Şakir Erdoğan: Türk gemi inşa sektörünün geleceği parlak

MDN İstanbul

Son dönemde Türk gemi inşa sektörünün en faal tersanelerinden biri olarak öne çıkan Tersan Tersanesi’nin İş Geliştirme Direktörü Şakir Erdoğan, MarineDeal News gazetesine verdiği özel röportajda, son dönemde sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek Türkiye’nin kaydettiği başarılı ivmenin artarak devam edeceğini ifade etti

Türk tersanelerinin; gemi sahiplerinin öncelikli seçim parametrelerini en iyi şekilde kombine ederek müşterilerine hizmet verdiğini kaydeden Şakir Erdoğan, son dönemde Türkiye’nin büyümekte ve gelişmekte olan bir gemi inşa pazarı olarak öne çıktığını ifade etti. “Ülkemizde sağlanan avantajlar ayrı ayrı dünyanın değişik ülkelerinde de gözlemleniyor olsa da, bunların en iyi şekilde harmanlandığı lokasyonların başında şüphesiz Türkiye geliyor. Bu özellikleri sıralamak gerekirse; fiyat-kalite dengesi, esneklik, teslim süresi, terzi-usulü isteklere hızlı çözümler, tersaneyi de müşteriyi de yormayan hantallaşmamış hiyerarşik yapı. Menşei ve profesyonellik anlayışı ne olursa olsun, bu özellikler kesinlikle bir gemi sahibinin öncelikli talepleri arasında bulunuyor. Türk tersaneleri gelişme sürecine devam ediyor olsa da, bu beklentilere layıkıyla cevap verecek düzeyde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

“Tersan krize çabuk uyum
sağladı”
Son yıllarda Türk tersaneliciliğinde ve Tersan’da yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, 2008 yılındaki krize dek ülkemiz tersanelerinde tamamlanan  projelerin tanker, kargo gibi ticari gemilerin inşasına yoğunlaştığını ifade etti. Kriz sürecinde Tersan’ın değişen koşullara uyum sağlama konusunda dikkatli ve hızlı adımlar attığını kaydeden Erdoğan, özellikle offshore inşa sektörüne girmelerinin hazırlıklarını kriz öncesinden başlamış olduklarını vurguladı.
“Kriz öncesi dönemde dahi, uzun vadeli hedefi Offshore gemilerin inşası olan Tersan, kriz sürecinde kuzey Avrupalı gemi sahipleri ile temaslarını ve çalışmalarını hızlandırarak niş projelerin Türkiye’de inşası için gerekli adımları attı. 2010 yılındaki ilk anahtar teslim Norveç projesinin ardından değişik tip, bütçe ve boyutlardaki özel projeleri sipariş defterine ekleyen ve başarılı bir şekilde projelerin teslimatını gerçekleştiren Tersan Türkiye’nin kapılarını kuzey Avrupalı gemi sahiplerine açtı. Özellikle büyük boyutlardaki fabrika tesisleri ile donatılmış balıkçı gemileri ve çeşitli tipteki Offshore destek gemilerin inşasında uzmanlaşan tersanemiz, başarılı bir şekilde teslim edilen bu tarz komplike projelerin ardından her türlü niş yeni gemi inşa projesi için güçlü bir aday olduğunu göstermiş oldu. 2013 yılı sonunda imzaladığımız 130m boyundaki 300ton vinç kapasiteli Offshore inşa gemisi (OCV) kontratı dünya çapında büyük ilgi ile karşılanmış olsa da projenin teslimatının ardından sektördeki tüm gözlerin ülkemize çevrilerek dünyada sayılı tersanelerin tekelinde olan bu tip özel projelerin Türkiye’de daha büyük pazar payı ile yer alacağını öngörüyoruz.”

