Denizbank’tan uzun vadeli kredi

MDN İstanbul

Denizbank’ın 2008 yılı hedefi niş sektörü olan denizcilikte geçen yılın üzerine çıkarak pazar payını artırmak. Proje Finansmanı Bölümü, liman yatırımları ve özelleştirilmesine ilişkin her projeden pay almayı planlıyor

1938 yılında bir devlet bankası olarak, denizcilik sektörüne finansman sağlamak amacıyla kurulmuş, 1992’de Emlakbank’la birleşmiş, 1997’de özelleştirilerek Zorlu Grubu’nun olmuş, 2006 yılında ise Dexia’ya satılmıştı Denizbank. Maceralı yaşamını başarılarla donatarak 2007 haziran sonu itibariyle Türkiye’nin özel sermayeli en büyük bankaları arasında altıncı sıraya yükseldi.
Belçika-Fransa sermayeli Dexia’nın gücünü arkasına aldığından bu yana hissedarının beklentileri karşısında hissettiği sorumluluk duygusuyla pazar hedeflerini büyüten banka, gerek işletme gerekse tarım ve bireysel bankacılık alanlarında yenilikçi ürün ve hizmetlerle farklılığını ortaya koyma çabası içinde. Ticari Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yetim, büyüme kriterlerini -müşteri ve çalışan memnuniyetinin artmasına ek olarak- şöyle açıklıyor: “İstikrarlı büyümemizin devamı, bu büyümeyi sağlarken ortaya koyacağımız verimlilik, grup sinerjisiyle güçlenen ‘finansal süpermarket’ anlayışının kurumsal performansımıza yaptığı pozitif katkılar, yol haritamızda gösterge olarak kullanabileceğimiz kriterler”.
2007 yılında dünyanın en köklü ve saygın denizcilik ödüllerinden biri olan Lloyd’s List tarafından “Yılın Denizcilik Finansörü Ödülü”ne layık görülen Denizbank’ın, gemi inşa ve onarımı ile deniz taşımacılığında sektörün en aktif bankalarından biri olduğunu görmek için rakamlara göz atmak yeterli. Sektöre destek vermeye başladığı 2003 yılından bu yana toplam 120 projede 1 500 000 000 Amerikan dolarlık limit tesis ederken, sadece 2006’da denizcilik sektörüne sağladığı katkı 424 milyon dolar. 2007’nin daha ilk dokuz ayında yapılan kullandırımlar 2006 yılının toplamını geçti. 2008 yılı hedefi ise çok önemli niş sektörü olan denizcilikte geçen yılın üzerine çıkarak pazar payını artırmak. Kredilerden en büyük payı yine gemi inşaatının alması, bununla birlikte post finansman, tersane ve limanlarda hareketlilik olması planlanıyor.

Liman yatırımlarına özel ekip
Gemi inşa konusunda, halen devam eden inşaatlarla birlikte 120’ye yakın projenin finansmanı sağlandı. Bunlardan 43’ü çalışmaları süren projeler. Gemlik Limanı’nda liman işletmeciliği yapacak olan Rodaport’un 80 milyon dolarlık yatırımının 10 milyon dolarını finanse eden Denizbank’ın İzmir’de devam etmekte olan liman projesiyle birlikte üç projesi daha gündemde. Nitekim liman yatırımları konusunda, Proje Finansmanı Bölümü, bünyesinde oluşturduğu uzman ekibiyle oldukça iddialı. Söz konusu ekibin hedefleri büyük tutulmuş: Liman yatırımları ve özelleştirilmesine ilişkin her projeden pay almak.
Denizcilik sektörünü desteklemek amacıyla bir banka kurulması tesadüfi değil elbette. Sektörün ülke ekonomisi için özel bir önemi var. Zira yeni iş alanları ve istihdam yaratarak ihracatı destekliyor. Tersaneler, yan sanayinin de gelişmesini sağlıyor. Gemi inşaatının yanında gemi sökümü, yatçılık ve kruvaziyer turizmi de göz önüne alınmalı. Gemi inşaat sektörü yeni gemi imalatında yıllık 1,5 milyar dolar, tamir bakımda 1 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor. Üstelik bu rakamlar mevcut kapasitelerle elde ediliyor. Yeni ve modern tersane bölgeleri için hareket başlamış durumda, böylelikle girdilerin çok daha üst seviyelere çıkması bekleniyor.
Ancak hayat her zaman gül bahçesi gibi olamıyor ne yazık ki. Bir anda dünya ekonomisini etkileyecek bir krizin çıkma ihtimalini de sürekli akılda tutmak, yere sağlam basmak, adımları dikkatli atmak önemli. Örneğin şu ara navlun fiyatlarının olağanın üstünde artması denizciliği de “vuruyor”. Denizbank fiyatların uzun süre bu seviyede kalmayacağı inancında. Ancak sert düşüşler de beklenmiyor. Çin faktörü, enerji problemleri nedeniyle petrol, kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılığının önümüzdeki yılların gündeminin baş sıralarına geçmesi gibi temel konuların deniz taşımacılığını daha da önemli bir hale getireceği inancı hâkim. Banka, yine de temkinli, sektör kredilerinin uzun vadeli yapılanması konusunda da dikkatli davranıyor. “Bu nedenle de kredi kararlarımızı oluştururken her türlü senaryoyu baz alarak çalışmalar yapıyor ve bu durumu müşterilerimizle paylaşıyoruz” diyor Mehmet Ali Yetim.

