Sanmar Denizcilik’ten yine bir ilk: Ali Gürün Shipowners’ Club Yönetiminde

Yeşim Yeliz Egeli

Röportaj: Yeşim Yeliz Egeli

Römorkör ve Kılavuzluk hizmetlerinde gösterdiği performansla atılım yapan ve yıllar içinde inşa ettiği 156 modern römorkörle Türkiye’nin ihracattaki gururu olan Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün ile Shipowners’ Club Yönetim Kurulu Üyesi oluşunu ve Sanmar’ın 2017 hedeflerini konuştuk

Dünyanın sayılı üreticileri arasında ilk üçte yer alıyorsunuz, römorkör ihraç etmediğiniz kıta kalmamış, ülkelere ve nitelikli projelere girersek bu röportaj bitmez… Benim merakım; Türkiye’den Shipowners’ Club Yönetim Kurulu Üyeliği daveti alan ilk şirket olmanız, neden Türkiye, neden Sanmar, neden siz?

Sanmar 40 yaşında. Şirketimizin kurucuları yetenekli ve çalışkan iki Uzakyol Baş Mühendisi: Yönetim Kurulu ilk Başkanımız rahmetli Gökçen Seven ile şu dönem Yönetim Kurulu Başkanımız Orhan Gürün. İki değerli girişimci. Ele ele verip, el değmemiş alanlarda şirketimizi sabırla varettikleri için minnettarız. Ülke sevdasıyla bilgilerini ortaya koyup, imkansızı oldurmuşlar ve “Neden yapmayalım, bir deneyelim…” demişler. Bunu çok değerli buluyoruz. Önderlerimizden aldığımız feyizle biz de işimizde aynı disiplinle yetiştik. Geleneklerine bağlı bir kurumuz. Kurucularımız epey yol aldılar sonra ikinci kuşak olarak bizler geldik ve enerjimizi kattık. Kurumsallaşmayı ilk yıllarda önemsedik ve çağdaş yönetim anlayışını teoriden pratiğe geçirmeyi başardık. Üçüncü kuşağı da yavaş yavaş işe hazırlıyoruz. Toplamda taşeronlarımızla birlikte 1000 kişiye istihdam sağlayan bir firma olarak sorumluluklarımız büyük. Bu sayının yaklaşık 250 kişisi Römorkör ve Kılavuzluk İşletmemizde görevli. Römorkör ve Kılavuzluk faaliyetlerimizi Türkiye’de, 7 ayrı liman başkanlığı idari sınırında, yurdışında ise 3 ayrı ülkede sürdürüyoruz. 3 yaş altı filomuzla dünya sıralamasında bayrağı gögüsledik diyebilirim. 2017 hedef filo tonajımız 20 römorkör ile 925 ton bhp. Sizin de belirttiğiniz gibi 156 römorkör ile toplamda 180 farklı tipte römorkör, pilot bot ve benzer deniz araçlarını inşa ederek ihraç ettik. Ülkemiz limanlarında hizmet veren çoğu römorkör de Sanmar üretimidir.
Uluslararası ihalelerde devlerin arasından sıyrılıp bir çok projeyi ülkemize getirmeyi başardık. Biliyorsunuz LNG yakıtıyla çalışan 2 römorkörü dünyada ilk inşa eden şirketiz. Dünya ekonomisinde sektörlerin ve ülkelerin rolünün hızlı bir değişim içinde olduğunu gözlemliyoruz. Ülkemiz denizcilik sektöründe özellikle son 15 yılda hatırı sayılır bir noktaya ulaştı. Ülkemizi lâyıkıyla temsil etmek görevimiz, bu nedenle proaktif olmalıyız. Sektördeki tüm paydaşlara yaptığımız iyi işlerle direk ve dolaylı katkı sağlamış olmak enerjimizi ikiye katlıyor. Bu enerjiyle 13 günde bir römorkör inşa eder hale geldik.
Global bir öncü olmak, yaptığımız işlerle insanımızı, toplumumuzu mutlu etmek şirketimizin öncelikleri arasındadır. Bu gönüllülük ile gelen başarı sanırım görülüyor. Dünya devleri ile aynı sofradayız, oyunun kuralı; kaliteli ve sürdürülebilir potansiyele sahip misiniz, teknolojik gelişmelerin ne kadar önündesiniz, ehliyetli insana sahip misiniz? Çalışanınızı yetiştiriyor musunuz, mesleki gelişimine verdiğiniz eğitimlerle ne kadar katkı yapıyorsunuz? MLC 2006 Konvansiyonu’nu hemen uygulamaya alan bir şirketiz. Dünya normlarının üzerinde bir standart yaratabilir miyiz diye kafa yoruyoruz. İdeal olan tüm bunların iç içe ve dengede olmasıdır. Her birini dikkate alarak geleceği iyi planlamak lazım.
Sorunuza gelince İşini ciddiye alan ve geliştirmek isteyenlerin dikkatini çekmenin yanı sıra harcadığınız emeğin ve çabanın değer görmesi inanın şevk veriyor. Sanmar kendi alanında yaptığı prestijli işlerle dikkatleri Türkiye’ye çekmeyi başaralı uzun zaman oldu. İşlerimizde çeşitlilik, farklılık ve yenilik yaratabilmek ve global Pazarda güçlü bir oyuncu olarak gelişimi önemsiyoruz.
Shipowner’s P&I Kulüp yönetimi bizdeki potansiyeli çok öncesinden görmüş olmalı çünkü Sanmar’ın bu Pazardaki saygın konumu, gelişen teknoloji ve yönetmelikler hususunda tecrübeli oluşu, gerek römorkör işletmesinde gerekse römorkör inşasında dünya çapındaki başarılarını önemsediklerini belirttiler. Ve bundan 3,5 yıl öncesinde bir karar alarak üye olmamız konusunda prosedürü artık başlatmak istediklerini belirttiler. Öyle görünüyor ki niyetlerini açıklamadan önceyi de olgunlaşma süreci olarak ele alırsak aslında teklifin bize edildiği tarihten de önceye uzanıyor olmalı bu istekleri.

