EU MRV Düzenlemesi: Sektörü neler bekliyor

MDN İstanbul

Dünyada çevre duyarlılığı her geçen gün artarken gemi kaynaklı sera gazı emisyonlarının azaltılması ile ilgili çeşitli kurumların aldığı kararlar devreye alınmaya başlanıyor. Gemilerdeki karbondioksit (CO2) emisyonlarının tespit edilmesini hedefleyen Avrupa Birliği İzleme Raporlama ve Doğrulama (EU MRV) Düzenlemesi, 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe giriyor. IMO’nun yakıt tüketimi ile ilgili Data Toplama Sistemi (DCS) de 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulanacak. Bu kurallar ilk etapta denizciliğin karbon emisyonu miktarındaki gerçek payının tespit edilmesini sağlayarak küresel çözüme yönelik bir stratejinin ilk adımını oluşturuyor. IMO’nun 2011 yılında kabul edilen Enerji Verimliliği Dizayn Endeksi (EEDI) ve Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı (SEEMP) ile başlayan karbon emisyolarındaki düzenlemeler Avrupa Birliği’nin bu alanda attığı adımlarla hızlandı.

Bugünlerde gemiler için getirilen yeni düzenlemeler listesinin başında AB’nin MRV Düzenlemesi geliyor. 31 Ağustos 2017’de 5.000 gross ton ve üstü kapasiteye sahip gemilerin AB’ye bir izleme planı sunması gerekiyor. 1 Ocak 2018’den sonra herhangi bir AB limanından ilk demir alma ile başlayacak izleme, 1 yıl sürecek ve toplanan veriler 1 Ocak 2019’dan itibaren AB’nin belirlediği doğrulayıcılara (verifier) teslim edilecek. Bu ay EU MRV düzenlemesiyle ilgili gelişmeleri Marine Deal News okurları için araştırdık.

Avrupa Birliği limanlarına yük taşıyan veya AB limanlarından yük alan armatörler ağustos ayının sonuna kadar MRV düzenlemesi ile ilgili birtakım kararlar alıp uygulamaya başlamak için hazırlıklarını tamamlamak zorunda. Bu doğrultuda öncelikle Avrupa Birliği limanlarına sefer yapacak 5.000 gt üstü gemilerini belirleyip onlarla ilgili planlamalarını tamamlamaları için kısa bir süre kaldı. Büyük bir filoya sahip armatörler için bu konuda hazırlanmış yazılımlar gerekirken, sadece birkaç gemisi bu limanlara çalışan armatörleri excel dosyaları ile takip etmek yeterli olabilir. Armatörler bu izleme planı doğrultusunda bir belgeleyici kurumla anlaşmak durumunda. IMO bunun bir klas kuruluşu olmasını zorunlu tutarken, Avrupa Birliği klas kuruluşlarıyla birlikte başka birtakım kuruluşları da bu konuda yetkilendirdi. Armatörler, bu konudaki deneyime ve fiyatlandırmaya göre bir doğrulayıcı seçecekler. Ayrıca izleme planının takip edilmesi için içeriden birini görevlendirebilecekleri gibi, büyük bir filo söz konusu ise dışarıdan bu işi yapan kişi ve kurumları da yetkilendirebilecekler.

Bu düzenleme için bir belgeleyici belirlerken armatörlerin, ilgili kurumun CO2 emisyonu ile ilgili bilgisine, denetleme deneyimine dikkat etmesi gerekiyor. EU MRV ve IMO DCS için iki ayrı belgeleyici yerine tek bir belgeleyici ile çalışmak daha tasarruflu olabilir. Hatta aynı belgeyici ISO 14001/50001 denetlemeleri de yapabileceği için bu konuda karar verirken dikkatli olmak gerekiyor. EU MRV düzenlemesinde yıl boyunca izlenecek CO2 emisyonlarının sonuçları kamuya açık şekilde yayınlanacak ve doğru bilgi vermeyen firmalar AB limanlarına giriş yasağı gibi cezalarla karşı karşıya kalabilecek.

EU MRV Düzenlemesi ile iligili olarak görüştüğümüz Türk Loydu yetkilileri ve Erhan Esinduy konuya ilişkin önemli detaylar ve dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgiler verdi.

