GELECEĞİN SEVK SİSTEMLERİ

MDN İstanbul

Bugün bir sevk sistemi dizayn ederken en basitinden düşük emisyon, yakıt ekonomisi, sürat, işletme bakım/tutum giderleri dikkate alınmalı. Sistem askeri ise; önümüzdeki dönemde gelişecek teknolojiye göre (yeni elektronik sistemler, lazer silahlar, radarlar vb. ) ve platform ihtiyaçlarına göre planlama yapılmak zorunda. Peki, Türk sanayisi bu konuda ne kadar bilgili? Bu konuya ilişkin düşünmemiz ve cevaplamamız gereken bunun gibi pek çok soru bulunuyor.  Örneğin, sanayimiz bir tahrik sistemi tasarlama kabiliyetine sahip mi? Ya da Milli bir motora ihtiyacımız var mı? Motor üretmeli miyiz?

Yoksa sadece tasarımda mı kalmalıyız, ya da üretici de olabilir miyiz? Tahrik sisteminin sadece alt birimlerini üreten bir sanayi haline mi gelmeliyiz? Eğer bir tahrik sistemi üreteceksek, klasik bir sistem mi olmalı, yoksa yeni teknolojilerin mi peşinde olmalıyız? 4. Sanayi devriminin içinde tahrik sistemleri ne kadar yer kaplıyor? Enerjimizi bu alana yönlendirmeli miyiz? Yoksa başka başka teknolojilerde dünya liderliğine oynayacak yapılanmalara mı kafa yormalıyız? Tahrik sistemi treni bizler için kaçtı mı?

Sivil projelerde tahrik sistemi tedarikleri gayet kolayken, askeri projelerde aynı tedarik süreçleri mi işliyor? Yoksa yaşanacak tahrik sistemi tedariği zorluğunda nasıl önlem alınacak? Çare milli sistemler mi? En azından  askeri projelerde?

Peki, hangi sevk sistemlerini kullanmalıyız? Dünya hangi sistemleri kullanıyor? Yeşil gemiler yeni sistemin neresinde olacak? Günümüzde gemilerin hareketi, geminin sadece istenilen yere istenilen zamanda ulaşması ile sınırlı değil. Aynı zamanda ekosistem için daha fazla güvenlik ve maliyet etkinliği sağlayan tahrik sistemleri gerekmekte.

Gelecek için nasıl bir sevk sistemi? Sorular o kadar çok ki… Tüm bu sorulara cevap vermeye çalışan bir dosya hazırlamaya çalıştık. Ancak her bir soru, cevabında onlarca fikir ve düşünceyi içeriyor. Onlarca bakış açısı ve farklı görüş var bu sahada. Sanırım, bu belirsizlik daha nitelikli ve daha bilimsel bir  teknoloji yönetimi süreci ihtiyacını doğuruyor. Bakalım siz bu fikir yumağının neresindesiniz? İyi okumalar dileriz…

Bunu Paylaşın