullanan ve tasarımıyla dikkat çeken bir yat ortaya çıktı. 80 beygir çift elektrikli motor, yatın kalbini oluşturuyor. Tabii tamamen elektrikli motor yakıt tankına da veda anlamına geliyor. Dasher’ı tamamen şarj etmek yaklaşık 4 saat sürüyor. Lüks yatın seyir hızı yaklaşık 16 km/s olarak açıklanırken, hızlı seyirde bu değer yaklaşık 30-43 km/s arasında.

Dasher seyir hızında yaklaşık 64 kilıometrelik menzil sunuyor. Hızlı modda ise menzili 32-40 kilometre arasında değişiyor.

Bunu Paylaşın