STM, Pakistan denizaltılarını modernize edecek

MDN İstanbul

Türk Savunma şirketi Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Pakistan’daki Denizaltı Modernizasyon İhalesini kazandı. İhalede denizaltıları inşa eden Fransız şirketi DCNS ile yarışan STM, bu önemli ihaleyi kazanarak önemli bir başarıya imza attı. İlk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firmasının ana yüklenici olarak seçilmesiyle, ileri teknoloji gerektiren bir dalda denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihraç edilmiş olacak.

Son yıllarda birçok yerli ürün ve mühendislik çalışmasına imza atılan savunma sanayi, ihracat alanında da bu başarıların meyvelerini topluyor.

STM ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı (MoDP) ile varılan anlaşma çerçevesinde, Pakistan’da yürütülecek modernizasyon çalışmalarında, Pakistan Donanması’nın envanterinde bulunan 3 adet Agosta 90B (Khalid sınıfı) denizaltı yenilenecek. İlk denizaltının modernizasyonun 4-5 aylık bir sürede tamamlanacağı belirtilirken, opsiyonlu olan diğer iki denizaltının birer yıl arayla teslim edileceği açıklandı.

STM’den anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada “Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki denizaltıların modernizasyonunu tamamlamış, devamında da 6 Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde görev almıştık. Yerli projelerden kazandığımız tecrübe, uluslararası alandaki bu önemli ihaleyi almamıza büyük katkı sağladı. Bu sayede ilk defa ülke olarak denizaltı gibi yüksek teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihraç etmiş olacağız.

Bu tip askeri platform projelerinde görünürde şirketler olsa da arka planda anlaşmayı yapanlar, devletlerdir. Bu nedenle, bu süreçte bize büyük destek veren başta Savunma Sanayi Müsteşarlığı olmak üzere ilgili devlet birimlerimize ve bize güvenen kardeş ülke Pakistan yetkililerine buradan tekrar teşekkür ediyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca, Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje çerçevesinde STM, bu denizaltı gemilerinin üreticisi Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet dönemi geçiridiği belirtildi. 16 Nisan’da başlayan ihale sürecinin sonucunda STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.

Proje, askerî gemi sektöründe, STM’nin de tasarım, entegrasyon, inşa gibi rollerle görev aldığı MİLGEM Projesi ile büyük hamlede bulunan savunma sanayi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk defa denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihraç edilmiş olacak.

Modernizasyon faaliyetleri kapsamında denizaltı gemisinin bütün sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemleri değiştirilecek. Mevcut silah konfigürasyonunun değiştirilen sistemlerle entegrasyonunun da sağlanacağı proje çerçevesinde HAVELSAN ve ASELSAN’ın sistemleri de ihraç edilmiş olacak.

Bunu Paylaşın