Poliport’taki sızıntıya 2 milyon 100 bin TL ceza

MDN İstanbul

Dilovası’ndaki Poliport Limanı’ndan sızan yakıt İzmit Körfezi’nde yayılırken oluşan kirlilik, limanın karşı kıyısında bulunan Yalova Altınova sahillerine kadar ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, limandan denize 90-100 ton civarında fuel oil döküldüğünü ve firmaya çevreye verdiği zarar nedeniyle 2 milyon 100 bin liralık ceza kestiğini açıkladı.
12 Ocak 2017 Dilovası’nda bulunan Poliport Limanı’ndan denize fuel oil döküldüğü ihbarı üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri bölgede çalışma yaparken, limanın çevresine ve demirli olan gemilerin etrafına bariyerler çekildi. 1 acil müdahale ve 2 temizlik şirketi kıyılarda temizlik çalışması yaparken, yakıt toplama gemisi ‘Seyit Onbaşı’ ile deniz yüzeyindeki yakıt, temizlenmeye çalışıldı. İzmit Körfezine sızan yakıt Körfez ve Derince kıyılarına kadar ulaşırken, rüzgarın da etkisiyle sızıntı karşı tarafta bulunan Yalova’yı da etkiledi.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklama:
“12.01.2017 tarihinde Dilovası İlçesinde faaliyet gösteren bir firmaya ait tanklardan, tanklar arası Fuel Oil’in transfer işlemleri sırasında güvenlik havuzlarına Fuel Oil’in taştığı, güvenlik havuzundan da yağmur suyu kanalına aktığı, oradan da denize taşındığı Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir.
Denize yaklaşık 90-100 ton civarında fuel oil döküldüğü tahmin edilmekte olup Gümrük Müdürlüğünce dökülen miktar kesin olarak hesaplama çalışmaları devam etmektedir. Temizlik çalışmaları karada denizde başlatılmış ve büyük oranda temizlenmiştir.
18.01.2017 tarihi itibariyle uçaktan çekilen hava fotoğraflarında deniz yüzeyinde film tabakası şeklinde yağımsı kirlilik görülmekte, kıyılarda ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün personellerince denetimler devam etmekte, lokal kısmi kirlilik olduğu, bunlara da temizlik firmaları yönlendirilerek temizlik işlemleri sürmektedir. Ayrıca Yalova kıyılarında da kirlilik ihbarları gelmiş mevcut temizlik firma araç ve ekipleri yönlendirilerek temizlik işlemleri başlatılmıştır.
12.01.2017 ile 18.01.2017 tarihine kadar denizden sıvı olarak yaklaşık 200 ton sıvı (Fuel oil + Deniz suyu) çekilmiş olup bunun yaklaşık yüzde 30 Fuel Oil (60 ton) içerdiği tahmin edilmektedir. Ayrıca bölgede temizlik faaliyetlerini gerçekleştiren firmalar tarafından temizlik çalışmalarında kullanılan malzemeler (absorban, sosis, bariyer vs.) aynı zamanda limanlarda  biriktirilmekte olup oluşan atıkların  Zarar Tespit Komisyonu çalışmalarına müteakip bertarafları sağlanacaktır.
Kıyı ve açık denizde yapılan çalışmalar sonucu toplanan atıklar bertaraf tesislerine yönlendirilmektedir. Tanklardan dökülen Fuel Oil’in çevreye verdiği zarardan ötürü 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20-v maddesi uyarınca firmaya 2.100.000 TL (iki milyon yüz bin Türk Lirası) idari yaptırım uygulanmıştır.”

Bunu Paylaşın