Kuru yük taşımacılığı piyasası zor bir dönemden geçiyor

MDN İstanbul

Deniz taşımacılığı: Kuru yük segmentinde şubat ayı içerisinde yaşanan iflasların sayısı üçe yükseldi. Copenship ve Windland Ocean Shipping şirketlerinin ardından şubat ayında Güney Kore mahkemelerinde Daebo International Shipping şirketinin iflas sürecinin başladığı açıklandı.

Kuru yük segmenti: Kuru yük kiralama faaliyetleri Çin tatilinin etkisiyle şubat ayında son dönemin en düşük seviyelerine düştü. Çin Demir ve Çelik Birliği (CISA)’nden alınan bilgilere göre 1-10 şubat arasında ham çelik üretimi ortalama 21-31 ocak arasındaki üretime göre yüzde 3,5 düşüş yaşadı. Demir cevheri piyasası da şubat ayı biterken keskin bir düşüşe geçerek son hafta itibarıyla sadece 8 gemi demir cevheri taşımak için kiralandı. Önceki 4 haftanın ortalaması olan 25 gemiden 17 gemi daha az olan bu rakam piyasadaki zorlu durumu göstermesi açısından önem taşıyor.

Termal kömür piyasasında kırılganlığın devam ettiği gözlenirken, Çin’de kömür ithalatı için şubat ayının son haftasında 4 gemi kiralanırken önceki dört haftalık periyotta ortalama 5 gemi kiralanmıştı. Termal kömür ithalat talebinde geçen yılın seviyelerine göre önemli bir düşüş yaşanıyor. 27 Şubat günü BDI 540 puandan kapanarak bir önceki hafta kapanışına göre 5 puanlık düşüş görüldü. 2014’ün aynı haftasında BDI’nin 1258 puan olduğu dikkate alındığında düşüşün yüzde 57’ye ulaşması dikkat çekti.

Yaş segmenti: VLCC segmentinde WS31 olan AG-USG oranlarında ocak ayına göre 8 puanlık düşüş gözlenirken, bu rakamın 2014’ün eylül ayına göre 13 puan yüksek olduğu dikkat çekti. Suezmax segmentinde WS 72,5 olan WAFR-USAC oranları son iki haftadır aynı seviyelerde seyrederken, 2014’ün eylül ayı sonuna göre 7,5 puanlık yükseliş görüldü.

LNG Segmenti: Spot fiyatları günlük 47.000 dolara düşerek 50,000 dolar sınırının altına indi (2012’de 100.000 dolar seviyesinin üstündeydi). Kiralama ihtiyacı kısa vadede sınırlı kaldı ve kısa bölgesel taşımalara ilgi mevcut gaz fiyatları ve envanter seviyeleri nedeniyle trader’lerin seçeneklerini azaltıyor. Ticari yapının düşme baskısının devam etmesi sebebiyle gemilerin boşta bekleme süresi uzuyor. LNG gemileriyle ilgili sipariş defterindeki yoğunluk devam ediyor ve şu an mevcut filonun yüzde 41’i oranına ulaşan yeni gemi siparişleri, LNG piyasasındaki gelecek beklentilerinin halen olumlu seyrettiğine işaret ediyor.

LPG Segmenti: Piyasadaki gemi arz talep dengesindeki sağlıklı durum devam ediyor. 1 yıllık kiralama fiyatları VLGC gemilerde günlük 65.681 dolar(geçen yıla göre 82 artış), MGC 33,826 dolar (geçen yıla göre yüzde 23 artış) ve handysize gemilerde 1 yıllık kiralama günlük 31,199 dolar (geçen yıl ile aynı) civarında seyrediyor.LGC gemilerlde 1 yıllık kiralama fiyatları geçen haftaya göre yüzde 1 artarak  günlük 61,084 dolara ulaştı.

Konteyner segmenti: Şangay Konteyner Navlun (SCF) Endeksi, Çin yeni yılının başlamasının ardından 1000 puanın üzerine çıkarak yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Şubat’ın son haftası 1023 puanla kapanan SCF endeksinde, 13 Şubat 2013 kapanışına göre ise hala 64 puanlık azalma var. Geçen yılın ağustos ayında SCI endeksi 1200 puana yaklaşarak tarihi rekorunu kırmıştı.

Gemi inşa: Hyundai Heavy Industries Co., Ltd. (HHI) LNG gemileri için bağlı şirketi HHI Gaz Yönetimi Sistemi bünyesinde yeni bir sıvı-gaz dönüşümü sağlayan tekonloji geliştirdiğini açıkladı. Bu sistemin LNG taşıma gemilerinde kullanılmasıyla yakıt giderlerinde fuel yakıta (HFO) ve marine gaz yakıta (MGO) göre yüzde 50 oranında tasarruf sağlanacağı beliritildi. Yeni sistem ayrıca SOx emisyonlarında yüzde 92, NOx emisyonlarında yüzde 80, CO2 emisyonlarında ise yüzde 23 azalma sağlayarak çevre kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olaxak. Bu yeni gaz arıtma sistemiyle donatılan i176.000 dwt’lik ilk iki gemi Norveçli Knutsen firmasına 2016 yılında teslim edilecek.

Denizcilik finansmanı: HSH Nordbank Deniz Ticareti Briimi Direktörü Christian Nieswandt, Asya kaynaklı denizcilik finansmanın sektörü önümüzdeki on yıl daha domine etmesini beklediğini belirtti. HSH’nin yaptığı araştırmada denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 80’den fazlasının küresel krizden bu yana Asya kaynaklı finans kuruluşlarının genişlemeye devam etmesini bekliyor. Ayrıca ankete katılan şirketlerden üçte biri halihazırda yeni inşa ve ikinci el alımlarda Asya bankalarıyla işbirliği yaptığını belirtirken, yüzde 16’si da Asya’dan sermaye katkısı aldığını ifade etti.

Golden Destiny İstatistik Departmanı 
Bunu Paylaşın