Şinasi Onur: GBD seçimlerinde aday değilim

MDN İstanbul

Gemi Brokerliği Derneği 7. Kuruluş Yıldönümünü Moda Teras Kadıköy’de kutladı. Gemi  Brokerler Derneği (GBD) Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Onur’un evsahipliğinde gerçekleşen akşam yemeğine İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, TURMEPA Başkanı ve BIMCO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, TMMOB GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, DEFAMED Başkanı Baybora Yıldırım ve GBD eski Başkanı Pınar Kalkavan’ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Katılımın oldukça yüksek olduğu kutlama sırasında GBD Yönetim Kurulu Başkanı Şinası Onur ile özel bir röportaj gerçekletirdik.

“7 yıl önce Pınar Kalkavan önderliğinde 68 kurucu ile beraber derneğimizi kurduk. Bugün 68 kurucudan 400 üyeye ulaştık” diyerek kısa sürede derneğe çok sayıda yeni üye kazandırdıklarını ifade eden Şinasi Onur, önümüzdeki dönemde üye sayısının daha da artacağına inandığını kaydetti.

“Derneğimizin önceliği eğitim. 7 kişilik yönetim kurulu ve 400 üyemizle sektördeki eğitim seviyesi ve kalitesinin yükselmesi için çalışmalar yapıyoruz. Derneğimizin en önemli etkinliği ise iki yılda bir düzenlediğimiz uluslararası yemek. 800 kişi ile başladığımız GBD yemeğinde en son 2000 kişinin katılımını sağladık. Bir sonraki yemeği 2018 yılında düzenleyeceğiz. Bu yılın eylül ayında da derneğimizde seçim var. Hedefimiz; her seçimde iki yıl için yeni yönetimin gelmesi ki; yönetim tarafından görülmeyen, dışarıdan gözlenen eksikliklerin giderilerek derneğimizin gelişmesini sağlamak.

Biz de yönetim kadrosu tamamen gidip yerine yeni yönetim kadrosu gelmiyor, eski yönetimden de 2-3 kişi yeni yönetimde oluyor. Böyle olunca da devam eden sorunlar aktarılabiliyor ve üzerine yeni çalışmalar yapılabiliyor. Derneğimizin bir güzelliği de eski yönetimlerin, yeni yönetime de destek vermeyi sürdürmesi diyebilirim. Yeni bir Başkan gelsede, arkasındaki destek değişmiyor. Ben yeni dönemde Başkan olmayacağım. İki yıldır devam eden Yönetim Kurulu Başkanlığım öncesinde de yönetimdeydim ve toplam 4 yıl oldu. Bu 4 yıl boyunca çok fazla işin içerisinde olduğum için bayrağı başka arkadaşlara devredeceğim ama gerekli olan tüm desteği de yeni seçilecek yönetime vermeye hazırım.”

“Brokerlik için sadece iyi

İngilizce yeterli değil”

Gemi brokerinin yaşadığı sorunlar konusunda da açıklamalarda bulunan Şinasi Onur, “En önemli problem gençlerin brokerliği ‘Okuldan sonra ben bu işi yapmaya başlarım, çok para kazanırım, rahat bir hayat sürerim “gözüyle görmesi. Ama üniversiteden mezun olduktan sonra, broker olabilmek için kendini geliştirme çabaları maalesef olmuyor” dedi.

“Türkiye’de çalışan toplamda 1000’den fazla broker var. Bizim 400 üyemizin dışında 600 broker derneğe üye değil. Bunların arasında “home office” çalışanlar da var. Bir-iki kiracı bağlayıp ben brokerim diyen insanlar bulunuyor. Ancak bir telefon, bir masa ile broker olunmuyor. Brokerlik mesleğinin gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Sadece pasaparola dediğimiz armatörden aldığını kiracıya, kiracıdan aldığını armatöre veren insanlara biz broker demiyoruz. Çünkü broker; sorun çözücü olmalı, kendi işini geliştirmeli, armatörüne ve kiracısına iş yaratmalı. Aksi takdirde emlakçıdan farkınız olmaz.

Brokerin karşılaştığı sorun, armatör ve kiracı tarafında da aynı. Armatörün sorunu kiracıyı, kiracının sorunu armatörü bağlıyor. Dolayısıyla yaşanan sorunlar ortak. Bir çarter parti de yapacağınız en ufak bir hata, kiracının çok lehine ama aynı zamanda armatörün aleyhine durum çıkabilir ya da her iki tarafı çok derinden zarara uğratabilir. Ancak broker, her tarafı da memnun edecek hareketlerde bulunmalı ve idare etmeyi iyi bilmeli.  Bunu yapamazsanız bir daha aynı kiracı veya armatör ile çalışma şansı bulamayabilirsiniz.

Bu sebeple insanın bu işi yapabilmesinin ruhunda olması gerektiğine inanıyorum. Bir brokerin yabancı dili ve İngilizcesinin mutlaka çok iyi olması gerekiyor aksi takdirde sözleşmeye koyacağı bir yanlış virgül dahi çok büyük hatalara sebebiyet verebilir. Burada eğitim anlamında bakıldığında, uluslararası bir eğitim almak isteniyorsa Londra’da ICS var. Türkiye’de GBD olarak biz, bu eğitimleri başlangıç seviyesinde veriyoruz ve diyoruz ki; bizim vereceğimiz eğitimlerin uluslararası alanda bir geçerliliği yok ancak bir altyapı sağlar. Hiçbir brokerlik derneğinin uluslararası alanda kabul edilirliği yok. Şu an dünyada kabul edilen tek yer ICS. Onun dışında burada aldığınız eğitimlerden İngilizcenizin çok iyi olması şartıyla, bir broker şirketinde kendinizi yetiştirerek iyi bir broker olabilirsiniz. Diğer türlü operasyonda kalırsınız.”

Bunu Paylaşın