Gazze’ye yardım gemisine İsrail’den saldırı

MDN İstanbul

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak için “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında yola çıkan 6 gemilik filoya, 30 Mayıs tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan güç gösterisinin sonucunda en az 19 kişi hayatını kaybetti.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in masum sivilleri hedef alarak, insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha gösterdiği ifade edildi ve bu insanlık dışı uygulamaların şiddetle kınandığı eklendi.
Açıklamada ayrıca, açık denizlerde gerçekleşmiş ve uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olayın ülkeler arası ilişkilerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail tarafından tutulan gemilerin ve sivillerin derhal salıverilmesi istenirken, İsrail’den ilgili ülkelerin ölülerini ve yaralılarını alabilmelerine olanak tanınması ve konvoyun taşıdığı insani yardımın hedefine ulaştırılması talep edildi.
Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri’nin olayın kapsamlı soruşturulması gerektiği yönündeki açıklamasını not ederek uluslararası standartlara uygun bir şekilde adil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Bunu Paylaşın