ABS, gemilerde enerji verimliliği semineri düzenledi

MDN İstanbul

ABS Türkiye, 2017 yılının ilk seminerini 12 Nisan 2017’de İstanbul Marriott Hotel Asia’da, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden 100’ün üzerindeki katılımcı ile gerçekleştirdi.

Gemilerde Performans Yönetim Sistemleri ve Enerji Verimliliği konusunun ele alındığı seminerde,  ABS’in iki uzmanı Dr. Jan Otto de Kat ve Dr. Soren Hansen “Gemilerde Performans Yönetim Sistemleri”, “Gemilerde Enerji Verimliliği”, “MARPOL’de ki Son Çevresel Regülasyonlar” ve “Balast Suyu Yönetimi”ni içeren konularda sunumlar yaparak Türk denizcilik sektöründen katılım gösteren ilgililerle bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

Dr. Jan Otto de Kat sunumunda, gemilerde operasyonel performansı artıran sistemlerin dört ana başlıkta değerlendirildiğinden bahsetti.

“Bunlar arasında; yeni inşaat esnasında dizayn ve enerji verimliliği  optimizasyonu yapmak; Yeni inşaat sonrası pervane,  sevk sistemlerinde ve makinalarda yapılacak enerji verimliliği optimizasyonu tonaj ve hacim artırımı çalışmaları; gemilerdeki teknolojik geliştirmeler, operasyonel optimizasyon ve planlı bakım, tutum; çevresel performans gelişimi (SEEMP, EEDI, SOx, NOx, ECA, MRV/IMO, Balast Suyu Yönetimi ve Gemilerdeki Çöp & Atık yönetimi) bulunuyor.

Enerji Verimliliği Yönetimi ile ilgili olan bölümünde  Dr. Jat Otto de Kat tekne ve pervane uyumu ile dizayn edilmiş bir gemide uygun makinaların seçilmesinin enerji verimliliğine katkı sağlamasının yanında CO2 salınımınıda azaltarak optimum bir gemi elde edilebileceğini ama konvensiyonel diesel makinalarının yanında hybrid akülü sistemler ile “Air Lubrication” adı verilen ve özellikle  düz ve geniş bir sualtı yüzeyi olan büyük tanker ve dökme gemilerinde uygulanabilen “Hava yağlama / Hava filmi” sistemi ile de verimliliğin artırıldığını ve bunların  CO2 salınımını en aza düşüren yeni teknolojiler olduğunu ama bunların yanında rüzgâr ve yelken sistemleri ile birlikte güneş enerjisinin, biofuel, hidrojen ve fuel cells (yakıt hücreleri) gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda inşa edilecek gemilerde kullanılacağını belirtti. Dr. Kat’ın yeni teknolojilerle ilgili sunumunun en önemli kısımlarından birisi ise; son zamanlarda tartışılan ve çok uzak olmayan bir zamanda özellikle uzun seyirlerde  göreceğimiz  insansız diye tabir edilen ve uydu sistemleriyle sevk ve idare edilecek “Smart  Ship” Akıllı Gemi teknolojisiydi.

Dr. Kat ve Dr. Hansen’in paylaştığı sunumlardaki diğer önemli konulardan birisi, halen gündemde yerini koruyan Balast Suyu Yönetimi (BWMC) kuralları oldu.  BWMC konusundaki gelişmeler ve uygulama yöntemlerine yönelik olan sunumlarında, altı çizilen konular arasında ise; 8 Eylül 2017 tarihi itibari ile 400 grt ve üzerinde ki her gemide Balast Suyu Yönetimi uygulamasının mecburi olduğu ve bu konuda IMO’nun şimdilik yeni bir uzatma vermesi söz konusu olmaması bulunuyordu. Konvansiyon’un başlaması konusunda zamanın çok kısaldığı ve ABD Sahil Güvenliği (US Coast Guard) tarafından onaylı ekipmanların şu anda kısıtlı sayıda olduğu ifade edildi.

Toplantıda dikkat çeken konular arasında; erken yenileme sörveyi ve havuz; bayrak devletlerinin harmonizasyonu bozarak IOPP sertifikasını erkenden yenilemesinin fayda ve zararları, seçilecek BWM sisteminde dikkat edilecek hususlar, BWMS maliyetinin yaşlı gemiler için analizi gibi konular yer aldı.

Seminerler devam edecek

Seminer sonrası görüşlerini aldığımız ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı,   sektörün tümüne açık olan seminer ve eğitimleri çok önemsediklerini ifade etti.  Uzun zamandır süre gelen kriz döneminde doğal olarak bir seri önlem almalarına karşılık eğitim ve seminer faaliyetlerinden asla ödün vermediklerini kaydeden Tatılı, “ABS’nin alışılmış standart ve kalitedeki seminerleri önümüzdeki dönemde de devam edecek. Klas kuruluşlarının en önemli vazifelerinden birisi de, sanayimize yeni teknolojileri, gelişen kural ve  regülasyonları zamanında aktarmak. ABS Türkiye olarak da bunu en önemli görevlerimizden birisi olarak kabul ediyoruz.

Toplantıda gelen sorulardan anlıyoruz ki, sektörde Balast Suyu Yönetimi halen netleşmemiş. Bu sebepten dolayı, ABS olarak bizim görüşümüz, BWMS Teknolojisi Değerlendirme Hizmeti’nin aktif olarak kullanılarak gemi işletmecilerine en uygun çözümün sağlanmasıdır” dedi.

Bunu Paylaşın