Atatürk beyaz perdede

MDN İstanbul

Can Dündar’ın “Mustafa”‘ filminden sonra Atatürk filmleri art arda geliyor. Bu ay sinemalarımızda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına odaklanmış iki yapım var.
Müzisyen, yönetmen, yazar, siyasetçi Zülfü Livaneli’nin merakla beklenen filmi “Veda” ve “Şu Çılgın Türkler”in yazarı Turgut Özakman’ın senaryosunu yazıp Hamdi Alkan’ın yönettiği “Dersimiz Atatürk”.

“Veda’nın amacı…”
Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Salih Bozok’un anılarından yola çıkarak Livaneli’nin senaryosunu yazdığı, başrollerinde Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert, Özge Özpirinçci, Ezgi Mola gibi isimlerin rol aldığı “Veda”,  başarılı kostüm tasarımı, dönem atmosferi ve görsel zenginliğine karşın genel hatlarıyla Mustafa Kemal Atatürk’ü işlemeye çalışan, resmi tarih anlatımı tarzıyla bir sinema filminden çok tanıtım filmi gibi duruyor. Livaneli’nin de altını çizdiği gibi “Veda’nın amacı, Atatürk’ü sadece Türkiye’ye anlatmak değil, aynı zamanda tüm dünyada Atatürk’ün tanınmasını sağlamak.”

“Gerçek Atatürk’ü anlatmak”
Başrollerini Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya’nın paylaştığı “Dersimiz Atatürk” ise Atatürk’ü yalın şekilde anlatmayı amaçlıyor. Filme ismini veren dersin hocasını yani ‘Tarihçi Dede’yi Çetin Tekindor oynuyor. Çocuk ve gençleri hedef alan bu yapımda belgeler ve kanıtlar filmin omurgasını oluşturuyor. Masalsı bir dille anlatılan filmin senaristi Turgut Özakman projeyle ilgili olarak, “Birliğimizi, dirliğimizi, geleceğimizi korumak için herkese gerçek Atatürk’ü anlatmak zorundayız. Bu, görevimiz” diyor.
Sonuç olarak “Veda” içerikten çok prodüksiyonu, yaratılan başarılı dönem atmosferi, “Dersimiz Atatürk” de daha çok makyaj çalışmasıyla konuşulacak; Atatürk’ü anlama, anlatma çabası veren değerli halkalar olarak değerlendirilmeli, izlenmeli.

Bunu Paylaşın