Bureau Veritas’ın üçüncü yıllık toplantısı büyük ilgi gördü

MDN İstanbul

Bureau Veritas (BV) Türk Komitesi’nin üçüncü yıllık toplantısı 6 Nisan tarihinde Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleşti. Hoş geldin ikramları ile başlayan organizasyonda, yaklaşık dört saat süren konferansın ardından katılımcılar Müze içerisinde bulunan Halat Restoran’da akşam yemeği yerken iş hayatına ilişkin çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.
Denizcilik sektöründen üst düzey ilgi gören toplantının katılımcıları arasında Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Engin Kaptanoğlu, Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç, İÇDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Aslan, TVK Gemicilik Yöne-tim Kurulu Başkanı Can Topsakal, Yardımcı Şirketler Grubu’ndan Servet Yardımcı ve Hacıoğulları Şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay gibi çok sayıda önemli isim yer aldı. Furtrans Denizcilik CEO’su ve Bureau Veritas Türk Komitesi Başkanı Sualp Ürkmez, Kıran Holding CEO’su ve BV Türk Komitesi Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, BV İdari Başkan Yardımcısı ve Denizcilik Bölümü Başkanı Bernard Anne, BV Türkiye Genel Müdürü Kerem Kiper, Barry Ragliano Salles’den (BRS) Francois Cadiou ve BV Denizcilik Bölümü Başkan Yardımcısı Didier Chaleat konferansta birer sunum yaptılar.
Sunumunda denizcilik sektörünün dünü ve bugünü hakkında bilgiler veren ve 2008 yılı eylül ayından bu yana gemi inşa sektöründe 154 kontratın dondurulduğunu ve 119 kontratın iptal edildiğini söyleyen Ürkmez, “ancak yurtdışında böyle bir şey olmadı. Özellikle Çin tersaneleriyle iptal ya da dondurma konusunun gündeme gelmesi mümkün değil. Bu ülkede öncelikle devlet, sektörü sübvanse ediyor. Standart ve büyük ebatlı gemi inşasında Çin ile rekabet çok zor. Türkiye’de bizlerin yapabildiği sadece küçük ölçekli gemiler. Ancak bunun olumsuz bir durum olduğunu düşünmüyorum. Tersanelerde bir segmentasyon olmalı ve her tersane kendi yolunu seçmeli. Küçük gemi sayısında artış yaşanacağını ve Türkiye mevcut ekonomik performansını korursa tersanelerimizin ileride tatmin edici kapasiteye ulaşacağını düşünüyorum” dedi.
Sunumunda Çin’in gemi inşa sanayisinin gelişimine, bu büyük sanayideki fırsatlara ve risklere değinen Tamer Kıran, “2010 yılına geldiğimizde Çin dünyanın en büyük gemi inşa ülkesi oldu. Ancak kendimize şunu sormamız gerekiyor; her iş başarılı mı yapılıyor? Kesinlikle hayır. Çin gemi inşa sanayi büyük ancak güçlü değil ve hâlâ katetmeleri gereken çok yol var. Çin tersaneleri düşük fiyat avantajına sahip ancak, sofistike gemi üretimi gerçekleştiremiyor. Yüksek katma değerli gemi üretimi konusunda kapasite ve üretim kabiliyeti açısından Japonya ve Kore’nin çok gerisinde” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın