Özgen-Ertek Ortaklığı: Uzak Doğu limanlarını Türk limanına çevirdi

MDN İstanbul

Türk denizcilik sektöründe kendi firmalarıyla; gemi malzemeleri, yedek parça, gemi kimyasal malzemeleri, gemi kumanyası, gemi boyaları ve teknik gemi malzemeleri gibi geniş bir alanda tedarik hizmetleri veren iki genç girişimci Emre Özgen ve Aziz Erden, Çin’de Ertek Far East China adıyla yeni bir şirket kurdu. Armatörlere, Uzak Doğu limanlarında herhangi bir Türk limanında olduğu gibi kaliteli ve hızlı hizmet vermek amacıyla kurulan Ertek, kuruluşundan bu yana geçen üç yıl gibi kısa sürede bir başarı hikayesine dönüştü.

2016 yılının Türk firmaları açısından kurdaki dalgalanmaların etkisiyle zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Özgen Boya Yönetim Kurulu Üyesi Emre Özgen, “İş hacmi açısından 2016 iyi bir yıl oldu ancak kurda yaşanan hızlı değişiklikler ithalat yapan firmaları fiyatlarda günlük revizeler yapmak zorunda bıraktı” diyerek 2017 yılından umutlu olduğunu dile getirdi.

“Ertek Far East China olarak Uzak Doğu’da fabrika kurup orada satış yaparak, yapılmayanı yaptığımızı söyleyebilirim. Krize rağmen gelen talep bizi oldukça mutlu etti. Ancak kimyasal ürünler yapısı gereği yoğun kontrol gerektiren ürünler olduğu için çok dikkatli davranıyoruz. Önceliğimiz kaliteli ve güvenli hizmet verebilmek. Önümüzdeki dönemde, Ertek Chemicals markamızı sadece Uzak Doğu’da değil tüm dünya limanlarında bulabilecek bir satış ağına ulaştırmak için gerekli planlamalarımızı yapıyoruz. Çin’de üretim yapıp Uzak Doğu’da satış yapmak Türkiye için bir ilkti, gelecekte başka ilklere de imza atmayı istiyoruz.

Özgen Boya tarafında ise; Türkiye’de verdiğimiz hizmeti aynı şekilde kaliteli ve hızlı şekilde Uzak Doğu limanlarında verebiliyoruz. Armatörlerin her türlü gemi sarf malzemeleri, gemi kumanyaları ve yedek parça taleplerini karşılıyoruz. Tüm dünya genelinde denizcilik sektöründe yaşanan durgunluğua rağmen satış rakamlarından oldukça memnunuz. Marka bilinirliği arttıkça talep de artıyor.

Türkiye satışlarında ise; ithalatını yaptığımız ürünlerin fiyatlarını sabitlemekte sıkıntı yaşadığımızı söyleyebilirim. Kur hareketliliğinden dolayı bir hafta içinde yüzde 10-15 fiyat farklılıkları oluştu. Bunun müşterilere yansımaları olunca işlerimiz etkilendi. Ancak armatörlerle birlikte yaptığımız işbirliği sayesinde tüm olumsuzlukları aşmayı başardık.

Bununla birlikte, ürün portföyümüzü gemi bağlama halatları ve diyafram pompa ile genişlettik. Hindistan’dan ithal ettiğimiz gemi halatlarına çok büyük ilgi olduğunu söyleyebilirim. Fiyatının piyasaya göre çok uygun olması sebebiyle halatlarımız armatörlerimizin ilgisini çekmeyi başarıyor. Ürünlerin kalitesini alıp denediklerinde ciddi satış rakamlarına ulaştık. Avrupa’dan ithal ettiğimiz pompaların tüm çeşitlerini getirerek müşterilerimize sunduk. Üst kalite kategorisinde olan bu ürünlerin satışlarının çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Birçok uluslararası kalite belgesine sahip bu ürünleri Türkiye’ye getirebilmek için ciddi bir mesai harcadık, ancak müşterilerden gelen tepkiler bizi çok mutlu etti.”

“Çinli armatörlerin de

referans listesine girdik”

Ertek Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aziz Erden, “Uzak Doğu’da kısa sürede bilinen bir marka haline geldik” diyerek Çin’deki fabrikada imal ettikleri ürünlerinin kalitesi sayesinde Türk armatörlerinin yanı sıra Çinli armatörlerin gemilerine de hizmet vermeye başladıklarını ifade etti.

“Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ve Uzak Doğu’da yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen satış rakamlarından oldukça memnunuz. Uzak Doğu’da ilk üretime başladığımızda 25-30 kadar ürünle piyasa girmiştik, geçen sürede ürün çeşitlerimiz 50’yi aştı.

Uzak Doğu’daki tanınırlığımız arttığından dolayı Çinli armatörlerin portföyüne de girdik. Bu sayede geçen yıl satışlarımızda yüzde 25-30 civarında artış olduğunu söyleyebilirim. Bir yandan müşteri ağımızı artırırken diğer yandan altyapımızı geliştirmek için gerekli iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz. İlk hedefimiz olan tüm Çin limanlarında hizmet verme hedefini gerçekleştirdik, yeni hedefimiz olan Uzak Doğu’nun tüm limanlarında olma hedefini gerçekleştirmeye de çok az kaldı. Malezya ve Tayvan’da gelen talepleri karşılamak için oradaki varlığımızı güçlendiriyoruz. Singapur’da bugünkünden çok daha kuvvetli bir oluşuma gidiyoruz. Üretim kalitemizi yüksletirken satışları da artırma stratejimizin meyvelerini topluyoruz. Kimyasal malzeme tedariği çok zor ve karmaşık bir iş olduğu için dikkatli hareket etmek gerekiyor. Sağlam bir altyapıya ve iyi bir denetleme mekanizması olmadan yapılamayacak nitelikte bir iş olduğu için büyüme hedeflerini adım adım gerçekleştirmek gerekiyor. Ancak ileriye dönük iddialı hedeflerimiz var ve piyasadaki ürün talebine göre üretim planlamalarımızı yapıyoruz.

“Gemide kalitesi bilinen

kimyasallar kullanılmalı”

Uzak Doğu’daki ürünler ve hizmetler konusunda armatörleri bilgilendirdiklerini ifade eden Aziz Erden “Ürün kaliteleri arasında büyük farklılıklar olabiliyor. Bu konuda armatörlerin referansları baz almaları çok önemli” dedi.

“Örneğin; Kargo tankı yıkaması yapıldığında klas kuruluşu tarafından onay verilmeyen ürünler kullanıldığında geminin yükten düşebilmesi gibi riskler oluşuyor. Bundan kaçınmak için en kaliteli ürünlerin kullanılması gerekiyor. Bizim burada üstlendiğimiz görev, dünyanın her limanında kalite standartlarımızı koruyarak en uygun fiyatla hizmet sunmak. Hem kendi müşteri kitlemiz hem de partnerlerimiz ile birlikte yaptığımız ikmallerde, dünyanın en büyük armatörlük firmalarına hizmet veriyoruz. Bizim en önemli gücümüz referanlarımız. Hem üretim kalitemiz hem de satış ağımız ile büyüyen ve gelişen bir firmayız.”

Bunu Paylaşın