Tersanelerin kira sözleşmeleri 49 yıllığına uzatıldı

MDN İstanbul

Selah Tersanesi’nde düzenlenen TGC YZB. Güngör Durmuş gemisinin denize indirme töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, tersanelerin kira sözleşmelerinin 49 yıllığına uzatıldığını açıkladı

“TCG YZB. Güngör Durmuş” adlı lojistik destek gemisinin denize indirilme törenine, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, bürokratlar ve denizcilik sektörü temsilcileri katıldı. Törende tersanelerin uzun süredir beklediği müjdeyi veren Başbakan Yıldırım “Tersanelerimiz 49 yıllığına kiralanmıştı, bu kira süresinin bitmesine 18 yıl kalmıştı. Aldığımız kararla kira sürelerini tekrar 49 yıla çıkarıyoruz. Bu tersanelerimizin geleceği daha iyi görmesi, daha iyi plan yapması, kredi saygınlıklarının artırması açısından iyi olacak” dedi. Yıldırım törende yaptığı konuşmada tersanlerin kira sıkıntısınını ortadan kaldırılmasının yanında gemi inşa sanayinin bugünü ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Huzur ve istikrar adası inşa etmek için Türkiye olarak bütün gücümüzle gayret ediyoruz. Her gemi inşasında, her fabrika açılışında gayemiz Türkiye’nin gücüne güç katmaktır. Denize inen gemiler, bacası tüten fabrikalardı. Atılan her adımı destekliyoruz. Taş üstüne taş koyan herkesi sonuna kadar destekliyoruz.

18 Haziran’da Burgazada Korveti’ni denize indirip, 16 Temmuz’da da anfibi gemisini denize indirmeyi planlamıştık. Ancak bir gün önce o hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Denize indiremedik, üzüldük ama ülkemizi ikinci Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkardığımıza sevindik. Şimdi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’u denize indiriyoruz.

Yüzbaşı Güngör Durmuş kahraman bir deniz subayıdır. Şehit yüzbaşımızın babası, annesi, eşi, kızları bizlerle beraberler. Yüzbaşı Güngör Durmuş ve bütün şehitlerimiz 79 milyonun kalbinde yaşamaya devam ediyor. Onlar bu milletin istiklali için canlarını feda eden birer kahramanlardır.

Yüksek teknolojiye sahip yeni lojistik gemisinin. 9 bin ton taşıma kapasitesi var ve 9 bin mil kesintisiz seyahat yapabiliyor. En ağır helikopterlerin iniş kalkış yapabileceği, konteyner yaşıyabilen, küçük cerrahi müdahaleleri yapabilecek çok gelişmiş bir tekneden bahsediyoruz. Bütün bunlar ülkemizin savunma sanayisinde kat ettiği mesafeyi gösteriyor.

1978’de mesleğe başladığımda yılda 1 gemiyi denize indirebilirsek büyük bayram olur ve Türkiye bunu konuşurdu. Şimdi artık gemi indirmek, gemi teslim etmek, kızağa koymak vaka-i adiyeden oldu. Türkiye artık gemi inşa sanayisinde, bütün dünyaya her tür gemi ihraç edebilen bir kabiliyete sahip oldu. Yerlilik oranını da süratle artırıyoruz. Savunma sanayinde yüzde 20’lerden, yüzde 60 yerlilik oranına gelmiş olmak, ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini göstermektedir.

Savunma sanayimize son 14 yılda çok büyük yatırım yaptık. Yaklaşık 35 milyar dolarlık bir yatırımla, dost ve müttefiklerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verebilecek bir yetkinliği ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

70’li yılların başında Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşadığımız ambargo karşısındaki sıkıntıları unutmadık ve o dönem bize ders oldu. Biz savunma sanayimize 80’li yıllardan itibaren yatırım yapmaya başladık. Geldiğimiz noktada çok büyük mesafe kat ettik. Sadece savunma sanayinde, gerekli başarıyı sağlamak yetmiyor. Türkiye istikrarsızlık ortamında bir istikrar adası ve komşu ülkeler için bir teminattır. Savunma yeterliliğimizin yanında, caydırıcılık kabiliyetimizin de aynı derecede geliştirilmesi, etrafımızdaki ülkelerin barışına, istikrarına çok büyük katkı sağlayacak.”

 

 

Bunu Paylaşın