Denizbank gemi inşa konusunda, halen devam eden inşaatlarla birlikte 120’ye yakın projenin finansmanını sağladı. Bunlardan 43’ü çalışmaları süren projeler. Gemlik Limanı’nı işletecek Rodaport’un 80 milyon dolarlık yatırımının 10 milyon dolarını finanse eden Denizbank’ın İzmir’de devam etmekte olan liman projesiyle birlikte üç projesi daha gündemde

Kredi müşterisi demek iş ortağı demek
Denizbank’ın kredi konusunda farklı bir bakış açısı var. Firmaları sadece müşteri olarak değil, iş ortakları gibi görüyor. Dolayısıyla, öncelikli tercihi banka-müşteri ilişkisinin uzun yıllar sürecek şekilde yapılandırılması. Bu doğrultuda kredi inceleme çalışmalarının sonuçlarını ve görüşlerini müşterileriyle paylaşarak beklentileri, endişeleri, piyasa hakkındaki fikirleri ve tavsiyelerini net olarak ifade etmekten kaçınmıyor.
Arkasında Dexia gibi güçlü bir bankanın olması, Türk denizcilik sektörüne kredi sağlayan ve hep sektörün her türlü ihtiyacının karşılanmasında öncelikli konumda olması ve şimdi ayrı bir birim olarak bankanın bünyesinde denizcilik sektöründe uzmanlaşmış bir ekiple “denizcilik departmanı” kurulmasına karşılık Denizbank’ın, son bir yıldır kredilendirmedeki esnekliğini kaybettiği düşünülüyor. Ancak banka, bu görüşe, kredi değerlendirme kriterlerinde bir değişiklik olmadığını ileri sürerek karşı çıkıyor. Tek sorun, belirli limitlerin üzerindeki kredi değerlendirmelerinin Türkiye komitesinden geçtikten sonra Dexia’nın da onayını almak zorunda olması. Dolayısıyla kredilendirme süreçlerine bir basamak daha ekleniyor ve sürelerde uzama söz konusu oluyor. Ancak üzerinde çalışılan sektör stratejisiyle bu sürecin kısaltılması suretiyle soruna çözüm bulunacağı belirtiliyor.

Özel “İşletme Bankacılığı” personeli
Küçük ve orta boy işletmelerle çalışmaya da özel önem veren Denizbank, konularında eğitimli ve uzmanlaşmış 500’ü aşkın İşletme Bankacılığı personeliyle 260’ı aşkın şubesinde ülke genelinde hizmet veriyor. “Turuncular”, müşterilerinin kendi yapılarını göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarının ne olduğunu doğru şekilde saptayarak bunlara uygun çözümler üretmeye çalışıyor. İşletme Bankacılığı “finansal süpermarket” anlayışı içinde işletmelere ve işletme sahiplerine özel kredi ürünlerinden yatırım ürünlerine, Leasing/Factoring işlemlerinden dış ticaret, sigorta ve POS hizmetlerine kadar tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini sunuyor. İşletme Bankacılığı bünyesinde, “işletmelere özel kredi değerlendirme modeli” oluşturulmuş. “Skorkart” adı verilen bu yöntemde, kredi talepleri sadece finansal veriler ışığında değil, aynı zamanda işletme sahibinin geçmişi, tecrübesi, saygınlığı ele alınarak değerlendiriliyor. Gerekli tüm belgeleri tamamlayan müşterilerin başvuruları en geç 72 saat içinde sonuçlandırılıyor.

Bunu Paylaşın