Dev ihalelerden ilkini RMK Marine kazandı

MDN İstanbul

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda 5 saat süren toplantı sonrası füze savunma sistemi ve uçak gemisi ihalelerinin ertelendiği açıklanırken, MİLGEM Projesi kapsamında seri üretime geçilecek 6 yeni gemi projesinin ihalesini RMK Marine tersanesinin kazandığı açıklandı
Başbakan Erdoğan başkanlığında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda (SSM) gerçekleştirilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in de katıldığı toplantıda Türkiye’nin altı yıldır gündeminde olan 17 milyar lirayı geçen Patriot tipi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesi ile ilk uçak gemisini yapacak firmanın belirleneceği ihale ertelendi. 5 saat süren İcra Komitesi Toplantısı’ndan görüşmelere devam kararı çıktı.
Toplantı sonrasında SSM tarafından yapılan yazılı açıklamada Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında görüşmelere devam edilmesine karar verildiği kaydedildi. Toplantıda alınan bir diğer karar ise Türkiye’nin ilk uçak gemisini kimin yapacağı oldu. 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargâhı projesine gelen teklifleri görüşen Komite, teklif veren firmalarla tekliflerini iyileştirmeleri için çalışmaların devam edilmesine karar verdi.

1,5 milyar dolarlık proje RMK’nın

Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi Projesi kapsamında, hizmete alınan Heybeliada ve inşası devam etmekte olan Büyükada gemilerine ilave olarak 6 geminin seri üretimi için Koç Grubu’na bağlı RMK Marine ile sözleşme görüşmesine başlanmasına karar verildi. Projenin büyüklüğünün yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında olduğu belirtildi. Türkiye’nin ilk ulusal savaş gemisi üretme projesi olma özelliğini taşıyan MİLGEM için iki büyük Türk tersanesi RMK Marine ve Dearsan yarışıyordu. MİLGEM programı kapsamında yapılması planlanan sekiz korvetten ilk ikisinin inşasını askeri tersaneler üstlenmişti. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda üretilen Heybeliada korveti hizmete alınmıştı. Büyükada’nın inşası ise sürüyor.
Savunma Sanayi yatırımları hız kazanıyor

Yapılan toplantıda ayrıca şu kararların alındığı açıklandı:

– Terörist Saldırılara Karşı Dayanıklı Modüler Geçici Üs Bölgesi Kurulumu Projesi’ kapsamında ASELSAN Elektronik Sanayii ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.

-ATAK Helikopter Simülatörü Projesi’ kapsamında, HAVELSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

-Askeri ve sivil hafif sınıf helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilmesi için, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

– Uydu Fırlatma Sistemi Projesi’ kapsamında, ön kavramsal tasarım için, ROKETSAN ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.

– Göktürk 3 Uydu Projesi’nin TÜBİTAK ve ASELSAN’ın desteğiyle milli olarak geliştirilmesi için, TUSAŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Bunu Paylaşın