“Offshore inşa gemisi
Türkiye için milat”
Erdoğan. inşasına başladıkları OCV projesinin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirterek projenin detayları konusunda şunları söyledi.
“Yukarıda bahsettiğimiz 130m boyundaki 25m enindeki Offshore construction projesinin ülkemizde inşası sadece Tersan için değil tüm Türkiye gemi inşa sektörü içinde bir milat olacağı kanısındayız. Siparişi veren Volstad Shipping AS firması Tersan’nın eski bir müşterisi. Hem balıkçılık hem de Offshore sektörlerinde faaliyet gösteren Volstad firması için inşa edilen 75 metrelik üst seviye balık fabrika gemisinin teslimatının 6 ay ardından gelen bu büyük sipariş ayrıca müşteri memnuniyetinin de en somut göstergesi. Konu gemi, açık denizde 3000 metre derinliğe kadar olan petrol kuyularının incelenmesi, tamiri, bakım tutumunu gerçekleştirecek. Bu derinliğe kadar hizmet veren geminin 300 ton kapasiteli vinci dalgalı denizlerde dahi taşıdığı yükünü sabit tutabiliyor, aynı şekilde gemide kendisinin 2 eksen sabit tutabilmesi sayesinde hassas denizaltı operasyonları sekteye uğramadan devam edebiliyor. 120 kişilik yüksek standartlarda yaşam mahalli olan geminin güvertesinde personel transferi için helikopter pisti de bulunuyor.
Geminin bir gün dahi kiradan düşmesinin (off-hire) çok büyük maddi zararlara sebep olduğu Offshore sektöründe bu tip çok üst seviye gemilerin inşası için genellikle konusunda uzman kuzey Avrupalı tersaneler tercih ediliyor, riski azaltmak için. Böylesi öneme haiz projede tercih edilmiş olmamız kalitemizin geldiği seviyeyi de özetliyor.”

“Hedef Avrupa’nın en
büyüğü olmak”
Tersan’ın teknik kapasitesi hakkında da bilgiler veren Erdoğan, son dönemde yaptıkları yatırımlarla Avrupa’nın önde gelen tersanelerinden biri olmayı hedeflediklerini vurguladı.
Yalova’daki yeni inşa tersanemiz 220 dönüm üzerine kurulmuş olan, gerek insan gücü gerekse tesisin teknik yeterlilikleri ile Avrupa’nın en büyük tersanelerinden biri olmayı hedefleyen güçlü bir yatırım. Tersanemiz, projelerin boyut, değer ve sofistikeliğine bağlı olarak yılda 12 gemi teslim edebilecek kapasitede tasarlanıp bu bağlamda donatılmıştır. Rekabetçiliğin olmazsa olmazı olan verimliliğin ön plana alınarak sıfırdan tasarlanan tersanemizin ana kızak boyutları 200m boy ve 56m en. 550ton kaldırma kapasiteli ana vinç sayesinde mega bloklar inşa ederek gemi inşa sürecinin en önemli darboğazı olan kızak süresini olabildiğince kısaltıyoruz. Paslanmaz çelik, alüminyum gibi karbon çeliğinden ayrı atölyelerde imal edilmesi gereken alaşımlar için özel imal atölyemiz mevcut. Gemi içerisindeki en büyük malzemelerin dahi kapalı alanda depolanmasını sağlayan büyük depolarımız sayesinde gemi malzemelerini laikiyle koruyabiliyoruz. Gemi blokları, havanın uygun koşullara getirilebilmesi için şartlandırıldığı tamamen kapalı hollerde yüzey hazırlığı yapılıp boya uygulaması gerçekleştiriliyor. Toplam 1400m uzunluğundaki, derinliği 14 metreye kadar ulaşan donatım rıhtımlarımızda gemi teslim sürecini hızlı ve verimli yürütebilmek amacıyla 3 adet donatım vincimiz bulunmakta. Tüm bu tersane donanımı ile yıllık 50.000 ton saç işleme kapasitesine sahibiz.”
Şakir Erdoğan önümüzdeki dönem hedefleriyle ilgili iddialı bir değerlendirme yaparak sözlerini noktaladı.
“Tersan ve Türkiye olarak özel ve üst seviye gemilerin teslimatındaki başarılarımızı devam ettirdiğimiz sürece pazardaki payımızı artırarak sektörde öncelikli tercih edilen marka bir ülke olacağımızı söyleyebiliriz.”

Bunu Paylaşın