Mübariz Mansimov Gurbanoğlu: Durmak yok, yola devam

MDN İstanbul

Mübariz Mansimov

 

Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, 2018 yılı ve yakın gelecek için MarineDeal News’e değerlendirmelerde bulundu

Rusya, Karadeniz, Akdeniz, Hazar ve Baltık Denizi’nde güçlü filosuyla hizmet vermekte olan Palmali Denizcilik’in Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, 2018’in kendileri açısından çok iyi başladığını ve son olarak İsviçreli petrol ticaret şirketi Intoil S.A. ile uzun vadeli bir anlaşma imzalayarak iş birliği içerisine girdiklerini açıkladı. Gurbanoğlu, bünyelerindeki 12 adet kuru yük gemisini, bugünkü piyasa koşullarına göre çok iyi şartlar altında, uzun vadeli olarak Intoil’e kiraladıklarını da belirtti.
Bunun yanında Rusya’daki Novoshakhtinsk Petrol Rafinerisi’yle (Novoshakhtinsk Refinery OAO) ile de 10 senelik yeni bir anlaşma imzalayan Palmali, gerçekleştirilen bu son iki ihaleyle birlikte aylık ortalama 450 bin tonluk yükün taşınması için 30’a yakın yük gemisiyle hizmet verecek. Palmali’nin filosunda; Rusya ve Malta bayraklarına kayıtlı ve kendi bünyesinde sahip olduğu 120 adet geminin yanı sıra; kiraladığı gemilerle birlikte, toplamda 200’ü aşan sayıda gemi bulunuyor.
Medyada yer bulan haberlerin aksine, SOCAR’la aralarında hiçbir problemin bulunmadığını belirten Gurbanoğlu; sadece önceden ortak gemilerinin olduğunu ancak ayrıldıklarını, bu ayrılık kararının da kendisinin isteğiyle alındığını söyledi. Büyük tonajlı tanker segmentinde hizmet vermediklerini; Palmali olarak 6 bin ile 12 bin ton arasındaki gemilerde dünyanın en büyüğü olduklarını ve bu segmentte 1 numarada kalmak istedikleri için SOCAR’la ayrıldıklarını, bu ayrılığın arkasında politik veya siyasi herhangi bir nedenin kesinlikle bulunmadığını açıklayan Gurbanoğlu, kişisel olarak bundan böyle ortaklık içerisine girmeyi istemediğini de belirtti.
Rusya’nın ikinci ve dünyanın on ikinci en büyük petrol üretim şirketi Lukoil ile hâlen devam etmekte olan davaya da değinen Gurbanoğlu, mahkeme sürecini takip edeceklerini ve davanın bu sene sonunda sonuçlanmasını beklediğini söyledi.
2019 yılı öngörüleri hususunda ihtiyatlı olmanın ve hayallere kapılmamak gerektiğinin altını çizerek, dünyadaki mevcut pazarın tonajının ve kapasitesinin belli olduğunu belirten Gurbanoğlu; halihazırdaki verilere göre yüzde 30-35 oranında fazlalığın bulunduğunu ve yük sahiplerinin bunun avantajını kullanmasından dolayı navlunların daha da düşeceğini tahmin ettiğini ifade etti. Kuru yük pazarının 2018’de biraz canlandığını gözlemlemesine rağmen bunu geçici bir durum olarak gören Gurbanoğlu; yine de yeni düzenlemelerle, eski gemilerin günden güne azalmasıyla ve yeni taleplerle birlikte; günümüz tonajının yüzde 15’e varan oranda düşmesi durumunda bile, piyasanın 2019’da düzelmesini beklediğini söyledi.
Kontratlı olarak çalıştığı ve çok büyük bir filoya sahip olduğu için Palmali’nin malî açıdan Türkiye’deki denizcilik şirketlerinin birçoğundan daha iyi durumda olduğunu belirten Gurbanoğlu sözlerine, Rus gıda şirketi Aston’la 12 bin tonluk kuru yük gemileri için 10 yıllık anlaşma imzalama sürecinde olduklarını, sözleşmenin imzalanmasıyla, yeni gemilerin inşasına 2019 yılında Türkiye’deki tersanelerde başlayacakları müjdesini vererek devam etti.
Umudu hiçbir zaman yitirmeden herkesin fedakârlık etmesi gerektiğini söyleyen Gurbanoğlu, denizcilerin tek kurtuluşunun yine denizcilerin kendi ellerinde olduğunu ve spot piyasaya ne kadar az sayıda gemi yapılırsa, piyasaların da o kadar çabuk düzeleceğini önemle belirtti.

Bunu Paylaşın