Sektörün 2015 hedefi 1,5 milyar dolar ihracat

MDN İstanbul

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yüksek İstişare Toplantısı, GİSBİR Yönetim Kurulu’nun genel kurul öncesi icra edilen faaliyetlerine ilişkin ve sektörün genel durumuna ilişkin bilgilendirme yapmak üzere, 20 Mart 2015 tarihinde GİSBİR Konsey Salonu’nda gerçekleştirildi.

GİSBİR Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ahmet Ötkür’ün başkanlığında ve GİSBİR üye tersanelerinin katılımıyla gerçekleşen yüksek istişare toplantısında, GİSBİR’in yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerinin ayrıntılı şekilde ekrana yansıtıldığı GİSBİR multivizyon filminin ardından GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran bir konuşma gerçekleştirdi.

“GİSBİR’in temsil yeteneği arttı”
Murat Kıran seçildikleri 2011 yılından bu yana “GİSBİR’in örgütlenme ve üyelik yapısını çok daha etkin, çok daha verimli, çok daha katılımcı bir duruma getirerek, ülkemizin dört bir yanındaki tersaneler başta olmak üzere, sektörü oluşturan tüm unsurların çatımız altında toplanmasına imkân sağladık” diyerek sektörün sorunlara birlikte çözüm önerileri geliştirme çabalarını desteklediklerini vurguladı.

Geçen süre içinde GİSBİR’in Türk gemi inşa sanayinin aktif çoğunluğunun temsil edildiği bir yapıya dönüştüğünü Kıran, çoğulculuk ve katılımcılık ilkesi doğrultusunda bir yönetim modeli geliştirdiklerini ifade etti.

2011 yılında GİSBİR, adet bazında 6 bölgeden 42 üye ile sektörün yüzde 27’sine tekabül eden 2.072.940 m2 alan, yüzde 49’una tekabül eden 10.114 çalışan, yüzde 61’ine tekabül eden 19 havuz ve yüzde 47’ye tekabül eden 2.000.000 dwt üretim kapasitesini temsil ediyordu.

2015 yılı itibariyle GİSBİR adet bazında 8 bölgeden 69 tüzel, 22 gerçek kişi üye toplamda 91 üye ile yüzde 45’ine tekabül eden 3.379.420 m2 alan, yüzde 90’ına tekabül eden 18.249 çalışan, 28 havuz ile yüzde 72’sine tekabül eden 3.000.000 dwt üretim kapasitesinin temsil edildiği bir kurum haline geldi.

Tuzla Revizyon imar planı yakında sonuçlanacak
Tuzla Tersaneler Bölgesi Revizyon İmar Planı’nın yaklaşık 7 yıldır sonuçlanamayan onay sürecinin hızlandırıldığının altını çizen Kıran, bu konuda kısa sürede sonuç almayı beklediklerinin altını çizdi.

“Bu kapsamda 1/1000 ve 1/5000 ölçekli Tuzla Tersaneler Bölgesi Revizyon İmar Planı çizilmiş ve onaylanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmuştur.

Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından 13 kurumun görüşüne açılmış olan revizyon imar planının onaylanması için, kurum görüşlerinin gecikmeksizin ve olumlu olarak gönderilmesi yönünde yoğun temaslar sürdürülüyor.

Milli emlak kiraları ile ilgili yasa, 18.04.2013 tarihinde ve uygulama yönetmeliği 04.07.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve tersanelerimizin kira ücretlerini toplam yıllık hasılatın binde biri oranında ödeyebilmelerine de olanak sağlanmıştır.

Tersane, Tekne İmal Ve Çekek Yerleri Yönetmeliği Taslağı, 13 Ocak 2015 tarihinde icra edilen Yüksek İstişare Konseyi toplantısında üyelerimizin geniş katılımıyla müzakere edildi. Oluşturulan ortak görüş Bakanlığımıza sunuldu ve UDH Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda görüş ve taleplerimiz gerekçeleriyle birlikte anlatıldı.

Yönetmeliğin, UDHB Müsteşar Yardımcısı ve Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü ile konuştuğumuz ve koordine ettiğimiz şekilde hayata geçeceğini öngörüyoruz.”

2015’te hedef 1,5 milyar dolar yeni inşa gemi ihracatı
Önümüzdeki dönem beklentileri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Murat Kıran, bu yıl gemi inşa sektörünün ihracatında önemli bir artış beklediğini kaydetti.

2009 yılından itibaren krizden çıkma yolunda ihracat rakamları artış göstermiş Türk gemi inşa sanayi, 2014 yılını tamir-bakım, askeri projeler ve niş gemiler segmentinin ön plana çıktığı bir yıl olarak tamamlamış,

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2014 yılı ihracat rakamı 1,27 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılında tamir-bakım projelerinden elde edilen gelir ise, takribi 600 milyon dolar olduğu bildiriliyor. Ben bu yıl Türk gemi inşa sanayi ihracat rakamının, 1,5 milyar dolara ulaşacağını öngörüyorum.”

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın