RMI: Türkiye’de de hızlı büyüme dönemine geçtik

MDN İstanbul

Dünya denizciliğinde hızlı bir değişim dönemi yaşanırken gemi sicili piyasasında da oldukça hareketli günler yaşanıyor. Özellikle yeni düzenlemelerin getirdiği kurallara uyum sağlamak için armatörler ve gemi işletme firmaları başta olmak üzere tüm denizcilik sektörü yoğun şekilde çalışıyor. Gemi sicili ve bayrak devletleri de bu yoğun mesainin yaşandığı kurumların başında geliyor.

Marshall Adaları Sicili (RMI) Operasyonlar Global Başkanı Theo Xenakoudis ile son dönemde dünya denizciliğinde meydana gelen gelişmelerle ilgili özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Theo Xenakoudis “Hareketli ve sürekli değişen bir dünyada geleceği tahmin etmek oldukça zor ancak, bu denizcilik sektöründe çok daha zor. Marshall Adaları Cumhuriyeti (RMI), dünyanın ikinci büyük gemi siciline sahip olarak, müşterilerimiz ve sektör için proaktif çözümler sunmak ve armatörleri etkileyen değişiklikleri karşılamak konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

“Şu anda sektörün karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri, 2020 küresel sülfür düzenlemesi öncesinde yakıt seçimi konusundaki karar. Bu konudaki karar scrubber (gaz arıtma sistemleri), distilat yakıtlar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) veya metanol yakmak olabilir ancak her durumda armatörlerin zor seçimlerle karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik gelişmeler ve mevzuat değişiklikleri sektör için hem bir fırsat ve hem de bir meydan okumadır. Son dönemin gündem maddesi Gemilerin Balast Suyu ve Çökeltilerinin Kontrolü ve Yönetimi Sözleşmesi (BWM Konvansiyonu) armatörler için hem operasyonel hem de uyumluluk sorunları ortaya koymaktadır. Bu nedenle International Registry Inc. ve bağlı kuruluşları (IRI), bu kuraldan etkilenenlere rehberlik etmek için sektörün önde gelen uzmanlarından oluşan Balast Suyu Yönetimi (BWM) Ekibini Hong Kong, Londra, Pire ve Washington DC gibi farklı zaman dilimlerinde yer alan bölgelere yerleştirmiştir .

Kötü piyasa koşullarının yaşandığı dönemlerde tüm sektörler için en kilit zorluk zayıf markette işlem hacmini korumaktır. Dünya genelinde gemi gözetimlerinde genel bir artış oldu, ancak RMI tescilli gemiler kalite ve düşük gözaltı seviyeleri gibi konularda kıskanılacak itibarını sürdürüyor. Bu, RMI Sicili’nin denetimlere karşı uyguladığı proaktif yaklaşım ve kaliteden ödün vermeme prensibi sayesinde gerçekleşti. RMI Sicili gemi sahipleri ile birlikte çalışarak gemilerinin yüksek bir seviyede çalışmasını sağlıyor; yaygın global ağımız sayesinde yerel ofislerimiz ihtiyaç duyulan her türlü teknik destek ve tavsiyeyi sağlıyor.”

Tanker filosunda dünya lideri
Son dönemde RMI Sicili’nin filosunu büyük ölçüde genişletilmesi ve dünyanın en büyük ikinci gemi sicili olması konusunda değerlendirmelerde bulunan Theo Xenakoudis, “Başarımızın anahtarı güçlü yasal çerçeve ve müşteri merkezli iş etiğimizden başlayarak kaliteye bağlılığımıza kadar uzanan bir dizi prensibin mükemmel şekilde uygulanmasından geçiyor” diyerek sicile kayıtlı filonun hızla büyümesinin ipuçlarını verdi.

“RMI uluslararası gemi sahipleri için akıllı bir tercih haline geldiği gibi Yunan gemi sahipleri için de birinci tercih oldu. Ön kayıt sürecinden itibaren gemi sahibinin, operatörünün ve geminin sürekli risk değerlendirmesi ve standart kontrolleri RMI’nin kaliteli bayrak devleti olma özelliğini devam ettirmek için taviz vermeksizin uygulanıyor. Endüstri küresel ve daha bağlı hale geldikçe çok katmanlı endüstride daha güçlü şekilde var olabilmek için IRI, yerinden yönetimi öne çıkararak proaktif ve yerel bir yaklaşım benimsedi. Şu an dünya üzerinde 27 farklı ofiste ve çok sayıda uzmanla hizmet veriyor. Son dönemde tanker piyasasında lider gemi sicili yapan şirketiz. Özellikle Yunanistan, ABD ve Asya’dan yeni katılımlarla tanker filomuz 44,6 milyon grosstona ulaştı.

Yerinden yönetime bağlılığımız sayesinde, nerede olursa olsun tüm armatörlere ve gemi operatörlerine işlerinde daha etkin destek sağlayabiliyoruz. Bunun yanında, RMI 13 yıldır aralıksız olarak ABD Sahil Güvenliği Qualship 21 programında bulunuyor, ayrıca Paris ve Tokyo Mutabakat Zaptı (MoU) çerçevesinde Beyaz Liste’deki yerini korumaya devam ediyor. Filomuzdaki gemi sahipleri ve operatörlerin iş yaptığı alanlarda uzmanlaşmamız 2001 yılından bu yana sicile kayıtlı filomuzun her yıl ortalama yüzde 15 büyüme oranında artmasını sağladı.”

Türkiye’de büyüme dönemindeyiz
2011 yılının Ekim ayında IRI İstanbul’da yeni bir ofis açarak RMI kayıtlı Türk sahipli filonun hızlı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağladını ifade eden Theo Xenakoudis “RMI siciline bağlı Türk sahipli filo büyüdükçe İstanbul ofisi de gelişerek en etkili hizmeti verme konusundaki yeteneklerini artırıyor” dedi.

“RMI Türkiye’de en çok tercih edilen bayraklarından biri haline geldiğinden dolayı İstanbul ofisimiz şu an büyüme döneminde. 2016 Deniz Taşımacılığı İstatistiği (Shipping Statistics Yearbook 2016) verileri uyarınca Türk sahipli gemi filosunun yüzde 19’u RMI sicilinde bulunuyor. Toplamda ise Ağustos 2017 itibariyle dünyada RMI sicilinde bulunan 4.260 geminin kapasitesi ise 154 milyon grosstonu aşmış durumda.

Bu rakamlara ulaşmada tutuklanma oranımızın son 13 yıldır yüzde 1’in altında gerçekleşmesi önemli bir husus. Çok nadir görülen tutulma durumlarında ise proaktif yaklaşım şeklimiz büyük avantajlar sağlıyor.

Gemi tutulmalarının en önemli nedenleri arasında PSC kontrollerinde can kurtarma uygulamaları ve yangın söndürme ekipmanlarındaki eksiklikler geliyor. Biz de bu konuda gemi sahiplerine ve operatörlerine ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili ön biligilendirmelerde bulunarak gereken tüm tedbirlerin alınmasını sağlıyoruz. RMI enspektörleri gemi mürettebatını emniyet konularında düzenli olarak bilgilendirerek bu konunun yükü bir limandan diğerine taşınması kadar önemli olduğunu gösteriyor. RMI’nin Deniz Emniyeti Programı filonun güvenliği ve tüm kurallara uygun şekilde çalışması için önemli konularda sürekli bilgilendirmelerde bulunuyor.”

Bunu Paylaşın