‘Bayraktar’ Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

MDN İstanbul

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Amfibi Gemi (LST) Tedarik Sözleşmesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen, ana görev fonksiyonu amfibi harekat ve ateş desteği olan amfibi gemi (LST-Landing Ship Tank) için başlatılan çalışmalar kapsamında, TCG Bayraktar adı verilen gemi Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edildi.
Boyu 139, eni 19,60 metre olan ve deplasmanı 7 bin 254 ton olarak dizayn edilen gemi, 2 metreden sığ sulara kapak atabiliyor. TCG Bayraktar’ın, 1200 ton yük veya çeşitli tank, zırhlı araç ve diğer araç taşıma kapasitesi bulunuyor. Yüzde 71 yerli sanayi desteğiyle üretilen milli tank gemisi; nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip. TCG Bayraktar ayrıca, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabiliyor ve 5 bin deniz milinden fazla yol alabiliyor.

“Savaş gemisi inşa eden 10 ülkeden biriyiz”
Teslim töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yeni bir heyecanı birlikte paylaştıklarını belirterek, Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa’nın torunları olarak bu milletin evlatlarına imkanlar sunulduğu zaman neleri başarabileceğinin yeni bir örneğini bugün bütün dünyaya gösterdiklerini söyledi.
“Türkiye geride kalan 14 yılda her alanda çok büyük bir gelişim ve değişime imza attı. Özellikle Savunma Sanayi’nin geldiği bu seviye değişimin en önemli örneği.  Savunma Sanayimizde milli teknolojilerin kullanılması ordumuzun caydırıcı gücünü her geçen gün artırıyor. Milli silahlarımızın kullanılmasının terör ile mücadelede nasıl bir fark oluşturduğunu hep birlikte görüyoruz.
Ülkemiz hali hazırda dünyada bir savaş gemisinin milli olarak tasarım inşa ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden bir tanesi konumundadır. Bu açıdan Türkiye 2023 hedefini yakalamıştır. Elde ettiğimiz başarılar sonucunda geçmişte neredeyse tamamıyla dışa bağımlı olduğumuz seviye ile günümüzde ulaşmış olduğumuz seviye arasında gözardı edilemeyecek bir fark oluştu. Geldiğimiz aşama itibari ile suüstü askeri gemi ihtiyaçlarımızı yurt içi askeri ve özel sektör tersanelerimiz ile karşılayabiliyoruz. Bu kapsamda son yıllarda yürütülen MİLGEM, Çok Maksatlı Amfibi Gemisi, Sismik Araştırma Gemisi, Denizaltı Kurtarma Gemisi, Çıkarma Gemileri, Karakol Botları, Yardımcı Gemiler, Sahil Güvenlik Gemileri ve Botlarımız gibi projelerimiz ile gerek askeri tersanelerin gerek özel sektör tersanelerin gerekse de yerli  sanayi firmalarımızın katılımıyla birçok projeyi başarı ile yürütüyoruz. Özellikle askeri denizcilik sektörünün bugün ki durumuna bakıldığında geçmişte tedariki gerçekleştirilen projelerin bugün milli imkanlar ile yapıldığı çok net bir şekilde görülüyor. Askeri ve özel tersanelerimizde  inşası yapılarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettiğimiz 40’a yakın platform var. Halihazırda sözleşmeleri devam eden 20’den fazla platformun inşa ve modernizasyon  çalışmaları da tüm hızıyla devam etmektedir. Bu platform çalışmalarına ek olarak Milli komuta kontrol yazılımı ve diğer milli elektronik ve silah sistemlerine ait projelere de Savunma Sanayimiz tarafından devam edilmektedir.”

TCG Sancaktar ekim ayında teslim edilecek
Anadolu Tersanesinin, yerli savunma sanayisinin önemli bir parçası olan amfibi gemilerin inşası görevini üstlendiğini hatırlatan Işık, tersanenin bu yıl içinde teslim almayı planladıkları “Sancaktar” gemisine de ev sahipliği yaptığını kaydetti. “Bayraktar gelişmiş ve ileri muharebe elektronik komuta kontrol imkanlarıyla harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında gerektiğinde doğal afette görev alacak.
Bayraktar, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara harekat alanlarıyla çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecek ve ayrıca amfibi harekat ile idari ve lojistik fonksiyonlarına katkı sağlayacak.
Bugün içinde olduğumuz Anadolu Tersanesi’nde inşası sürmekte olan Sancaktar gemisi ekim ayında teslim alındığında bu coğrafyadaki en modern çıkarma gemilerine sahip olacağız.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın bu gemimizi barış ve huzur dolu günlerde kullanmasını, inşallah savaşa ihtiyaç olmaz diyoruz ama ihtiyaç olduğu durumda da en güzel, en verimli şekilde kullanmasını diliyorum.”
Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak, SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilen bu kapsamdaki gemiler, yine Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer alıyor. Yükleme ve boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin üç tarafında birer kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20+ knot sürat yapabilen 4 LCVP (Landing Craft, Vehicle, Personnel) çıkarma aracı yer alıyor.

Bunu Paylaşın