Alpha Marine, EU MRV

semineri ile sektörü

bilgilendirdi

Alpha Marine Danışmanlık Türkiye ofisi yaklaşan EU MRV düzenlemesiyle ilgili olarak 16 Şubat 2017 tarihinde “EU MRV: Uyuma Yönelik Yol Haritası” başlıklı bir bilgilendirme semineri düzenledi. Gemi dizaynı ve teknik danışmanlık alanında dünyanın önemli danışmanlık firmaları arasında bulunan Alpha Marine firması Türkiye’de The Maritime House çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. EU MRV semineri Alpha Marine Direktörlerinden Philip Tsichlis tarafından verildi. Tsichlis, MRV kuralına neden ihtiyaç duyulduğuna dair bilgileri paylaşırken armatör firmaların konuyla ilgili atması gereken adımlarla ilgili yol haritasını katılımcılarla paylaştı. Tsichlis, armatörlerin önce kendi ihtiyaçlarını belirleyip ona göre bir metot izlemesi gerektiğini ifade ederken, bu konuda planlamanın önemine dikkat çekti. Tsichlis, “Eğer yazılım ile verileri toplama metodu seçilecekse yazılımın yüklenmesi ve personelin eğitilmesi için de belirli bir zaman gerekeceğini hesaba katmak gerekiyor. Doğru planlama ile önümüzdeki 6 aylık dönemde doğru bir izleme planı hazırlanıp AB’ye sunulabilir” dedi. Tsichlis kuralın yürürlüğe girdikten sonraki adımlar konusunda da bilgiler paylaşırken “2020’den sonra ortaya çıkacak veriler doğrultusunda gemilerin CO2 emisyon değerleri anlamlı bir istatistiğe dönüşebilir. Avrupa Birliği elde yeterli derecede veri olduğunda CO2 emisyonları konusunda belli sınırlamalar getirebilir. CO2 emisyonu düşük gemiler ödüllendirilebileceği gibi yüksek gemiler de cezalandırılabilir. Ben IMO’nun DCS ile EU MRV’nin gelecekte birleşip tüm dünyada uygulanabilecek bir düzenlemeye dönüşebileceğini düşünüyorum” dedi. 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Alpha Marine Türkiye Genel Müdürü Erhan Esinduy, yaptığı değerlendirmede “Avrupa Birliği’nde CO2 emisyonları ile ilgili hava, kara ve demiryollarında bir ölçüm vardı ancak denizde yoktu. MRV düzenlemesinin bu konudaki eksikliği ortadan kaldırmak amacıyla yürürlüğe alınmasına karar verildi” dedi.

“Ağustos 2017 itibarıyla bu kuralın kapsamına giren tüm şirketlerin veri toplama kısmına başlaması gerekiyor. Bu amaçla; verilerin nasıl toplanacağı, kuralın ayrıntıları, hazırlıkların nasıl yapılması gerektiği ve verilerin listeye nasıl döküleceği ile ilgili bu semineri düzenledik. AB limanlarına çalışan gemi sayısı az olan şirketler bunu excel ile halledebilir ancak gemi sayısı çok ise bunun gerçekleştirilebilmesi için yazılım ve program yardımı gerekiyor. IMO‘da 1 Ocak 2019’da benzer bir düzenlemeyi devreye alacak. Tahminim bir-iki yıl içinde bu kuralların birleşeceği yönünde. Bu iki düzenleme birleşene kadar şirketler iki ayrı raporlama yapacak. Geminin seyir esnasındaki bilgileri elde edildikten sonra CO2 emisyonu yüksek firmalara ileride ceza verilmesi gündeme gelebilecek. Şu an ortada veri olmadığı için ceza veya indirim yok ancak gelecekte mil başına yakılan yakıta göre birtakım düzenlemeler yapılabilir. EU MRV’de önemli olan Avrupa Birliği limanlarına yapılan seferlerle ilgili. Avrupa Birliği limanı öncesinde yük değişimi olan en son limandan itibaren izleme ve raporlama başlıyor. Örneğin; Avustralya’dan kalkıp Dubai’de yük boşaltan, sonra Fas’ta yük alan ve Fransa’da yükünü boşaltan bir gemide toplam yükün değiştiği Fas ile Fransa arasındaki seferde oluyor. Yakıt alımı bu kapsamda değerlendirme dışı ve önemli olan yük değişikliği olması. Bunun için gemideki personelin iyi eğitilmesi gerekiyor. Erhan Esinduy Alpha Marine olarak her konuda sektörün yanında olduklarını ifade ederken “Alpha Marine Consulting Turkey’in bir sonraki semineri 16 ve 17 Mart 2017 tarihlerinde Ataşehir Sheraton’da Vetting İnspections (Güvenlik Denetlemesi) konusunu kapsayacak. 15 yıldır OCIMF tarafından akredite ve hâlâ faal olarak büyük petrol şirketleri için Vetting denetlemesi yapan Kaptan K. Stathatos tarafından verilecek seminer ve workshop’a büyük katılım bekleniyor, davetlileri bekliyoruz” dedi.

Bunu Paylaşın