Aksis, yangın söndürmede iddialı

MDN İstanbul

Aksis Yangın Söndürme Sistemleri firması; petrol tankerleri, kimyasal tankerler, kargo gemileri, açık deniz gemileri, balıkçı tekneleri, yangın söndürme römorkörleri ve lüks tekneler dahil olmak üzere denizcilik sektöründe pek çok gemi tipine hizmet veriyor. Aksis Satış ve Dizayn Yöneticisi  Engin Eraydın, firmanın fazlasıyla ilgi gören ve Türk tersanelerinde inşa edilen askeri gemilerde de kullanılması söz konusu olan MX 1230 ürünüyle ilgili bilgiler verdi.

“Gemilerde özel dikkat göstermeye değer alanlar arasında, kontrol odaları, kontrol dolapları ve küçük makine odaları gibi elektrikli ve elektronik cihazlı odalar bulunmaktadır. Bu tür tehlikeli alanlarda, yangınları hızlı ve dikkatli bir şekilde söndüren sistemler, hassas teçhizatın söndürme aracının bıraktığı artıklar tarafından hasar görmemesini sağlamak için şart. ABD’li 3M tarafından geliştirilen ve Türkiye’de satışa sunduğumuz MX1230 ürünü bu ihtiyacı en mükemmel şekilde karşılıyor. Elektrik iletmeyen, çevre dostu, insan sağlığına zararsız bir sıvı. İçine ne atarsanız atın ıslanmadan ve hiçbir zarar görmeden geri alabilirsiniz. Bu sıvının içinde cep telefonunuz bile çalmaya devam eder. Tüm gemilerin makine dairelerinde portartif tüp şeklinde kullanılabilir. Karbondioksit gibi tüplere doldurulan sabit bir sistem. Ayrıca gemide karbondioksit için ayrı bir odaya olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Bu alanı başka bir amaçla kullanabileceğiniz için özellikle küçük teknelerde söndürme ürünü olarak kullanılmasının büyük kazanımları oluyor.

Bu ürünün dünyada uzun yıllardır kullanımda olduğuna dikkat çeken Engin Eraydın, “MX1230’u Türkiye’ye 6-7 yıl önce getirdik ve büyük ilgi gördü, önümüzdeki dönemde Savunma Sanayi için yapılan askeri projelerde de kullanılabilecek nitelikte” dedi.

“Sanmar Tersanesi’nin yaptığı römorkörlerin yüzde 90’ında MX1230 yangın söndürme ürünü kullanılıyor. Ayrıca Cemre Tersanesi’nin ve Tersan’ın pek çok projesinde yer alıyor. FM200 tipi askeri gemilerde de bu ürün tercih ediliyor.

Ürünün alternatifleriyle kıyaslandığında karbondioksit tüplerine göre 3 kat daha pahalı olduğu görülüyor ancak, boru maliyeti, karbondioksit tüp değişimi gibi masraflar dikkate alındığında ise maliyet kafa kafaya geliyor. En önemlisi zamandan kazandırıyor ve hız katıyor. İlk yatırımı karbondioksit tüplerine göre daha pahalı ancak insan sağlığına hiçbir zarar vermemesi, çevre dostu olma özellikleriyle öne çıkıyor.

Ayrıca, en önemli avantajlarından biri de 5 gün içinde doğada tamamen kaybolması. Bu üründe yangın çıkartmak isteseniz dahi başaramazsınız. Yangın esnasında boşaltılan alanda hiçbir risk oluşturmamakta. Maliyeti doğru hesaplandığında ve denizciliğin uzun vadeli yapısı düşünüldüğünde gelecekte pek çok gemi tipinde bu ürünün kullanılacağını düşünüyorum.”

Bunu Paylaşın