CMD seminerinde Montrö vurgusu

MDN İstanbul

Karadeniz’de Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemler (KGGAÖ) kapsamında “Denizcilik Alanında İş Birliği” (Cooperation in Maritime Domain) Semineri 24-25 Nisan 2017 tarihlerinde Deniz Müzesi Komutanlığında (Beşiktaş/İstanbul) yapıldı. Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü 2017 yılı aynı zamanda KGGAÖ inisiyatifinin 15’inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen seminere, Karadeniz’e kıyıdaş; Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna temsilcileri ile Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi temsilcileri katıldı.

Toplantının, 6 kıyıdaş devletin katılımı ile Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde yapılması öncelikle, Türk Deniz Kuvvetlerinin Bölgesel gücünü göstermek açısından önemli bir gösterge oldu. Toplantıda, Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu anlamda oynadığı tarihsel “Güvenilir Arabulucu” rolü bir kez daha öne çıktı. 2000’li yılların başından itibaren bölgede barışın tesisi ve idamesi için diplomatik anlamda birçok ilke imza atan Deniz Kuvvetleri’ni Kırım krizinden sonra ilk defa Rus ve Ukrayna’lı yetkilileri aynı masa etrafında buluşturması da tarihi  öneme sahip bir başarı olarak nitelendirildi.

Toplantı süresince Karadeniz Ekonomik İşbirliği ile Karadeniz’e kıyıdaş ülkeler arasında başlayan işbirliği sürecinin tarihsel gelişimi vurgulandı. Ayrıca, kıyıdaş ülkelerin işbirliği süreçlerinin artırılması için yapılması gerekenler tartışıldı. Karadeniz’in deniz alanının mutlaka barış sahası olarak muhafaza edilmesi gerektiği, bu alanda yaşanacak gerginlik ve çatışmalardan öncelikle kıyıdaş ülkelerin etkileneceği, ekonomi, ulaştırma ve enerji alanlarında kayıplara engel olunamayacağına vurgu yapıldı.
Karadeniz’in büyük güçlerin çekim alanı haline gelmesinden dolayı kıyıdaş ülkelerin tırmanan gerilimden zarar görebileceğine dikkat çekildi. Bu sebeple, Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi’nin Karadeniz’de idame edilen barış sürecine olan olumlu katkıları ele alınırken, Sözleşme’nin hiçbir şekilde tartışmaya açılmaması gerekliliği toplantıya katılan ülke temsilcileri tarafından da önemle vurgulandı. 

Bunu Paylaşın