Çin Donanması ikmal gemisi filosunu genişletiyor

MDN İstanbul

Çin, Tip 901 sınıfı uzun menzilli lojistik destek gemi filosunu genişletiyor. İlk Tip 901 sınıfı gemisi Hulun Lake (965) Eylül 2017’de göreve başlamıştı. Guangzhou Tersanesi’nde inşa edilen yeni geminin de 2018-2019 yılı içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. Tip 903 sınıfı geminin halefi olarak inşa edilen gemi, yine Guangzhou Tersanesi’nde inşa ediliyor. Çin bu yeni ikmal gemileri ile uzun menzilli bir görev sırasında kuvvetlerinin ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilir hâle gelmeyi hedefliyor.

Tamamı yerli tasarım ikmal gemisi
Tip 901 sınıfı gemiler, Çinli tasarımcılar tarafından yerli olarak geliştirilen yeni nesil yeni bir ikmal gemisi. Gemide, savaş gemileri ile birlikte hareket edebilecek, optimum bir hız sağlayabilecek bir gaz türbini tahrik sistemi bulunuyor.

Toplam uzunluğu yaklaşık 240 m, genişliği 32 m ve yüksekliği 10.8 m olan gemi, Çin Donanması’ndaki Tip 903 sınıfı ikmal gemilerinin iki katından 45 bin ton daha ağır.

Tip 901 ikmal gemisinin yük kapasiteleri
Tip 901, iki yakıt istasyonu ve sancak tarafında bir kargo teslim istasyonu ve bağlantı noktası tarafında üç yakıt istasyonu ve bir kargo dağıtım istasyonu da dahil olmak üzere çoklu yakıt ve kargo dağıtım istasyonları ile donatılmıştır. İstasyonlar, ABD Donanması’nın gelecekteki gemi arzı olan T-AO (X) sınıfınınkine benzer şekilde tasarlanmıştır.

901 tipi ikmal gemileri, bir taşıyıcıyı kendi liman tarafından doldurma ve aynı zamanda taşıyıcının eskort gemilerinden birini, sancak tarafında bir destroyer veya fırkateyn de dahil olmak üzere, aynı anda 3 gemiye yakıt ikmali yapabilmektedir. Aynı zamanda denizde uzun süren operasyonları desteklemek için mühimmat, yakıt ve malzemeler de taşıyabilir. Gemi, kıç tarafındaki helikopter güvertesi, Z-8S ve Z-8JH gibi ağır kaldırma helikopterlerinin operasyonlarını destekliyor. Gemi aynı zamanda 13 ton sınıf helikopterleri yerleştirmek için kıç tarafında iki hangar barındırıyor.

Silah seçenekleri
Gemi, iki adet H / PJ-13 yakın silah sistemi (CIWS) ile donatıldı. H / PJ-13, Çin’de yapılan ve AK-630M CIWS’nin geliştirilmiş versiyonu. Stealth taret, yükseltilmiş Tip 347 radar, ZGJ-1B elektro optik sistem ve ZFJ-1A yangın kontrol sistemi güvenlik seçeneklerini bulunduruyor. CIWS gemiyi gelen anti-gemi füzeleri (ASM’ler) ve diğer hassas yönlendirmeli silahların yanısıra sabit ve döner kanatlı uçaklar, küçük tekneler, kıyı hedefleri ve yüzen mayınlardan koruyor.

Bunu Paylaşın