Sanmar’ı yönetime davet ederek güçlerine güç katmak istedikleri aşikar. Shipowners’ Club köklü bir P&I Kulübü, 40. yılınıza özel bir jest sanırım?
160 yıldan bahsediyoruz.Üçüncü şahıslara karşı su araçları mali sorumluluk sigorta sektöründe olan Shipowners’ Club, 1855’ten bu yana küçük ve özel tip gemilere Koruma ve Tazmin (P&I) sigortası sağlıyor. International Grup (IG) üyesi. 600’ü aşkın broker şirketle çalışıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde hizmet veren 32 binden fazla gemiye sigorta sağlıyor. Sanmar 1976 yılında kuruldu, kırkbire doğru kararlı ilerliyor. Sanmar Denizcilik 20 yılı aşkın süredir kulübün bir üyesi. Kırkıncı yıla denk düşmesi güzel bir süpriz oldu ancak Yönetim Kurulu Üyeliğine aday gösterilmem 3,5 yıl önce oldu. Dediğim gibi kendi içinde bir prosedürü bulunuyor. Önce davet ediliyorsunuz ve fikrinizi soruyorlar. Olumlu karşılarsanız, yaklaşık 2 yıl kadar diğer üyelere de danışıyorlar ve üyeliğinizi akabinde onaylıyorlar. Tabii yönetim kurulunda boşalan bir yer olması ve bu kişinin yerine istenilen uzmanlık alanına uygunluğunuzun olup olmadığı da önemli bir diğer kriter. Bu nedenle gemi inşa teknolojisi, LNG ve özel maksatlı gemiler konusunda teknik bilgi sahibi bir üye arıyorlardı.
Sanmar yönetimi olarak hepimizin uzman olduğu alanlar var, iş bölümümüz de bu yöndedir. İTÜ Makine Mühendisliğinden 1993 yılında  mezun oldum ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisansımı tamamladım. Sanmar Denizcilik  Projeler Direktörüyüm. Özellikle modern römorkörlerin operasyonu ve inşasında uzmanım. Teknik alanda olmam sebebiyle bu sorumluluğu ben aldım. Dubai’de 2016 yılında düzenlenen yönetim kurulu toplantısında yönetim kurulu üyeliğim resmen ilan edildi. Yönetim kurulu üyeleri arasında çok değerli ve alanında başarılı bir çok profesyonel isim birarada. Geleneksel olarak her yönetim kurulu üyesinin bir mentoru oluyormuş. Benim mentorum William Everard. Kendisi İngiliz Deniz Ticaret Odası eski Başkanı. Kıymetli bir şahsiyet. Tecrübe ve fikirlerini önemsiyorum. Yönetimdeki diğer isimler de çok değerliler, Sanmar’ı iyi tanıyorlar. Türkiye’yi ve sektörümüzü bu platformda da en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum.

