Cem Hüroğlu: Yaza doğru sektörde bir hareketlilik bekliyoruz

MDN İstanbul

2016 yılının denizcilik sektöründe durgun geçtiğini belirten Data Hidrolik Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Hüroğlu, 2017’nin ilk aylarında vergi teşvikinin de etkisiyle yatlarda ve römorkörlerde bir hareketlenme söz konusu olduğunu ifade etti.
Cem Hüroğlu, iç talepteki genel beklentinin referandum sonrasına ertelendiğinin altını çizerken Polonya ve Hırvatistan gibi gelişmekte olan Avrupa ülkelerine ihracatı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
“Türkiye son dönemde referanduma kilitlenmiş durumda. Referandumun ardından  yaz dönemi nasıl geçecek göreceğiz. Türkiye’de ve yurt dışında genel olarak sektörel bir durgunluk mevcut. Petrol fiyatlarının düşük olması da bunu olumsuz etkileyen diğer bir unsur. Data Hidrolik olarak hedefimiz, 2018 yılı sonuna kadar yurt dışına yaptığımız ihracatı yüzde 50 oranlarında artırmak. Bundan dolayı imalat ve satın alma tekniklerimizi geliştirerek verimliliği artırmaya gayret ediyoruz. Talebin azaldığı bu dönemi kaliteyi düşürmeden fason imalatı artırıp ürün iyileştimeleri yaparak değerlendirmeyi planlıyoruz. Dış talep ise iç talebe göre daha hareketli. Özellikle Polonya ve Hırvatistan’dan gelen talepler bizi oldukça memnun ederek, o bölgeye yoğunlaşmamızı sağladı. Aynı zamanda Uzak Doğu piyasasının da son dönemde daha aktif olduğunu görüyoruz. Uzun yıllardır iş ilişkilerimizin olduğu Rusya Pazarında, yavaş da olsa, ilerlemeler mevcut.
Firmamızın esnek yapısı ve her duruma hazırlıklı olması sebebiyle, bu tip durgunluk dönemlerini ürün iyileştirmeleri yaparak geçirmek önemli. Piyasa tekrar yükseldiğinde mevcut yat malzamesi portföyümüz daha da genişlediği için işlerimizde ciddi artışlar gerçekleşecek. Ayrıca gemi düvel sistemlerimizin dizaynlarını değiştirip daha kompakt hale getirdik. Tüm ürün geliştirme çalışmalarında sertifikalarımızı alarak sistemli çalışıyoruz.”
Son dönemde yoğun olarak ürün tedariki yaptıkları askeri projelerin Türk gemi inşa sektörü için önemine dikkat çeken Cem Hüroğlu, devletin öncü olduğu sanayi kollarının hızla geliştiğine vurgu yaptı.
“Yerli sanayinin gelişmesi çok önemli. Askeri projeler bu konuda önemli bir kaldıraç oldu. Biz de sadece askeri projelerde değil; onun haricindeki yolcu teknesi, balıkçı, yat gibi projelerde mümkün olduğunca yerli firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Şu an Türkiye’de üretilen teknelerin yüzde 80’inden fazlasında bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Burada önemli olanın pazarın büyümesi ve genişlemesi olduğunu düşünüyoruz.”

Bunu Paylaşın