Davutoğlu’ndan 5,9 milyar dolarlık müjde

MDN İstanbul

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Kurulu toplantısında, yerli üretimin desteklenerek 5,9 milyar dolarlık projenin hayata geçirilmesi için kararlar alındı. Davutoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Acil ihtiyaçları karşılarken, orta ve uzun vadede yerli savunma sanayinin gelişmesini göz önünde bulunduracağız. 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. 4,5 milyarı yerli üretim şeklinde gerçekleşecek” dedi.

2015 yılı sonunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı SSM tarafından yürütülen projelerin sayısı 416’ya yükseldi. Bu projelerin 233’ü sözleşmeye bağlanmış, çalışmaları sürdürülen 183 proje ise henüz sözleşmeye bağlanmamıştı. Sözleşmesi imzalanan projelerin bedeli 85.5 milyar lirayı buldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, öncelikli hedef olan ülke içi ihtiyaçların karşılanması noktasında yerli sanayinin önemli bir inşa kapasitesine ve yeteğine kavuştuğunu belirterek, yerli firmalarımızın savunma sanayi ürünlerinin ihracatında da yavaş yavaş istenilen noktaya geldiğini kaydetti.

“Alınması gereken tedbirleri geniş bir şekilde ele alacağız. Bir taraftan acil ihtiyaçları göz önüne alarak alımları sürdüreceğiz, diğer taraftan savunma sanayinde millileşme oranını artırarak yerli üretime ağırlık vereceğiz. Yaptığımız toplantıda 5,9 milyar dolar değerindeki yeni projelere onay verildi. Bunun dışında toplamda 12 milyar dolarlık sözleşmesi tamamlanan veya planlanan projeyi de daha önce devreye almıştık.”

Savunma sanayi ihracatımız

yüzde 35 arttı

Davutoğlu, Türkiye’nin deniz ve hava gücünü kendi kaynaklarıyla geliştirmesi konusunda çok önemli projelere imza attıklarını ifade ederek, yerli sanayinin ihracat potansiyelini kullanmaya başlayarak son iki ayda savunma sanayi ürünleri ihracatının yüzde 35 düzeyinde arttığının altını çizdi.

“MİLGEM Projesi’nin 3. ve 4. gemilerinin inşa faaliyetleri, yeni tip karakol botlarının teslimatının tamamlanması, yeni tip denizaltı üretimine başlanması başta olmak üzere devam eden birçok faaliyeti ele alarak yeni projelerin devreye alınması konusunda karara vardık. Milli piyade tüfeğimizi üretmeyi hedeflemiştik. Bugün de seri üretime geçmek üzere bana takdim edildi. Bu konuda emek veren bütün mühendislerimize teşekkür ediyorum. Çok önce gerçekleşmesi gereken bir hedefti. Yine kararlı bir şekilde bunu takip ettik. Ayrıca özellikle terörle mücadele kapsamında ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretiminde çok önemli mesafeler alındı.

Müşterek savaş uçağıyla ilgili gelişmeleri gözden geçirdik. Hava savunma sistemini milli proje olarak geliştirmeye karar vermiştik. Bu proje aksamadan herhangi bir kesintiye uğramadan devam edecektir. Bizim için hayati bir proje olarak yer alacak. Atak helikopterinin tamamen millileşmesi için önemli adım attık. Silahlı İHA yapımı konusunda da önemli bir aşamaya gelindi.

Dışardan gelebilecek bir tehditle ilgili olarak alınması gereken tedbirler var. Gerekli adımlar atıldı. Sınır içi terörle mücadele konusunda gerekli ihtiyaçlar gözden geçirildi. Savunma sanayinin millileşmesi ve tümüyle mümkün olduğunca yerlileşmesi için gerekli adımlar atıldı. Bu kararlılığımız mutlak suretle devam edecek” dedi.

Bunu Paylaşın