Körfezde hareketlilik

MDN İstanbul

Çin gemileri, ABD donanmasına ait araştırma gemisini rahatsız etti

Güney Çin Denizi’nde beş Çin gemisi, ABD donanmasına ait USNS Impeccable (T-AGOS 23) araştırma gemisini sıkıştırıp yakın manevralar yaparak zor durumda bıraktılar.
Pentagon sözcüsü Bryan Whitman’ın yaptığı açıklamaya göre ABD okyanus gemisi, Hainan Adası’nın 70 mil güneyinde, uluslararası sularda rutin operasyonlarını sürdürdüğü sırada söz konusu beş Çin gemisi yaklaştı ve tehlikeli manevralar yaparak ABD gemisi ile denizcilerinin güvenliğini tehlikeye attı. Çin gemileri Impeccable’ın etrafını sardı, daha sonra iki tanesi 15 metre kadar yaklaştı. Gemilerden biri Çin donanmasına ait, ikisi petrol tankeri diğer ikisi de küçük trol gemisiydi.
Impeccable’ın kaptanı radyo devreleri aracılığıyla Çin gemilerine bölgeden ayrılmak üzere olduklarını belirtti ve güvenli yol vermelerini istedi.
Bu olay daha önce yaşanan tacizleri takiben gerçekleşti. 4 Mart’ta Amerikan gemisi USNS Victorious, Sarıdeniz’de Çin’in 125 mil açıklarında seyrederken Çin petrol tankerinin ışık tacizine maruz kaldı. 5 Mart’ta ise Çin donanma uçağı gemiyi alçaktan hızla geçerek 12 defa rahatsız etti.  Başka bir Çin gemisi, 7 Mart’ta radyodan Impeccable’a operasyonlarının yasadışı olduğunu ve alanı terk etmeleri gerektiğini, aksi takdirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

Çin denizaltı kuvvetini geliştiriyor
Impeccable, sualtı akustik data toplama ekipmanlarıyla donatılmış bir araştırma gemisi. Özel sensör sistemi sayesinde,  iz sürme ve denizaltı raporlaması yapabiliyor.
Bunun yanı sıra Çin, yeni tasarım denizaltılar ile denizaltı kuvvetini hızla genişletiyor.
Çin Savunma Bakanlığı’ ndan bir görevli yaptığı açıklamada, Çin gemilerinin daha dikkatli hareket etmelerini, yanlış anlaşılmalara neden olacak Amerikalı ve Çinli denizcilerin hayatlarını tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmalarını istedi.ABD Büyükelçiliği, olaylarla ilgili olarak Çin Dışişleri Bakanlığı’na, Savunma Bakanlığı ise Washington’daki Çin Büyükelçiliği’ne şikâyette bulundu.

Bunu Paylaşın