Genç ve güçlü bir filoyu Kulübünde kim istemez… Türkiye de bu Pazarda, Türk P&I Sigorta ile başarılı bir ivme yakaladı. Yönetim kurulunda görev almanız yönünde teklif gelse, düşünür müsünüz?
Bir kere Türkiye’nin imkan ve kabiliyetleri bir çok alanda yüksek. Ülkemiz herhangi bir alanda söz sahibi değilse, olamamışsa bu hiç olamayacağı anlamını taşımaz. Mutlaka bu imkân ve kabiliyeti yaratırız. Yapmamız gereken doğru hedef ile yola koyulmak olmalı. Römorkör ve Kılavuz İşletmeciliği dendiğinde Türkiye’de ilkleri yaratmış bir firma Sanmar. Bu konuda Türkiye’ye rol model olmak gurur verici.
Türk P&I’ın başarısı bizim başarımızdır, ülkemiz için önemli bir kazanımdır. Pek bilinmez ama römorkör inşada Türk Loydu Vakfı ile rekor sahibi şirkettir Sanmar. Nasıl yıllarca 30’dan fazla römorkörü Türk Loydu ile inşa edip bu milli değerimizi desteklediysek, Türk P&I Sigorta’ya da elimizden gelen desteği sunarız. Mesela çok uzun süredir Amerikan Bureau of Shipping (ABS)’in römorkör ve kılavuz hizmetlerinin de dahil olduğu Küçük Tonajlı Gemiler Kural Komitesi’ndeyiz. New Orleans’ta ABS tarafından her yıl düzenlenen dünyaca ünlü bir çok tasarımcı ile gemi, yat ve römorkör işletmecisinin de aralarında bulunduğu “ABS Small Vessels Rules Committee”ye iştirak ediyoruz. Uluslararası bir çok organizasyonda yer alıyoruz, bu görevleri yönetim olarak önemli buluyoruz. Türkiye’yi temsilen bu tür organizasyonlarda bayrak dalgalandıran bir çok değerli şirket, şahsiyet var. Bu oldukça önemli. Ülkemiz ve tabii milli menfaatlerimiz her şeyin önündedir. Gelişen ve hızla büyüyen genç bir filoya sahibiz, neden olmasın… Bu nedenle Türkiye’nin milli bir değeri olarak gerek Türk Loydu Vakfı’nda gerek Türk P&I’da gerek kurulması planlanan her hangi bir milli organizasyonda yönetim kurulu üyeliği dahil her türlü göreve hazırız. Davet alırsak elbette değerlendirmek isteriz.

Başarılı olmanın kaçınılmaz sonuçları, 2017 yoğun geçeceğe benziyor, ajandanız belli oldu mu?
Filomuzu 16 römorkörden 20’ye çıkartacağız. Yaş ortalamamız daha da gençleşecek. Römorkör ve Kılavuzluk hizmetlerimizdeki hizmet kalitemizi artırma yönünde önemli çalışmalarımız var. Ayrıca Türkiye’de gemi ihracatında ilk 3’teyiz. Bu hedefimizi koruyarak devam ettireceğiz bunun yanı sıra yurtdışında da en önemli römorkör ihracatçılarından biri olmayı sürdüreceğiz. Ulaştığımız bu başarıları korurken yeni teknolojili bir kaç proje üzerinde çalışıyoruz. Neticelendiğinde gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız.

Bunu Paylaşın