‘Sinan’ Sergisi 3 Eylül’e kadar ziyarete açık

MDN İstanbul

Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı “Ola Kolehmainen: Sinan Projesi” ise, Borusan Contemporary’nin dördüncü katında 3 Eylül ‘2017 tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. Soyut karakterli çalışmalarıyla tanınan, uluslararası çağdaş fotoğraf sanatının en önemli temsilcilerinden biri olarak değerlendirilen Ola Kolehmainen’in çalışmalarından oluşan “Sinan Projesi”, odağında Bizans ve Osmanlı mimarisinin başyapıtları olmasına rağmen, taşıdığı dinamikler itibariyle kültürlerarası diyalogu çağdaş bir yorumla ele alıyor.

Uluslararası çağdaş fotoğraf sanatının en önemli temsilcilerinden biri olarak değerlendirilen Ola Kolehmainen (1964, Helsinki) soyut karakterli çalışmalarıyla tanınan bir sanatçı. Mart ayından bu yana sanatseverlerin ziyaretine açık olan sergi sanatseverlerin büyük ilgilisini çekiyor.

Helsinki Fotoğraf Okulu akımı içinde adını duyuran sanatçının çalışmaları, 2010 yılında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılmış, 2012’de Perili Köşk’te sergilenmişti. Daha sonra Borusan Contemporary tarafından kendisine verilen özel siparişle, Mimar Sinan’ın yapıtları üzerine çalışmaya başlayan sanatçı, 2012–2014 yılları arasında usta mimarın yapıtlarını, onu etkileyen Bizans mimarisi geleneğiyle birlikte ele alan, bir dizi büyük boyutlu renkli fotoğraf üretti. Tamamı diasec tekniğiyle Düsseldorf’ta basılan bu çalışmalar, Mimar Sinan’ın yapıtlarının bağlamını daha önce görülmemiş ve fark edilmemiş açılardan ele alarak yaratıcı bir estetik yorumlamanın kapılarını açıyor.

Sanatçı renk ve form öğelerini ön plana çıkaran etkileyici çalışmalarında geliştirdiği özgün yorumla, disiplinlerarası bir etkileşimin altını çiziyor. Bu hem İstanbul’un çok kültürlü karakterini hem de çağdaş sanatın bu gelenekle nasıl yaratıcı bir diyaloğa girebileceğini gözler önüne seriyor. Sinan’ın üçboyutlu mimari yorumunu kendi fotoğraf estetiğinin temeline yerleştiren Kolehmainen’in, yüzyıllar boyunca durmadan fotoğrafı çekilen kutsal mekânları şimdiye dek görülmemiş bir perspektiften ele alırken, dün ile bugün arasında etkileyici bir “ruhsal bütünlüğe” de vurgu yapmayı başardığı görülüyor.

Bunu Paylaşın