Yıldırım: Bürokrasinin uzunluğu yatırımları yavaşlatıyor

MDN İstanbul

24-25 Mart tarihinde altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, Türk ekonomisine yön veren şirketlerin yöneticileri bir araya gelerek Türkiye’nin bugün ve gelecekteki önemli meselelerini masaya yatırdı. Zirvede ‘Feragat Zamanı’ konulu oturuma katılan Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım, yatırım yaparken karşılarına çıkan bürokratik engellerin büyük yatırımları sekteye uğrattığını ifade etti. Çanakkale’ye yapılacak enerji santraliyle ilgili izinlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde 4 aydır bekletildiğini belirten Yıldırım, bürokrasinin daha hızlı işlemesi durumunda herkesin kazanacağını belirtti.
“Çanakkale’ye, daha önce izinlerini aldığımız enerji santralini yapmak istiyorduk. Ancak bir firma geldi ve yeni bir teknoloji kullanarak daha fazla elektrik üretimi yapmak için bizimle ortak olmak istedi. Biz de kabul ettik. Çanakkale’de santralin yapılacağı yerde 50 metrelik kot farkını 6 metreye indirdik. Ancak, Bakanlık bunun için yeniden izin onayına ihtiyaç olduğunu söyleyince başvurumuzu yaptık. Hükümet yetkilileri iş adamlarına yatırım çağrısında bulunuyor. Biz de bu zor günlerde yatırım yapmak istiyoruz ama santralle ilgili onay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde 4 aydır bekliyor. Bürokrasi engeline takılmak istemiyoruz.
Bizim ülkenin bu zor günlerinde nasıl bir fedakarlık yaparız diye düşünmemiz gerekiyor. Türkiye bugünleri hak etmiyor. Ben Gezi Parkı’ndan önce yurt dışında yatırımcılarla, bankacılarla otururken insanlar bu ülkede yatırım yapmak için kuyruktaydı. Ama şimdi dışarıdaki algı çok kötü ve yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelmek istemiyor. Bugün bizden başka kimse, bize yardım etmez. Mesela Türkiye’nin IMF’ye olan borcunu bitirmesinde işadamlarının rolü çok önemlidir. Biz yurt dışında kazandıklarımızı bu ülkeye yatırım olarak getirdik. Türk insanının başarısının yurt dışına gösterilmesi gerektiğine inandık. İsveç’te Rusya’da Kazakistan’da iflas eden bir firmayı dünya dördüncüsü yaptık. Yani iş dünyası feragat zamanında fazlasını yapıyor. Daha iyisini yapabilmemiz için de artık hükümetimizin, karar veren mercilerinin bizleri anlayıp şu an 260 milyar dolar bir borç batağında bulunan özel sektör ve bankalara destek vermesi lazım.”
Firma olarak en büyük özelliklerinin zor dönemlerde yatırım yapmak olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye’de krizlerle büyüyen bir firma olarak Türkiye’de en hızlı büyüyen gruplardan birisi olduklarını söyledi. Feragat ve fedakarlık işlerinde gerekeni yaptıklarını anlatan Yıldırım, “Geçtiğimiz günlerde istihdam seferberliği açıldı. Herkes bir eleman alsın deniliyor. Biz yüzlerce eleman alıyoruz ama bunu ortalıkta şov yaparak söylemiyoruz. Ben de bu ülkede yatırım yapmak için bu ülkede ağlıyorum, çırpınıyorum. Ama bürokrasi engel oluyor. Biraz gerçekçi olursa hükümet yetkilileri önümüzü açarsa, biz bir eleman değil, yüzlerce, binlerce eleman alırız” diyerek sözlerini noktaladı.

Bunu Paylaşın