Uluslararası kömür piyasası bu yıl olumlu görüntü çiziyor

MDN İstanbul

2010 yılı için kömür piyasası açısından iki olumlu görüntü mevcut. Birincisi küresel ekonominin iyileşme trendine girmesi, ikincisi ekonomik iyileşmeyle bağlantılı olarak küresel enerji ve çelik üretiminin artmaya başlaması. Bu durum doğal olarak petrol ve kömür talebini artıracaktır.

Kömür alımlarında Asya ülkeleri öne çıkıyor
Uluslararası kömür piyasasında Hindistan ve Çin bu yıl ana itici kuvvet olarak görülüyor. Çin ve Hindistan ile beraber diğer Asya ülkelerinden Güney Kore, Tayvan ve Japonya’nın kömür ithalatlarında artış bekleniyor. İhracat cephesinde ise Avustralya, Kolombiya ve Endonezya’nın satışlarını artıracakları tahmin edilyor.
Güney Afrika’nın Richards Bay kömür terminali CEO’su terminalden geçen yıl transfer edilen kömürün yüzde 46’sının Avrupa’ya, yüzde 41’inin Asya’ya yapıldığını, Asya’ya yapılan ihracatın yüzde 29’unun Hindistan tarafından alındığını açıkladı. Aynı açıklamada 2008 yılında ihracatın yüzde 63’ünün Avrupa’ya yapılırken sadece yüzde 18’inin Asya’ya yapıldığı da vurgulandı. Yukarıdaki verilere göre Asya’nın kömür talebinin hızla arttığı anlaşılıyor. Güney Afrikalı satıcıların güçlü talep nedeniyle gelecek yıllarda Avrupa’dan çok Asya pazarına yönelmesi bekleniyor.
Son verilere göre flubat ayında Güney Afrika’dan ihraç edilen kömürün yarısını Hindistan ve Çin satın aldı. Bu ülkelerin önümüzdeki dönemde G.Afrika’dan olan ithalatını daha da artırması bekleniyor. Avrupa’dan olan talebin azaldığı Güney Afrika kömürü için bu yıl Çin ve Hindistan arasında büyük rekabet bekleniyor.

Çin dünyanın en büyük kömür üreticisi ama iç üretimi artık kendine yetmiyor
Bilindiği gibi ilk defa geçen yıl net kömür ithalatçısı durumuna düşen Çin’in kömür üretiminin bu yıl 3,3 milyar tona ulaşması bekleniyor. Bu tahmin kömür arzı darlığının ve yüksek kömür fiyatlarının yükselmeye devam ettiği bu yılın ilk çeyreğinde yapıldı. İkinci çeyrekte kömüre olan talep mevsimsel olarak düşebilir ve fiyat dalgalanmaları yaşanabilir. Ancak yine de yıl boyunca kömür fiyatlarının artış eğilimini sürdürebileceği beklentisi hakim. Çin hükümetinin pozitif finans ve gevşek döviz politikasının etkisiyle Çin ekonomisinin daha da hareketlenmesi kömür talebini artırmasına neden oluyor. Çin kömür ithalatının artışının arkasındaki önemli nedenlerden bir diğeri de lokal kömür üreticileri ve elektrik santralleri arasındaki fiyat uyuşmazlığı. Uluslararası piyasada kömür fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle Çinli kömür alıcıları ithalata yöneliyor.
Çin kömür ithalatı hükümetin ekonomik teşvik paketinin talebi körüklemesiyle 2009 yılında 2008 yılına göre 3 katın üzerinde artarak 130 milyon tona dayanırken, 2009 kömür ihracatı yüzde ellinin üzerinde düşerek 22.4 milyon tona geriledi. Son tahminlere göre Çin’in bu yıl 150 milyon ton civarında termal ve kok kömürü ithal edebileceği düşünülüyor. Çin’in kömür ithalatındaki artış eğilimi gelecek beş yılda da devam edecek gibi görünüyor.

Hindistan kömür ithalatı bu yıl yüzde 21 artacak
Çin’de olduğu gibi Hindistan’da da iç üretimin artan talebe karşılık her geçen gün daha fazla yetersiz kalmasıyla, nisan ayında başlayacak 2010-11 mali yılında Hindistan’ın kömür ithalatının bir önceki mali yıla göre yüzde 21 artması bekleniyor. Hindistan termal kömür ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 60 milyon tona yaklaşmıştı.
Kömür üretiminin yüzde 8 artmasına karşılık enerji ihtiyacı yüzde 15 artmış durumda olan ülkenin bu mali yıldaki kömür açığı 81 milyon ton ve bu açık büyük oranda Güney Afrika’dan yapılan ithalat ile kapatılmaya çalışılıyor. Hindistan 2012 yılına kadar elektrik üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı planlıyor. Bunun sonucu olarak kömür açığının belirtilen dönemde 200 milyon tonu aşması bekleniyor.

Kömür piyasasındaki gelişmeler kuru yük piyasasına yarayacak
Bu gelişmelere bağlı olarak gemi brokerları tarafından yapılan tahminlere göre bu yıl deniz yolu ile yapılan dünya kömür ticareti (termal ve kok kömür birlikte) geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8-10 arasında artarak ilk kez 900 milyon tonu aşacak.
Kömür tüccarları Çin ve Hindistan pastasından pay alabilmek için çabalarını artırıyorlar. Kömüre olan ihtiyacın gittikçe artmasıyla Hindistan ve Çin’in Güney Afrika’dan sonra ABD, Kolombiya ve Rusya gibi kendilerine daha uzak ülkelerden de ithalata başlaması olası gözüküyor. Bu yılın başında Kolombiya kömürü enerji açlığı yaşayan Çin ve Hindistan pazarına girmeyi başardı bile. Ülkelerin kömür ithalatında uzak ülkelere yönelmesi kuru yük piyasası açısından şüphesiz olumlu bir gelişme olacak.

MARVEL DANIŞMANLIK VE DENİZCİLİK A.Ş.
Bunu Paylaşın