Yeni finansman modelleri sektörü krizden çıkarabilir

MDN İstanbul

Deniz Taşımacılığı
Baltık Endeksi’ne göre nisan ayı 2015 yılının kuru yük piyasasındaki en hareketli ayı oldu. Vadeli Navlun Anlaşması (FFA) piyasasında 140 bin lot el değiştirerek önceki üç ayın ortalamasından yüzde 60 daha fazla bir artış meydana geldi. Bu yükselişle ilgili değerlendirmelerde bulunan Baltık Endeksi CEO’su Jeremy Penn “Bu hareketlilik FFA piyasasındaki önceki artışlardan farklı olarak deniz taşımacılığı pazarında oluşan çok düşük spot fiyatlarına karşı geldi. Nisanda yaşanan artışın 40 bin lotun Capesize seçeneğine artan ilgiden kaynaklandığını söyleyebilirim” dedi.

Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale, geçen yıla göre yüzde 47 düşüş yaşayan demir cevheri fiyatlarından dolayı üretim stratejisini değiştirme kararı aldığını açıkladı. Yönetimden yapılan açıklamada önümüzdeki iki yılda üretim kapasitesini yıllık 30 milyon metrik ton (mmt) düşüreceği bildirildi. Vale kısa süre önce 2015 üretim hedefinin yıllık 340 mmt, 2018 hedefinin ise 453 mmt olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamanın Brezilya-Asya Pasifik arasındaki demir cevheri ticaretinde talep büyümesini ve navlun piyasasını zorlaştıracağı yorumları yapıldı. Vale’de yaşanan bir başka çarpıcı gelişmenin de daha önce kiralanması planlanan VLOC gemi sayısının iki katına çıkarılarak 50 gemiye ulaşması olduğu belirtiliyor. Kaynaklardan alınan bilgiye göre Vale, Çinli COSCO Holding’den 20 VLOC gemisi kiralamak istiyor. Ayrıca China Merchants Energy Shipping (CMES), ICBC International Leasing ve Shandong Shipping şirketlerinin her birinden de 10’ar adet VLOC gemisi kiralanması planlanıyor. Vale şirketinden açıklanan bilgilerde ihtiyacı karşılamak için yeni inşanın söz konusu olmadığı ifade edildi. 

Kuru yük segmenti
BDI’nin 600 puanın üstünde istikrarlı bir performans sergilememesi ve oranların sıfır kâr noktasını yakalayamaması kuru yük segmentindeki karamsar görünümün sürmesine sebep oluyor. Yılın ikinci çeyreğinin sonuna gelindiğinde Çin emtia piyasasında yaşanan gelişmeler yılın ikinci yarısı için olumlu sinyaller olarak algılandı. Termal kömür piyasasında Çin’de oluşan ithal termal kömüre olan talebin artması haziran ayının son haftasında 10 geminin Çinli armatörlere kiralanmasını ve önceki 4 haftada da ortalama 7 geminin Çin’e kiralanmasına yol açtı. Commoddore Reseach’ten yapılan bilgilendirmeye göre bunlar 2014 eylül ayının son haftasından sonra ulaşılan en yüksek hareketlilik oldu.

Piyasadaki olumsuz görünüme karşın; Tayvanlı U-Ming Marine armatörlük şirketi Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı çalışmalarının kuru yük taşımacılığında yeni fırsatlar doğuracağını belirtti. U-Ming’den yapılan açıklamada Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), BRICS Gelişim Bankası ve İpek Yolu Fonu’nun bu altyapı yatırımlarına finans desteği sağlayacak olmasının inşaat malzemelerine olan talebi artıracağı belirtildi. Özellikle Çin genelinde altyapının gelişmeye ihtiyaç duyması ve deniz ipek yolu oluşturulması için yapılan ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ projesi gibi yatırımlar, bu ülkede 2020 yılına kadar çelik gibi inşaat malzemelerine olan talebin istikrarlı bir şekilde artmasını sağlayacak.

LNG Segmenti
LNG spot fiyatları 2015 başındaki $72,000/gün seviyesinden haziran ayının son haftasında $33,000/gün seviyesine kadar düştü. Ancak bu düşüşe rağmen LNG piyasasının kilit oyuncularından Gaslog önümüzdeki yıllarda güçlü bir LNG segmenti beklentisi içinde olduğunu açıkladı. Şirketten yapılan tahminlere göre 2019 yılında yeni terminallerin de LNG üretimine katılımıyla mevcut filo ve sipariş defterine ek olarak 100 adet yeni gemiye ihtiyaç duyulacak. GasLog CEO’su Paul Wogan “Spot fiyatlarındaki kısa dönemli yüksek dalgalanmalara rağmen uzun vadede kira fiyatları stabil görünüyor. Ben yıl sonuna doğru spot fiyatlarının tekrar artacağına inanıyorum” dedi.

Golar LNG firmasından yapılan açıklamada 2018 yılında teslim edilmek üzere 3. yüzer LNG depolama gemisinin siparişinin verildiği belirtildi. 

Sektörden gelen haberler değerlendirildiğinde LNG segmentinde güçlü bir iyimserlik hakim. Kuzey Amerika’daki kaya gazı çalışmaları, Avustralya ve Batı Afrika’daki LNG piyasasındaki büyüme LNG ticaret akışını ve dünya deniz taşımacılığını olumlu etkiliyor.

Gemi inşa
Çin tersanelerindeki yeni inşa siparişleri geçen yıla göre yüzde 76,8 düşerek yılın ilk çeyreğinde 6 milyon dwt’ye kadar geriledi. Aynı dönemde Japon tersanelerine verilen siparişlerde de yüzde 36 oranında bir düşüş yaşandı. Bu düşüşlerde kuru yük piyasasındaki dalgalanmaların yol açtığı belirtildi. Japon Gemi İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada mart 2014 toplam 1,885,291 grostonluk 47 adet gemi siparişi alınırken mart 2015 ‘te toplam 1,522,900 grostonluk 30 sipariş alındı.

Finansman
Yunanistan merkezli Diana Shipping, Danimarka Deniz Taşımacılığı finans kurumundan bir adet Capesize geminin satın alınmasında kullanmak üzere 30 milyon dolarlık vadeli kredi finansmanı sağladı. Gemi Qingdao Beihai Tersanesi’nde inşa edilerek Diana Shipping filosuna 2015 yılı ocak ayında katılmıştı.

Navios Denizcilik Holding’in kurduğu yeni ortak girişim şirketi filosuna 14 adet gemi almak için HSH Nordbank AG’den 14 milyon değerinde özsermaye yatırımı sağladı. Ortalama 4 yaşındaki 14 geminin 7’si kuru yük diğer 7’sinin de konteyner gemisi olduğu belirtildi. Navios Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Angeliki Frangou, “Bu bizim HSH Nordbank ile yaptığımız ikinci anlaşma. Zor piyasa koşullarında bile karşılıklı güven sayesinde özkaynak yatırımı sağlanabileceğinin en açık göstergesi. Düşük özkaynak kullanarak hissedarlarımıza hiçbir yük getirmeden büyük bir filoya sahip olduk. Navios’un operasyon kabiliyeti bu yatırımın her iki kurum için de önümüzdeki yıllarda düzenli bir gelir kaynağı olmasını sağlayacak” dedi.

Golden Destiny İstatistik Departmanı

Bunu Paylaşın