Vergi teşviği küçük teknelere olan ilgiyi artırdı

MDN İstanbul

Tekne ve bot imalatçılarını, satıcı firmaları, makine üreticilerini, ekipman tedarikçilerini ve denizseverleri bir araya getiren CNR Avrasya BoatShow Fuarı’nı bu yıl 63 bin 507 kişi ziyaret etti. 11-19 Şubat arasında düzenlenen Fuardan önce Türk bayrağına geçişi teşvik etmek için yat alımlarında ÖTV’nin sıfıra KDV’nin de yüzde 1 indirilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı Fuara olan ilgiyi artırdı.
3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kanun iç hacmi 2.83 metreküpü geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve tekneleri kapsıyor. Bu kanunla birlikte 5 bin civarında teknenin Türk bayrağına geçmesi bekleniyor. Bu yıl 11.’si düzenlenen Avrasya BoatShow’da  ÖTV sıfırlanması ve KDV indirimi uygulanan segmentteki teknelere denizseverler büyük ilgi gösterirken, fuara katılan firmalar diğer segmentlere olan ilginin azlığından şikayet ettiler.

Şevli: 31 bin tekne vize harcından muaf
Avrasya Boat Show kapsamında yapılan seminerlerde, sektörde yapılan düzenlemeler sonrasında kafa karışıklığına neden olan tüm konular masaya yatırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen seminerde Türk sahipli teknelerin Türk bayrağına geçmesi ile ilgili tüm detaylar konuşuldu. Sektörü hareketlendirmek için yapılan düzenlemelerin CNR Avrasya Boat Show’a denk geldiğini belirten Cemalettin Şevli, “Fuarda, sektöre yaptığımız düzenlemeleri anlatma fırsatı bulduk. Biz üzerimize düşeni yaptık. Buyurun siz de üzerinize düşeni yapın. Bir an önce Türk bayrağına geçin. Türk bayrağına geçme konusunda özellikle ülkemizin kaderini belirleyen kadınlardan destek bekliyoruz” dedi. Şevli, 31 bin teknenin vize harcından muaf olduğunu hatırlatarak, “Vergi teşviklerinin 5-10 milyon lira gibi lüks teknelere getirildiği algısı var. Bu algı doğru değil. Her fiyata tekne var. Sıfır ve ikinci el teknelerden vergi almıyoruz. Liman başkanlıklarına müracaat etmenizi bekliyoruz” diye konuştu.

“Tekne bağlama sorunumuz da her keseye uygun hale getirilecek”
Fuar ve sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, yeni teşviklerin sektörü hareketlendirdiğini ifade etti. “Vergi teşvikleri ile Türk bayrağı taşımak isteyen Türk tekne sahipleri yüzde 27,4’ü bulan vergi yükünden kurtarıldı. Yeni düzenleme ile Türk tekne sahipleri yüzde 1 KDV ile Türk bayrağı taşıma imkanı elde ettiler. Bu düzenleme sektörde ve CNR Avrasya Boat Show’da sinerji yarattı. Geçtiğimiz yıla göre fuarımızda yaklaşık yüzde 20 ziyaretçi artışı oldu. Özellikle fuarımıza alıcı olarak gelen ziyaretçideki artış fuar katılımcılarını memnun etti.”
Amatör denizciliği kolaylaştırmanın denizcilik ülkesi olmanın ilk şartı olduğunu belirten Faruk Okuyucu, Türk sahipli teknelerin Türk bayrağına geçmeleri gerektiğine dikkat çekti.
“Ne olacak bizim amatör denizcilerin hali diye düşünüyorduk. ÖTV’nin sıfırlanması ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi amatör denizcilerimiz için müthiş bir düzenleme oldu. Sektör birlik olunca bu düzenlemeler geldi. Amatör denizciler güç birliği yapmalı. Tekne bağlama sorunumuzun da her keseye uygun hale getirileceğini göreceğiz. Deniz Turizmi Yönetmeliği de sıkı bir revizyondan geçiyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorum ama bundan sonra Türk sahipli yabancı bayraklı tekne kalmayacak. Deniz Turizmi Yönetmeliğinde dikkat edilecek noktalardan biri de bu olacak” dedi.

“Teknelerde kayıt dışı dönem sona erecek”
Trio Yatçılık Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Özçakır, vergi indirimlerinden sonra özellikle Türk bayraklı tekne sahipliğinde düşük peşinat ve 60 aya varan vadeli satışların mümkün kılındığına dikkat çekti. “Yapılan düzenleme sonrasında tekne sahipleri artık marinalara muhtaç olmayacak. Teknelerini istedikleri yere bağlayabilecekler. Teknelerde kayıt dışı dönem sona erecek. Devlet tekne satıcılarından da vergi toplayabilecek, tekne satıcıları arasındaki adaletsiz rekabet sona erecek.”
Karina Yatçılık Satış ve Pazarlama Direktörü Uğur Şahin, vergi teşviğinin etkisi ile fuara olan ilgiyi artırdığına dikkat çekti. “CNR Avrasya Boat Show, alıcılarımıza düzenlemeyi tüm detayları ile paylaştığımız bir platform oldu. Düzenlemenin, alıcıları memnun ettiğini gözlemliyoruz. Düzenlemeye yalnızca vergi teşviği olarak bakmamak lazım. Özellikle amatör denizcilerimizin önü ciddi anlamda açıldı. Yabancı bayrak taşıyan teknelerin 5 yılda bir yurt dışına çıkma zorunluluğu vardı. Gümrük izni olmadan yabancı bayrak taşıyan tekneyi sevk etmeniz mümkün değildi. Bu gibi yaptırımlar özellikle 10 metre civarında uzunluğu olan tekneleri zorluyordu. Türk bayrağı ile bütün bu yaptırımlar son bulacak. Avrasya Boat Show, hem vergi teşvikleri hem de sezona yaklaştığımız bir döneme denk gelmesi nedeni ile tekne satın almak isteyenler için en doğru zaman oldu.”

Bunu Paylaşın