Eskiyen koster filosu için ilk adım atıldı

MDN İstanbul

Yaşlı bir koster filosuna sahip olan Türkiye, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) hazırladığı proje ile bu filoyu yenileme yollarını görüşüyor. Geçtiğimiz ay yapılan özel toplantı ile çalışmayı sektöre anlatan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, hazırladıkları proje ile koster alanındaki sorunu çözüme kavuşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Kalkavan, 25 Ocak’ta yapılan toplantı ile projenin finansmanı, şartları, projeden yararlanacak gemiler hakkında bilgiler verdi.
Hazırlanan plan doğrultusunda DTO’da sektörü bir araya getiren Metin Kalkavan, planın detaylarına yönelik şunları söyledi, “Modern ve ekonomik gemi tiplerinden bahsediyoruz. Proje finansmanı, yüzde 15 öz kaynak, yüzde 15 hurda destekleme primi, yüzde 70 kredi teminatından oluşacak. Kredi teminatında, gemi dışında teminat istenmeyecek.”
Projeden faydalanmak isteyenler için temel kuralın, hurdaya gemi verilmesi olduğunu belirten Kalkavan, “Gemi arzı artmadan ve navlun piyasasını bozmadan hurdaya gemi vermek, projeden yararlanmanın ana şartı. Aksi halde düşük olan navlunların daha da düşmesine neden olabiliriz” şeklinde konuştu.

Proje tüm denizcilik alanına katkı sağlayacak
Koster filosunun yenilenmesine yönelik olarak, sadece armatörlerin değil, gemi tasarım ve inşa alanı başta olmak üzere, tüm alanların projeye katkı sağlaması gerektiğine vurgu yapan Kalkavan, “Koster filosunun yenilenmesi, gemi inşa sanayinin gelişmesine ve istihdam sağlanmasına katkı sağlayacak. Bunun yanında projeye dahil olacak firmalar için şartlardan biri de, gemi tasarımları ve inşalarının Türkiye’de yapılmasıdır” dedi. Hurda primi konusunda da bilgi veren Kalkavan, “Primin ödendiği gün itibariyle Merkez Bankası satış kuru üzerinden tersanelere ödenmesinin kararlaştırıldığını” dile getirdi.
Hurda destekleme primi ve koster filosunun yenilenmesi projesinin şartlarından birinin de, projenin onaylanmasının ardından 3 yıl içinde tamamlanması şartı yer alıyor. Kalkavan, projenin bir başka şartının ise, hurda destek priminin tasarruf sağlamak amacıyla Light Ship Tonajı yerine Gross Ton üzerinden ödenmesi olduğunu söyleyerek, “Management şirketlerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 10 ve üzeri gemi işleten şirketler için gemi başına destekleme primi verilecek. Ancak bu destekleme primini alacak firmalar, 5 yıl boyunca Türk bayrağında kalacaklar.
Metin Kalkavan, bu proje sayesinde inşa edilecek gemilerin maliyet olarak normalin altında olacağını, aynı zamanda çevreci şekilde tasarlanacak olan gemiler sayesinde yakıttan tasarruf ederek, karbon salanımı konusunda önemli bir adıma imza atacaklarını ifade etti. “Yapılacak gemiler tamamen milli bir dizayna sahip olacaklar. Proje, hem Ar-Ge hem de inovasyon olarak Türk gemi inşa sanayini daha da ileri taşıyacak. Sektörün tüm aktörlerinin kazanç elde edeceği bir proje hazırladık ve ek sermaye yaratılmadan gerekirse grup halinde üretim yapmamız gerekiyor” diyen Kalkavan, “Proje ile her şeyden öte koster filomuzu yenileyerek pazarda söz sahibi olmaya devam edeceğiz. Her tipten minimum 3 tonaj olarak koster filosu plânlıyoruz. Bu da geniş bir filoya sahip olacağımız anlamına geliyor” dedi.

Bunu Paylaşın